Prosta wycinarka
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Do styropianu chyba najlepsze to sterownik MM2001 + GMFC. MM2001 robiłem pół roku wstecz - nawet działa, problematyczne było zaprogramowanie scalaka bo potrzebny był dziadek Windows 98. GMFC jak wspomniał kolega Kak działa 30 dni nadal.
Linki GMFC , MM 2001
MM 2001 można bardzo łatwo przystosować do "tradycyjnych " sterowników silników krokowych sterowanych sygnałami STEP i DIR
Linki GMFC , MM 2001
MM 2001 można bardzo łatwo przystosować do "tradycyjnych " sterowników silników krokowych sterowanych sygnałami STEP i DIR
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Clonezilla powinna znacznie ulatwic prace.kak pisze:...
Kiedys dzialal w wersji demo 30 dni. Ile ja sie windowsów kiedys nainstalowalem co miesiac:-)..
Wystarczy zrobic obraz zainstalowanego systemu z programem i przed uruchomieniem komputera ustawiac odpowiednia date.
obraz mozna przechowywac np. na drugiej partycji lub na pendrivie.
Po uplywie 30dni, ponowna instalacja, to raptem kilka klikniec i 5-10min odtwarzania obrazu z pomocniczej partycji lub pendriva.
byl bym wdzieczny za opis przerobki.bateryjka pisze: MM 2001 można bardzo łatwo przystosować do "tradycyjnych " sterowników silników krokowych sterowanych sygnałami STEP i DIR
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
witam.
osobiście mam postawiony komp z win98 tylko do gmfc .
po 30 dniach - wiadomo .
prawdę powiedziawszy to tylko próbuję sterowniki - jak bym miał tak pracować to chyba
bym się wściekł .
w końcu to aż tak wiele nie kosztuje . jak będziesz chciał konkretnie przerabiać to napisz mam zaprojektowane płytki do tego celu - step/dir .
tłumaczyć nie ma co - to proste .
z lpt wychodzą te właśnie sygnały - wystarczy się odpowiednio podpiąć .
pozdrawiam .
osobiście mam postawiony komp z win98 tylko do gmfc .
po 30 dniach - wiadomo .
prawdę powiedziawszy to tylko próbuję sterowniki - jak bym miał tak pracować to chyba
bym się wściekł .
w końcu to aż tak wiele nie kosztuje . jak będziesz chciał konkretnie przerabiać to napisz mam zaprojektowane płytki do tego celu - step/dir .
tłumaczyć nie ma co - to proste .
z lpt wychodzą te właśnie sygnały - wystarczy się odpowiednio podpiąć .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Kontakt:
Wszytko pieknie, tylko, jak juz mial bym robic od nowa sterownik, to duzo latwiej jest zrobic kontroler sterownikow który podobno po wstawieniu ukladu NE555 wspolpracuje z programem Gilles Muller.pukury pisze:witam.
dokładnie tak .
elementy prawie takie same , płytka trochę większa i tak dalej .
jest wygodniej .
płytkę prościej zrobić żelazkiem - ścieżki nie idą między pinami .
pozdrawiam .
cyt. This control board is compatible with hotwire software of Gilles Muller (Install NE 555 frequency generator is required for this software)
Rozwiazanie takie jest duzo tansze i ma ta zalete, ze budujemy tylko prosty interfejs sterownikow, a same sterowniki moga byc uniwersalne(dowolne, sterowane sygnalami step, dir)
koszt takiej plytki wykonanej samodzielnie spokojnie zmiesci sie w 5-10zl. elementow raptem 10, wiec lutowania i wiercenia zdecydowanie malo.
-
- Kontakt:
Zgadzam siepukury pisze:..
to tylko kwestia planu i oczekiwań ..

Jezeli ktos jest majsterkowiczem, nie chce inwestowac w nowa elektronike i w razie potrzeby przelaczac sterowniki z jednej maszyny do drugiej, to rozwiazanie ktore zaproponowalem, jest tanie i godne polecenia.
Ktos, kto sie specjalizuje i steruje tylko jednym typem urzadzenia, bardziej bedzie zadowolony z Twojego rozwiazania. Dedykowany sterownik do programu francuza bedzie tanszy i zapewnie spisze sie lepiej.
Jezeli mozesz, to wstaw tu swoje rozwiazanie - zaleznie od potrzeb, ludzie beda mieli wybor.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Tutaj znajduje się cała dokumentacja sterownika, na schemacie w pliku MM2001.doc są opisane sygnały DIR1, DIR2, DIR3, DIR4 oraz STEP1, STEP2, STEP3, STEP4 (piny od 2 do 9 na złączu LPT) które odpowiadają sygnałom do tradycyjnych sterowników. W moim przypadku pod te sygnały podłączyłem 4 sterowniki SSK-B01 - 2A, 40V,1/2 kroku.byl bym wdzieczny za opis przerobki.