-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
.... jak widzisz cambam jest na początek całkiem fajnym rozwiązaniem dla 2D. Ja się ślinie na artcam-a. Ale to daleka perspektywa- nadal skubię blendera.
Koleś całkiem fajnie sobie z cambam-em radzi?? zerknij na wątek. forum cambam klik

Koleś całkiem fajnie sobie z cambam-em radzi?? zerknij na wątek. forum cambam klik

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 83
A ja slyszalem ze to wiór ma odprowadzac cieplo. Jak bedzie za maly, to frez sie nagrzewa. Wszyscy spece tez mówia ze aluminium sie chlodzi spirytusem, ale nie zauwazylem zeby ktos plynów uzywal na DIY frezarkach. Na ogól strumien powietrza jest skierowany na frez, ale czy to chlodzi, czy tylko zdmuchuje wiórki nie wiem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Ja bezwzględnie używam denaturatu przy cięciu aluminium. Ponieważ nie mam żadnego systemu mocowania lepszego niż taśma dwustronna, to musiałem się zaopatrzyć w zewnętrzną do wykładzin - daje radę przez jakąś godzinę pod wodą. Taśma firmy Tesa, mają to w marketach budowlanych. Rolka 10m za 25 zł. Drogo, ale nic innego tak mocno nie trzyma.
Kiedyś używałem olejów (próby z roślinnymi i maszynowym) ale strasznie brudziły i niszczyły mocowania z taśmy. Denaturat odparowuje i części są czyste, na oleju trzeba było wszystko myć detergentem. Taka sobie zabawa.
Nie zmienia to faktu, że koleją maszynę buduję z przystosowaniem do obiegu chłodziwa. Różnica w jakości obróbki jest kolosalna i warta zachodu. Widać choćby jak dobrze strumień denaturatu odprowadza urobek. Aluminium po skrawaniu ma lustrzaną powierzchnię dzięki temu.
Kiedyś używałem olejów (próby z roślinnymi i maszynowym) ale strasznie brudziły i niszczyły mocowania z taśmy. Denaturat odparowuje i części są czyste, na oleju trzeba było wszystko myć detergentem. Taka sobie zabawa.
Nie zmienia to faktu, że koleją maszynę buduję z przystosowaniem do obiegu chłodziwa. Różnica w jakości obróbki jest kolosalna i warta zachodu. Widać choćby jak dobrze strumień denaturatu odprowadza urobek. Aluminium po skrawaniu ma lustrzaną powierzchnię dzięki temu.
-
- Posty w temacie: 25
Co to za program? A może moduł do macha - puść linka na pwsmouki pisze:walczę, walczę, efekty walki z cambam. Oczywiście dopiero uczę sie dobierać narzędzia i prędkości. projekt "brelok" przewidziany dla aluminium, ale próba 1 w sklejce, wycinanie liter muszę zmienić na frez 1, całośc robiona frezem 2.
![]()
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
morfo pisze:.... jak widzisz cambam jest na początek całkiem fajnym rozwiązaniem dla 2D. Ja się ślinie na artcam-a. Ale to daleka perspektywa- nadal skubię blendera.

Całkiem fajne to forum
Gotowce do rzeźbienia

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
Człowiek uczy się na błędach, a nauka kosztuje... w tym przypadku frez 1mm.
Teraz dla tych co by chcieli wiedzieć: posuw 60 to za dużo dla frezu 1mm i zagłębienie 1.5 mm.
Kolejne błędy to kodzie który wygenerowałem, za szeroko z profilowałem litery i weszło to miejscami w obramowanie. Nie zmieniajcie frezu w trakcie kodu, jak nie macie czujnika wysokości narzędzia, nawet suwmiarka przy tym nie pomoże,
wklejam to tylko ku przestrodze. Muszę się zmobilizować do krańcówek bo stanie przy tym 30 min. wcale nie jest zabawne przy tym wyjcu
Teraz dla tych co by chcieli wiedzieć: posuw 60 to za dużo dla frezu 1mm i zagłębienie 1.5 mm.
Kolejne błędy to kodzie który wygenerowałem, za szeroko z profilowałem litery i weszło to miejscami w obramowanie. Nie zmieniajcie frezu w trakcie kodu, jak nie macie czujnika wysokości narzędzia, nawet suwmiarka przy tym nie pomoże,
wklejam to tylko ku przestrodze. Muszę się zmobilizować do krańcówek bo stanie przy tym 30 min. wcale nie jest zabawne przy tym wyjcu
-
- Posty w temacie: 32
Wydawało mi się że właśnie taka jest reguła - maksymalne dopuszczalne zagłębienie na jedno przejście - średnica frezu. Trzymając się tego nie było nigdy problemów. Frezy się oczywiście łamały, ale najczęściej od poluzowanych wyciętych elementów albo przy opuszczaniu ich (ręcznym) na materiał i zerowaniu.