Witam. Na początku powiem jak sprawa wygląda. A więc, pracuje obecnie na mazatrolu matrixie (tokarka), dobrze sobie radzę z obsługą tej maszyny, pisaniem programów itd, a teraz sytuacja wygląda tak że muszę sie nauczyć obsługi mazatrola t32-3. I ty moje pierwsze pytanie. Czy bardzo trudno bedzie się przestawić z nowszego sterowania na starsze ?
Czy ma ktoś może jakie kolwiek materiały na temat obsługi t32-3 oraz programowania ?
Czy jest możliwość zaprogramowanie mazaka w kodzie ISO ?
Oraz najważniejsze pytania, jeśli ktoś ma doswiadczenie z tym sterowaniem to slicznie prosze o odpowiadanie algorytmem, typu: wcisnij to-wcisnij to-wpisz to- dojedz tam-itd. Bardzo mi na tym zależy.
A o to pytania.
Jak złapac punkt bazowy detalu ?
Gdzie wprowadzić dane narzędzi (promien naroża, kąt przystawania, szerokość itd)
Czy pisząc program maszyna sama sobie wyliczy odjazdy do wymiany narzędzia? (tak jak robi to matrix)
Jesli chodzi o przeciw wrzeciono to na jakiej zasadzie się ustawia, tak zeby wiedziało gdzie ma dojechac.
Czy program do wykonania po przechwycie pisze sie w tym samym programie co program do wykonania na wrzecionie głównym ?
Jak wygląda frezowanie na tej tokarce ? Co oferują mi cykle frezarskie ? Czy trudno zaprogramować frezowanie 6-kata ?
jak przenieść zero obrabianego przedmiotu z wrzeciona glownego na przeciw wrzeciono ?
Bardzo proszę o jak najbardziej dokladne odpowiedzi. Gdyby ktoś posiadał jakie kolwiek materiały to proszę o przesłanie [email protected]
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
kilka pytań, mazak t32-3
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
To ja poproszę o te instrukcje. [email protected]
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Re: kilka pytań, mazak t32-3
Jeżeli zrozumiałeś już filozofię tworzenia programów w Mazatrolu. To bardzo szybko się przestawisz. Wszystko wygląda podobnie tylko maszyna jest głupsza i nie pomaga tak jak Matrixmateu5 pisze:Witam. Na początku powiem jak sprawa wygląda. A więc, pracuje obecnie na mazatrolu matrixie (tokarka), dobrze sobie radzę z obsługą tej maszyny, pisaniem programów itd, a teraz sytuacja wygląda tak że muszę sie nauczyć obsługi mazatrola t32-3. I ty moje pierwsze pytanie. Czy bardzo trudno bedzie się przestawić z nowszego sterowania na starsze ?
Czy ma ktoś może jakie kolwiek materiały na temat obsługi t32-3 oraz programowania ?
Czy jest możliwość zaprogramowanie mazaka w kodzie ISO ?
Oraz najważniejsze pytania, jeśli ktoś ma doswiadczenie z tym sterowaniem to slicznie prosze o odpowiadanie algorytmem, typu: wcisnij to-wcisnij to-wpisz to- dojedz tam-itd. Bardzo mi na tym zależy.

Ja niestety nie mam raczej materiałów do t32.
Jeśli masz EIA/ISO to będziesz mógł pisać ISO. W innym wypadku pozostaje tylko opcja Manual Program w Mazatrolu.
Punkt bazowy ustawiasz w Setup tak jak lub bardzo podobnie jak w Matriksie.mateu5 pisze:A o to pytania.
Jak złapac punkt bazowy detalu ?
Gdzie wprowadzić dane narzędzi (promien naroża, kąt przystawania, szerokość itd)
Czy pisząc program maszyna sama sobie wyliczy odjazdy do wymiany narzędzia? (tak jak robi to matrix)
Trochę nie rozumiem o co chodzi z tym wyliczaniem dojazdu. Czy chodzi ci o odjechanie narzędzia od materiału, wymianę płytki i powrót? Czy może do pozycji gdzie następuje wymiana narzędzia ATC? W każdej opcji programu możesz użyć TPC, gdzie ręcznie ustawiasz punkty, po których chcesz aby narzędzie przejechało w czasie dojazdu do materiału.
