a czy łożyska nie wypadają, jak je zabezpieczasz ?pawulonken pisze:2x łożysko 619/9 i raz łożysko 6304 a dalej kombinujcie bo prościej się nie da.
Też kiedyś o tym rozwiązaniu myślałem. (wewnętrzna piasta większego służy jako rolka tak ?)
No w końcu udało się skojarzyć o co kaman.sasii pisze:a czy łożyska nie wypadają, jak je zabezpieczasz ?pawulonken pisze:2x łożysko 619/9 i raz łożysko 6304 a dalej kombinujcie bo prościej się nie da.
Też kiedyś o tym rozwiązaniu myślałem. (wewnętrzna piasta większego służy jako rolka tak ?)
Jaka jest średnica prowadnic po której te rolki śmigają ?pawulonken pisze:No w końcu udało się skojarzyć o co kaman.sasii pisze:a czy łożyska nie wypadają, jak je zabezpieczasz ?pawulonken pisze:2x łożysko 619/9 i raz łożysko 6304 a dalej kombinujcie bo prościej się nie da.
małe łożyska są wklejone na klej do łożysk itp.
Mam troszkę profili 40x40, 45x45, 40x80 ze złomu po okazyjnych cenach! (raczej krótkie do metra ) Podaj wymiary może coś znajdę...Zbych07 pisze:Też mnie korci żeby zrobić coś z profili + detale stalowe cięte laserem.
![]()
Daj jakaś wycenę rolek pod styroploter i zwykłą małą frezarkę ..pukury pisze:toczę obecnie sporo takich rolek ( do styroplotera i innych takich ) /.../
pod łożyska i6mm wewnątrz ( 19 z zewnątrz )
Pomysł świetny! Jak poszukiwałem takich rolek to zaglądałem wiele razy do twojej galerii i zachodziłem w głowę skąd je masz. Jako elektronik w swojej dziedzinie też znam fajne patenty, ale tu nie wpadłem na taki sztański pomysłpawulonken pisze:No w końcu udało się skojarzyć o co kaman.sasii pisze:a czy łożyska nie wypadają, jak je zabezpieczasz ?pawulonken pisze:2x łożysko 619/9 i raz łożysko 6304 a dalej kombinujcie bo prościej się nie da.
małe łożyska są wklejone na klej do łożysk itp.
Ten wałek wypadałoby wcisnąć w profil aluminiowy - jest taki w systemach do budowy maszyn lub coś podobnego. No i rolki to muszą być po obu stronach - czyli dajemy: rolka / wałek + profil + wałek / rolka.corano pisze: ps. Mam wrażenie ze niepodparty wałek nie wytrzyma ciężaru dużej drewnianej bramy...
pawulonken pisze:Rozetnij zewnętrzną bieżnię kątówka w dwóch miejscach i po bólu
bo najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze do wymyśleniaezbig pisze:
jak człowiek za dużo myśli to czasem ciężko wpaść na najprostsze rozwiązanie.
Sprawdzałem, nasadka pod wałek16 . Taka wbijana w profil 36zl/m + 55 zl. walek .. ehhezbig pisze:Ten wałek wypadałoby wcisnąć w profil aluminiowy - jest taki w systemach do budowy maszyn lub coś podobnego. No i rolki to muszą być po obu stronach - czyli dajemy: rolka / wałek + profil + wałek / rolka.corano pisze: ps. Mam wrażenie ze niepodparty wałek nie wytrzyma ciężaru dużej drewnianej bramy...