-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
... przed frezowaniem(grawerowaniem), mogłeś podejrzeć jak będzie to wyglądać w cambamie już na tym etapie widzisz co jest nie tak). GenerateToolpath/aktywna opcja ShowCutWidths(true)
Jeżeli chodzi o zmianę freza wystarczy podzielić projekt na party i osobno dla każdej wymiany freza wygenerować g-code. W tym momencie masz możliwość wymiany freza ustawienia wysokości względem materiału i zapuszczenie kolejnego wygenerowanego partu.
Ja stosuję zasadę do 90% średnicy freza czyli dla 1mm 0.9mm zagłębienie.
Jeżeli chodzi o zmianę freza wystarczy podzielić projekt na party i osobno dla każdej wymiany freza wygenerować g-code. W tym momencie masz możliwość wymiany freza ustawienia wysokości względem materiału i zapuszczenie kolejnego wygenerowanego partu.
Ja stosuję zasadę do 90% średnicy freza czyli dla 1mm 0.9mm zagłębienie.
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 21:39 przez morfo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
A czy nie powinno się wyliczyć prędkości na podstawie posówu na ostrze ? U ciebie, Smouki, jest 30000 obr/min , co przy dwupiurowym narzędziu daje 60000 ostrzy na min. Jeżeli wiadomo jaki przyjąć posów na ostrze to zostaje prościutkie liczenie.
Ja przy freziku 6mm zakładam 0,02 na ostrze przy zagłębieniu 1mm-nie twierdzę oczywiście, że to właściwa wartość. Może ktoś wie jaki posów na ostrze powinien być przy frezikach 1, 2, 3mm-dałoby Ci to jakiś pogląd na prędkość posówu.Za mała też nie może być- frez musi mieć co robić przy każdym obrocie.
Pozdrawiam.
Tomek.
Ja przy freziku 6mm zakładam 0,02 na ostrze przy zagłębieniu 1mm-nie twierdzę oczywiście, że to właściwa wartość. Może ktoś wie jaki posów na ostrze powinien być przy frezikach 1, 2, 3mm-dałoby Ci to jakiś pogląd na prędkość posówu.Za mała też nie może być- frez musi mieć co robić przy każdym obrocie.

Pozdrawiam.
Tomek.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 11
Nie bój się zmieniać frez w trakcie obróbki.Prędzej czy pózniej będzie to codzienność.W podstawowej wersji-jedziesz osią z w dół aż frez dotknie-złapie element kontrolny.Ale by się nie złamał,stępił jedziesz powoli podkładając papierek między frez a element kontrolny.Jak złapie papierek-nie możesz go ruszyć-to masz punkt odniesienia plus ok0.07mm.Zależy co wsadzisz.Czyli generujesz kod z dwoma frezikami,w pewnym momencie program się zatrzymuje,ręcznie jedziesz w dowolne miejsce do dokonania pomiaru na elemencie kontrolnym plus papierek -zapisujesz co wyświetla się na osi Z-jedziesz w górę-wymieniasz frez-jedziesz w dół na styk z papierkiem i wpisujesz Z zapisane przed chwilą.Naciskasz start.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Jestem lajkonikiem w tym temacie ale zaciekawiło mnie i oto pytanie: czy np. w Mach-u nie można zapauzować wykonywania G-Code-u i w tym czasie wymienić frez oraz dokonać manualnego pomiaru długości narzędzia a po udanej wymianie wznowić kod?
Pisząc manualny pomiar mam na myśli oczywiście przesuwanie wrzeciona za pomocą programu Mach.
Prosta idea, pauzujemy jeździmy wrzecionem tu i tam, oczywiście nie kręcąc korbkami, a potem PLAY i frez wraca w pozycję z przed PAUZ-y i kontynuuje.
Pisząc manualny pomiar mam na myśli oczywiście przesuwanie wrzeciona za pomocą programu Mach.
Prosta idea, pauzujemy jeździmy wrzecionem tu i tam, oczywiście nie kręcąc korbkami, a potem PLAY i frez wraca w pozycję z przed PAUZ-y i kontynuuje.
czilałt...
-
Tak dokładnie robimy,jeśli uprzednio wygenerowaliśmy sobie kod z dwoma-kilkoma średnicami frezów.Oczywiście w np.Machu odchaczamy by program się zatrzymał gdy przyjdzie czas na wymianę narzędzia.Wtedy ręcznie mieszasz lewo prawo jak chcesz a po wznowieniu czyli naciśnięciu start program leci na zadaną pozycję-to wynika z kodu.
-
Nie ma czarnej D... Nad wszystkim panujesz-Ty jesteś panem swej maszynki.No wcześniej generujesz kod w jakimś camie-tam Ty ustawisz obróbkę jednym czy trzema frezami.Zapodajesz kod i jazda-program stanie gdy przyjdzie czas na wymianę narzedzia-wtedy robisz co napisałem- naciskasz start i otwierasz piwko ,siadasz i cieszysz się ,bo jesteś Panem swej maszynki....