Frezarka / ploter frezujący - 4000zł kupić czy zrobić
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Możesz się lekko zdziwić. Chyba że masz spory magazyn częsci własnych pod ręką, ale jak policzyć każdą pierdółkę typu kable wyłączniki krańcowe prowadnice, łożyska, szafka, śrubki. Wychodzi tego koło setki i dochodzą jeszcze przesyłki jeżdżenie za tym i za tamtym. A nie daj coś się nie powiedzie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Z zawodu jestem elektronikiem... wszystkie sterowniki krańcówki kable itd walają sie u mnie pod nogamipasierbo pisze:Możesz się lekko zdziwić. Chyba że masz spory magazyn częsci własnych pod ręką, ale jak policzyć każdą pierdółkę typu kable wyłączniki krańcowe prowadnice, łożyska, szafka, śrubki. Wychodzi tego koło setki i dochodzą jeszcze przesyłki jeżdżenie za tym i za tamtym. A nie daj coś się nie powiedzie.

Wg. powyższego pozostało że będę musiał naskrobać ploter. Prosiłbym o przerodzenie się tematu w rady mądrzejszych na temat konfiguracji maszyny - jak najlepiej wykorzystać te 4000 zł tak jak napisałem wyżej na samą konstrukcję mechaniczną.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
FDSA
Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, 00:50 przez FDSA, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ja bym się jednak pogodził ze śrubami trapezowymi(duuża powiedzmy,że oszczędność), zakupił silniki z odzysku, wałki podparte od sponsora albo z alledrogo fi16 , napęd na paskach, kątowniki 100x40 z 3mm ścianką, stolik z mdf i jazda. Resztę sobie wyfrezujesz. W 4tyś można się spokojnie zmieścić i zrobić faajną maszynę. Ja, gdybym miał robić, to bym się zmieścił w tym limicie na luzie:) To mieści się w Twoich możliwościach.
-
- Kontakt:
To może najlepiej będzie jak opiszę co mi się urodziło w głowie jeśli chodzi o moją kalkulację ceny po najmniejszej linii oporu wzięte z allegro:
Konstrukcja ze stałą bramą
Śruby kulowe 16x5 2mb -> 360 zł
Nakrętki kulowe pojedyncze 3szt. -> 780zł
Silniki -> 270 zł
Sprzęgła -> 150 zł
-------------------------
1560zł
Wałki podparte 20mm 4mb -> 600zł
Łożyska 20mm 12szt. -> 420 zł
1020zł
Łożyska pod śruby 6 szt.
Poliamid na wszelkiego rodzaju mocowania oprawy łożysk itp
120zł
------------------------------------------------
W sumie: 2700 zł
Pozostaje mi 1300 zł na ciężki do skalkulowania dla mnie materiał na konstrukcję choć wydaje mi się ze pozostało bardo dużo na ten cel.
Proszę o konstruktywną krytykę powyższego.
Pozdrawiam
FDSA
Konstrukcja ze stałą bramą
Śruby kulowe 16x5 2mb -> 360 zł
Nakrętki kulowe pojedyncze 3szt. -> 780zł
Silniki -> 270 zł
Sprzęgła -> 150 zł
1560zł
Wałki podparte 20mm 4mb -> 600zł
Łożyska 20mm 12szt. -> 420 zł
1020zł
Łożyska pod śruby 6 szt.
Poliamid na wszelkiego rodzaju mocowania oprawy łożysk itp
120zł
------------------------------------------------
W sumie: 2700 zł
Pozostaje mi 1300 zł na ciężki do skalkulowania dla mnie materiał na konstrukcję choć wydaje mi się ze pozostało bardo dużo na ten cel.
Proszę o konstruktywną krytykę powyższego.
Pozdrawiam
FDSA
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
płyta główna + sterowniki + zasilacz się przyda
kompa do obsługi masz pewnie
dokładność 0.1mm to rozumiem konstrukcja spawana, profile 100x100x5 wyżarzane i powierzchnie pod wałki frezowane na bramówce?
nie podałeś jakie silniki ale coś tanio jak na alu
aaa. wrzeciono, jak chcesz dydolić w alu to minimum minimorum kresik za 600zł ale to mini do dydolenia niemające z frezowaniem nic wspólnego.
Kolego Szanowny niestety realia są jakie są, Ja myślałem tak jak Ty. A wyszło jak koledzy podpowiadają... Wszystko w cholerę drogie i tyle. A jeżdżenie do tokarzy, spawaczy i innych mega speców to kolejne baki paliwa...
Przerabiałem, na szczęście opamiętałem się w czas i nie wtopiłem za wiele
...
Pozdrawiam
Maciek
kompa do obsługi masz pewnie
dokładność 0.1mm to rozumiem konstrukcja spawana, profile 100x100x5 wyżarzane i powierzchnie pod wałki frezowane na bramówce?
nie podałeś jakie silniki ale coś tanio jak na alu

aaa. wrzeciono, jak chcesz dydolić w alu to minimum minimorum kresik za 600zł ale to mini do dydolenia niemające z frezowaniem nic wspólnego.
Kolego Szanowny niestety realia są jakie są, Ja myślałem tak jak Ty. A wyszło jak koledzy podpowiadają... Wszystko w cholerę drogie i tyle. A jeżdżenie do tokarzy, spawaczy i innych mega speców to kolejne baki paliwa...
Przerabiałem, na szczęście opamiętałem się w czas i nie wtopiłem za wiele

Pozdrawiam
Maciek
-
- Kontakt:
Szczerze współczuję że wtopiłeś a i gratuluje i cieszę się że nie wtopiłeś za wiele ale na przyszłość proszę przeczytaj to co piszę w postach powyżej i ponowię prośbę o konstruktywną krytykę z uzasadnieniem tak abym mógł modyfikować wg rad moje poglądy a nie pisanie - stary zejdź na ziemię.
Z pomocy spawacza czy tokarza mogę skorzystać za przysłowiową "flaszkę"... a mówiąc ogólnie jak już sugerowałem 4000 to kasa na części mechaniczne do zbudowania maszyny leżące na kupce a nie praca włożona w budowę.
Pytałeś o silniki to 90zł kosztuje silnik 2 Nm który uważam wystarczy do pracy bez kładzenia nacisku na szybkość pracy.
Pozdrawiam
FDSA

Z pomocy spawacza czy tokarza mogę skorzystać za przysłowiową "flaszkę"... a mówiąc ogólnie jak już sugerowałem 4000 to kasa na części mechaniczne do zbudowania maszyny leżące na kupce a nie praca włożona w budowę.
Pytałeś o silniki to 90zł kosztuje silnik 2 Nm który uważam wystarczy do pracy bez kładzenia nacisku na szybkość pracy.
Pozdrawiam
FDSA
-
- Kontakt: