Jaką wybrać spawarkę... do ok. 1000zł
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 27
Dzisiaj doszła spawarka niestety zawsze coś musi być nie tak. Dopiero podczas montażu kółek zauważyłem że spawarka jest pogięta (tak jak by w transporcie była rzucana i trans formator w jednym miejscu wyciągnął dolną obudowę) prócz tego dostałem drut 0,6mm który niestety nie pasuje do spawarki bo rolka w podajniku jest na drut 0,8 i 1,0 mm więc pojechałem kupić właściwy drut. Po zamontowaniu butli i odkręceniu wyszła nie szczelność układu i niestety w części do której można się dostać tylko zrywając pląbę :/. Spawanie wygląda coś w podobnie tego :/
Podczas spawania drut potrafi mi odepchnąć uchwyt spawalniczy przez chwile :/ a podczas spawania bardzo szarpie :/
Podejrzewam że jest to spowodowane słabym prądem w instalacji elektrycznej ale niestety tak jest nie tylko u mnie ale nawet na nowej instalacji u sąsiada (prawdo podobnie mamy na wsi za stary trans formator). Jutro jeszcze zobaczymy jak to będzie wyglądać po dłuższych próbach
Podczas spawania drut potrafi mi odepchnąć uchwyt spawalniczy przez chwile :/ a podczas spawania bardzo szarpie :/
Podejrzewam że jest to spowodowane słabym prądem w instalacji elektrycznej ale niestety tak jest nie tylko u mnie ale nawet na nowej instalacji u sąsiada (prawdo podobnie mamy na wsi za stary trans formator). Jutro jeszcze zobaczymy jak to będzie wyglądać po dłuższych próbach
-
-
Bez mierzenia wiem że napięcie skacze (wszędzie w domu miga światło) a jak sąsiad spawa jakakolwiek spawarka to u mnie też miga nie tak bardzo jak bym sam spawał ale miga :/ Ale mam miernik więc mogę to sprawdzić tylko będę potrzebował kogoś do spawania
. Wpadło mi przez noc do głowy że mogłem spawać minusem a powinienem + ale to jeszcze dzisiaj sprawdzę. Drut to żaden problem bo mi się przyda do blacharki tylko muszę dokupić rolkę do podajnika na 0,6mm ale gaz to lipa choć postaram się dzisiaj nitką odkleić plombę bo słabo się trzyma może mi się uda 

-
Jeśli napięcie spada do dajesz wyższy zakres na spawarce i uzyskujesz to co chciałes. Wiem bo u mnie najmniejsze zanotowane napięcie to 160V, a było gorzej tylko wtedy nie były podłanczane analizatory. Np migomat bester jak go przełącze na 230V to powoduje spadki napięc nawet 30V. A np silnik 11kW przy rozruchu obniża napięcie z 410 na 270V czyli spadek napięcia 140V. Jeśli to są te plomby tzw stikery to ona po odklejaniu się rozdwaja pod spodem i to już potem widac.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
Słuchaj kolego. Wpadłem na zarąbisty pomysł. Jeżeli masz skoki napięcia na 230, a na 400 nie(chyba że tez) to sobie zrób przejściówkę. Z jednej strony wtyczka na 400 volt, a zdrugiej gniazdo 230. Połącz to przewodem 3 razy 2,5mm na odpowiednie fazy. Najlepiej zwieź to do elektryka niech ci wykombinuje taki adapter. Napięcie będzie 230, bo będziesz korzystał z jednej fazy a nie z trzech. Takie rozwiązanie mam zamiar u siebie zastosować.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
-
Nie zda to egzaminu ponieważ np. u mnie każdy dom korzysta sobie tam głównie z jakiejś fazy i nie jest to określone więc są obciążone wszystkie 3 a to czy zrobisz odczep od gniazdka od 400V czy od jednej z faz prosto od licznika to wydaję mi się że nie będzie żadnej różnicy no chyba że masz cieniutkie kabelki na 230V a do 400V masz instalację na grubych kablach. U mnie nie będzie różnicy gdyż do garażu idzie gruby kabel a w garażu mam skrzyneczkę z bezpiecznikami i dopiero od niej rozdzielam na po szczególne gniazda. Aktualnie korzystam z gniazdka które jest jakiś 1m od skrzynki i w dodatku nic więcej na tym kablu nie ma :/. Najgorzej u mnie jest ze spawaniem wieczorem, ale to wiadomo w każdym domu świeci się światło i to nie jedno
Zrobiłem zdjęcia wnętrzności niestety spawów nie zdążyłem (córka złamała nogę :/) zdjęcia poniżej niestety słabej jakości

P.S Nieszczelność była na tym złączu wężyka widocznego na drugim zdjęciu

P.S Nieszczelność była na tym złączu wężyka widocznego na drugim zdjęciu