Którą wypalarke wybrać?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Co do serwisu eckert to sie zgodze z kolegą cnccad , bo byli u mnie w pracy dwa razy.
Za pierwszym razem był jeden serwisant i on stwierdził że jest tylko od sterowania a chcieliśmy też wymienić jeden z napędów. Ale był OK powiedział że jak mu ktoś pomoże to zrobi i to. Wyszło że zrobił to sam nasz elektryk i jest dobrze.
Drugim razem przyjechało trzech z Legnicy i niby powymieniali pare części ale całość ogólnie chodzi teraz gorzej niż przed ich wizytą.
Ale sama wypalarka (szafir2, źródło prądu Kjellberg FF450) chyba nie jest zła
Za pierwszym razem był jeden serwisant i on stwierdził że jest tylko od sterowania a chcieliśmy też wymienić jeden z napędów. Ale był OK powiedział że jak mu ktoś pomoże to zrobi i to. Wyszło że zrobił to sam nasz elektryk i jest dobrze.
Drugim razem przyjechało trzech z Legnicy i niby powymieniali pare części ale całość ogólnie chodzi teraz gorzej niż przed ich wizytą.
Ale sama wypalarka (szafir2, źródło prądu Kjellberg FF450) chyba nie jest zła
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
złe wyważenie ... maszyna podczas hamowania , przyśpieszania bardzo często wybija napędy a to dlatego że po mimo synchronizacji nigdy nie ruszają równomiernie a tylko jedną stroną szybciej a drugą wolniej i odwrotnie .... zależy od zadanej szybkości i samego ciężaru maszyny. To stała dolegliwość maszyny jak i to że nie posiada nic do wytrącenia drgań i zminimalizowania przejazdu inercyjnego.
Jest to badziewny układ regulacji i zrobiony na serwach AMK gdzie obsługa serwisowa dla tych napędów jest bliska "0".
Oczywiście , nie tyczy się to wszystkich maszyn MESSER-a a tylko większości maszyn CORTINA.
Jest to badziewny układ regulacji i zrobiony na serwach AMK gdzie obsługa serwisowa dla tych napędów jest bliska "0".
Oczywiście , nie tyczy się to wszystkich maszyn MESSER-a a tylko większości maszyn CORTINA.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Ja polecam Ci podejście od innej strony, wykonaj rysunek skomplikowanego elementu z kilkoma otworami i ostrymi krawędziami, roześlij do kilku producentów, zobaczysz, czego się spodziewać i jakie bolączki cię czekają w przyszłości z danym źródłem plazmy - bo ono będzie miało duże znaczenie przy końcowej jakości. Zostanie nierozwiązana kwestia, jak jakość zmienia się z czasem użytkowania maszyny (tutaj lekka konstrukcja aluminiowa Stigal może sprawić największe rozczarowanie) i jak jakość cięcia plazmą zmienia się w przypadku zużywania elektrody i dyszy. To że pierwsze pięć elementów jest dobrej jakości to nie znaczy, że tysięczny będzie identyczny, dlatego radził bym stosowanie jednak starych wyjadaczy typu Hypertherm i Kjellberg.
-
- Kontakt:
a co niby ten test ma wykazać ??
tak naprawdę nic nie wykaże.
Liczy się bez awaryjność , eksploatacja , obsługa serwisowa.
kjellberg nie ma tak naprawdę serwisu HP , drogi ... odpowiednia ustawiona technologia nawet na słabej maszynie będzie OK.
po za tym ... przykład eckerta z ostatniego okresu jaki za obserwowałem u siebie na terenie. Sprzedał maszynę dzięki temu że wyciął element na pokaz klientowi laserem ale handlowiec zapomniał zabrać swoja próbkę. Jak odwiedziłem klienta to się okazało to co się okazało.
Po złożeniu maszyny jakość cięcia całkowicie jest inna niż przedstawiona przez handlowca.
Po zaproszeniu go do biura zadałem kilka nie wygodnych pytań i ... i coś wybełkotał ale nie do końca na temat.
Lecz teksty handlowe miał pochwytane ... nie powiem.
I w ten sposób kolejna chińska maszyna złożona w firmie eckert została sprzeda rodakowi , jak by kupujący był wrogiem sprzedającego.
Co ciekawe ...
zauważyłem że ostatnio maszyny firmy ECKERT coraz częściej "padają". I co dziwne ... sterowanie. W ciągu tego miesiąca dostałem już 12 zgłoszeń awarii sterownika. Po wizycie serwisu Eckert proponuje wymianę sterownika.
Czy jest coś zaszyte w programie sterownika??
tak naprawdę nic nie wykaże.
Liczy się bez awaryjność , eksploatacja , obsługa serwisowa.
kjellberg nie ma tak naprawdę serwisu HP , drogi ... odpowiednia ustawiona technologia nawet na słabej maszynie będzie OK.
po za tym ... przykład eckerta z ostatniego okresu jaki za obserwowałem u siebie na terenie. Sprzedał maszynę dzięki temu że wyciął element na pokaz klientowi laserem ale handlowiec zapomniał zabrać swoja próbkę. Jak odwiedziłem klienta to się okazało to co się okazało.
Po złożeniu maszyny jakość cięcia całkowicie jest inna niż przedstawiona przez handlowca.
Po zaproszeniu go do biura zadałem kilka nie wygodnych pytań i ... i coś wybełkotał ale nie do końca na temat.
Lecz teksty handlowe miał pochwytane ... nie powiem.
I w ten sposób kolejna chińska maszyna złożona w firmie eckert została sprzeda rodakowi , jak by kupujący był wrogiem sprzedającego.
Co ciekawe ...
zauważyłem że ostatnio maszyny firmy ECKERT coraz częściej "padają". I co dziwne ... sterowanie. W ciągu tego miesiąca dostałem już 12 zgłoszeń awarii sterownika. Po wizycie serwisu Eckert proponuje wymianę sterownika.
Czy jest coś zaszyte w programie sterownika??
-
Trochę jednak wykaże, otóż maszyna z super serwisem nawet robionym przez Ciebie, warta jest funta kłaków, jak nie wytnie danych elementów z potrzebną dla klienta jakością, wydajnością i powtarzalnością.
Co do Eckerta i sterownika, to vanad właśnie dlatego zakończył współpracę z Mefi, że każdy następny upgrade sterownika powodował coraz większą awaryjność systemu. Teraz komplet soft i hardware jest od Bernecker & Rainer, to jest portal o cnc, więc nie trzeba ich przedstawiać...
Co do Eckerta i sterownika, to vanad właśnie dlatego zakończył współpracę z Mefi, że każdy następny upgrade sterownika powodował coraz większą awaryjność systemu. Teraz komplet soft i hardware jest od Bernecker & Rainer, to jest portal o cnc, więc nie trzeba ich przedstawiać...
-
- Kontakt:
kolego RoboVan ...
Nic to nie wykaże. Uwierz mi. Mylisz teorie ciecia termicznego.
W programie zrobię pętelki na narożnika i najsłabszy model maszyny da sobie z tym radę.
Po za tym ...
wydajność , co ma do jakości
NIC
Powtarzalność ...
to juz CNC i mechanika. Nie plazma a przynajmniej nie w tym stopniu
Co do sterowników Eckerta ... to tez nie prawda do końca. To są sterowniki ( mefi ) gdzie wszystko działa ok jak się umie wykonać aktualizację. To samo się ma do sterowników np. NUM.
Nic to nie wykaże. Uwierz mi. Mylisz teorie ciecia termicznego.
W programie zrobię pętelki na narożnika i najsłabszy model maszyny da sobie z tym radę.
Po za tym ...
wydajność , co ma do jakości

Powtarzalność ...
to juz CNC i mechanika. Nie plazma a przynajmniej nie w tym stopniu
Co do sterowników Eckerta ... to tez nie prawda do końca. To są sterowniki ( mefi ) gdzie wszystko działa ok jak się umie wykonać aktualizację. To samo się ma do sterowników np. NUM.
-
Widocznie ekonomii, fizyki i matematyki uczyłem się w złych szkołach, za co serdecznie przepraszam, ze względu na beznadziejny poziom swojej wiedzy na tematy z postu zupełnie nie poczuwam się do odpowiedzi na pytanie, co ma wydajność do jakości, bo byłbym durniem, gdybym zakładał, że da się coś wyciąć szybko ale niedokładnie... lub wolniej i bardziej precyzyjnie (w ostateczności można wyciąć próbkę 30% szybciej niż inną maszyną przy wysokiej jakości ale to sprawy nie istotne), niepoważne jest też myślenie, że każdy kupujący może poprosić o pokaz i wycięcie przy nim kilkunastu próbek tego elementu. Rozpisałem się niepotrzebnie. Na koniec powtarzalność, jak sądzisz, że czoło hafnowe lub wolframowe elektrody jest stałe i jego ubytek nie wpływa na powtarzalność elementów wycinanych, to możesz być o tym przekonany, Twoje prawo. Powtarzalność to wg mnie również odchyłki wymiarowe dopuszczalne przez odbiorcę a ukosowanie plazmy zwiększa się wraz z użyciem części. Koniec