Dane narzędzia będziesz wprowadzał w podobny sposób jak masz w Matrixie. Inne parametry dla Mazatrola i ISO. Wszystko powinno być opisane w manualu.
mateu5 pisze: Jesli chodzi o przeciw wrzeciono to na jakiej zasadzie się ustawia, tak zeby wiedziało gdzie ma dojechac.
Czy program do wykonania po przechwycie pisze sie w tym samym programie co program do wykonania na wrzecionie głównym ?
jak przenieść zero obrabianego przedmiotu z wrzeciona glownego na przeciw wrzeciono ?
Na te pytania ci nie odpowiem, bo żadna z moich maszyn nie ma podwrzeciona.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
mil3k widzę że to sterowanie nie jest ci obce, więc mam jeszcze kilka pytań.
Wpisując geometrie narzędzia, po przejściu do kolumny wyboru obrotów, i tam jest do wyboru tylko kierunek, na matrixie jest jeszcze wybór czy narzędzie jest prawe czy lewe. Wiadomo istotna spraw jeśli chodzi o kompensacje. Jak to jest rozwiązane jeśli chodzi o t32 ?
Następna sprawa z którą nie mam żadnego doświadczenia to narzędzia napędzane, a mianowicie jak się dokonuje pomiaru takiego narzędzia ? Wystarczy tylko dokonać pomiaru na czujnik w osi Z ? a w X wpisać odległość do osi ? Jak to się odbywa w przypadku narzędzia nie obrotowego. Jeśli chodzi o kompensacje dla freza to jego średnicę należy podać w tej kolumnie gdzie podaje się promień płytek ? Czy jest jakieś inne miejsce na wpisanie ? Oraz jeśli od razu o tym mowa to wpisujemy średnicę czy promień takiego narzędzia ?
Jeśli już mowa o napędzanych narzędziach to czy programowanie manualne pozwoli mi na wyfrezowanie czegoś ala stożek w kształcie kwadratu ?
I jeszcze tak z ciekawości czy na t32 również podaję się szerokość przecinaka w geometrii narzędzia ? Czy może w jakiś inny sposób ?
Wpisując geometrie narzędzia, po przejściu do kolumny wyboru obrotów, i tam jest do wyboru tylko kierunek, na matrixie jest jeszcze wybór czy narzędzie jest prawe czy lewe. Wiadomo istotna spraw jeśli chodzi o kompensacje. Jak to jest rozwiązane jeśli chodzi o t32 ?
Następna sprawa z którą nie mam żadnego doświadczenia to narzędzia napędzane, a mianowicie jak się dokonuje pomiaru takiego narzędzia ? Wystarczy tylko dokonać pomiaru na czujnik w osi Z ? a w X wpisać odległość do osi ? Jak to się odbywa w przypadku narzędzia nie obrotowego. Jeśli chodzi o kompensacje dla freza to jego średnicę należy podać w tej kolumnie gdzie podaje się promień płytek ? Czy jest jakieś inne miejsce na wpisanie ? Oraz jeśli od razu o tym mowa to wpisujemy średnicę czy promień takiego narzędzia ?
Jeśli już mowa o napędzanych narzędziach to czy programowanie manualne pozwoli mi na wyfrezowanie czegoś ala stożek w kształcie kwadratu ?
I jeszcze tak z ciekawości czy na t32 również podaję się szerokość przecinaka w geometrii narzędzia ? Czy może w jakiś inny sposób ?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Mazatrol T32-3
Witam
Poszukuje instrukcji do Mazatrola t32-3 W szczegolnosci instrukcji parametrow
Czy ktos na forum posiada moze taka instrukcje i bylby tak mily ja mi udastepnic ?
Pozdrawiam
Poszukuje instrukcji do Mazatrola t32-3 W szczegolnosci instrukcji parametrow
Czy ktos na forum posiada moze taka instrukcje i bylby tak mily ja mi udastepnic ?
Pozdrawiam