W moim przypadku wyważarki magnetycznej nie mogę zastosować bo moje śmigła są odrobinę za ciężkie, też używam wyważarki statycznej ale łożyskowanej . Dobór śruby zależy od trasy, trzeba wybrać pomiędzy prędkością, a przyśpieszeniem.mike217 pisze:moje śruby kręcą się od 28 tyś do 33. Też nam zależy na powtarzalności, bo jak zgole śrube na wyścigu to nową z odlewu ( stal) trzeba obrobić samemu. U nas obróbka jest prostsza bo piłuje śrube tak aby model po daniu gazu " odchodził jak kopnięty" a jednocześnie starczało prądu na 6 minut biegu. Obróbka polega na szlifowaniu śruby, ale u nas jest naddatek po odlewie. Mam proste przyżądy do pomiaru grubości łopat w każdym dowolnym miejscu. Jednak przy średnicu 45mm wszystko wydaje sie prosteWyważanie po obróbce robimy na statycznych wyważarkach magnetycznych.
[ Dodano: 2011-01-08, 17:15 ]
Popatrzyłem na DAVID-a i rzeczywiście może on być uzupełnieniem tego o co mi chodzi i kto wie czy kiedyś się na to nie skusze. Ale chyba nie do końca mi o to chodzi. Bardzo zachęcająca jest cena, szczególnie w porównaniu do podobnych profesjonalnych systemów ...pukury pisze:witam.
też myślałem o systemie david - ale nie chciałem się " wychylać " .
robiłem tylko dla jednego kol. taki przesuw lasera ( góra - dół ) do polepszenia jakości .
działa to jako tako ?
może by sobie coś takiego " zrychtować "![]()
w sumie całość jest boleśnie prosta .
ozdrawiam .
[ Dodano: 2011-01-08, 17:44 ]
Tak jak pisałem wysłałem zapytanie do sprzedawcy, w odpowiedzi otrzymałem pełną ofertę.Mariuszczs pisze:http://allegro.pl/suwmiarka-elektronicz ... 24700.html
jeśli to ma wyjscie na kompa to będzie już wyglądało lepiej niż typowa suwmiara ( tylko że to chiny )
bez problemu ludzie z forum wykonają ci taki sprzęt i ta krókówka była by chyna milutkim ułatwieniem pomiarów
[ Dodano: 2011-01-09, 08:16 ]
Jeden kolega z forum zaoferował mi pomoc przy zaprojektowaniu przyrządu, padło na liniały magnetyczne. O postępach będę informował.
Pozdrawiam