STEP2CNC Player - sterownik 3-osiowy USB (motion controller)
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Następne wersje będą takie, że można będzie np. 2 sterowniki podłączyć do jednego komputera - czyli niejako łączyć ze sobą. Czyli dostępne będziesz miał 8 osi. Z tym, że nie podejrzewam, żebyśmy mogli zsynchronizować je czasowo, więc raczej będą to 2x4 osie interpolowane, niż 8 osi interpolowanych.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
może odpłatnie przekazać kilka kompletów dla beta testerów kilka osób na pewno by się znalazło
każdy na forum chciał by mię choć cień szansy popsioczyć sobie na kolegów konstruktorów ...
a na poważnie to myślę że im więcej osób testuje na zróżnicowanych maszynach tym szybciej i dokładniej można sprawdzić sterownik przed wdrożeniem do produkcji seryjnej ...
pozdrawiam
każdy na forum chciał by mię choć cień szansy popsioczyć sobie na kolegów konstruktorów ...

a na poważnie to myślę że im więcej osób testuje na zróżnicowanych maszynach tym szybciej i dokładniej można sprawdzić sterownik przed wdrożeniem do produkcji seryjnej ...
pozdrawiam
-
- Kontakt:
Pomysł zacny zaiste! Pomyślę o tym, jak zakończę pracę nad wdrażaniem nowej wersji i co ważniejsze dokumentacją do oprogramowania. Jak pokazują ostatnie moje testy z plazmą - super istotna jest separacja USB, co w naszym sterowniku jest zrealizowane.
Jak dotąd sterownik STEP2CNCPlayer sprawdził się:
- wszystkich moich konstrukcjach ploterów termicznych,
- laserach LYNX-1200P,
- frezarce LYNX OTTER-1,
- ploterach tablicowych z nożem wleczonym.
Kończę oprogramowanie dla:
- plotera plazmowego LYNX PLAZMA-1,
- plotera z nożem tangensowym (obrotowym), wibracyjnym LYNX-VIBRA.
Do każdej wersji mam przygotowaną odpowiednie wersje oprogramowania zarówno cncCAD, jak i Tapper.
Jak dotąd sterownik STEP2CNCPlayer sprawdził się:
- wszystkich moich konstrukcjach ploterów termicznych,
- laserach LYNX-1200P,
- frezarce LYNX OTTER-1,
- ploterach tablicowych z nożem wleczonym.
Kończę oprogramowanie dla:
- plotera plazmowego LYNX PLAZMA-1,
- plotera z nożem tangensowym (obrotowym), wibracyjnym LYNX-VIBRA.
Do każdej wersji mam przygotowaną odpowiednie wersje oprogramowania zarówno cncCAD, jak i Tapper.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
w razie co to jeśli pozwoli czas chętnie bym skorzystał z możliwość próbnego testowania - pod warunkiem że coś poskładam do czasu testów bo niby czas jest - martwy sezon ale co z tego jak fundusz okrojony został do dziennej racji żywnościowej - zima dobija ....
PS. jak by co to myślę nad frezarką .....
pozdrawiam

PS. jak by co to myślę nad frezarką .....
pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Witam chętnie bym przetestował Pańską konstrukcję bo z tego Co Panowie piszą będzie to chodziło że aż miło 
Wiem że Pańska koncepcja zakłada pełną integrację z educadem czyli jak dobrze pamiętam kilka kliknięć ma dzielić od narysowania do wykonania na maszynie
Mam jeszcze pytanie dlaczego wszystkie sterowniki oparte są na komputerach tzn program sterujący wysyła dane a sterownik to wykonuje lub czasem buforuje
Dlaczego Konstrukcje tego typu nie mogą być autonomiczne lub np czemu nie wysyłać całego gkodu na sterownik a potem niech sam sobie operuje na danych a co do pojemności pamięci to np dane mógł by zapisywać na karcie SD, myślę że nie było by ograniczenia jeśli chodzi o generacje sygnałów, a procesor mógł by wysyłać lub też nie do komputera podgląd z działania maszyny.

Wiem że Pańska koncepcja zakłada pełną integrację z educadem czyli jak dobrze pamiętam kilka kliknięć ma dzielić od narysowania do wykonania na maszynie
Mam jeszcze pytanie dlaczego wszystkie sterowniki oparte są na komputerach tzn program sterujący wysyła dane a sterownik to wykonuje lub czasem buforuje
Dlaczego Konstrukcje tego typu nie mogą być autonomiczne lub np czemu nie wysyłać całego gkodu na sterownik a potem niech sam sobie operuje na danych a co do pojemności pamięci to np dane mógł by zapisywać na karcie SD, myślę że nie było by ograniczenia jeśli chodzi o generacje sygnałów, a procesor mógł by wysyłać lub też nie do komputera podgląd z działania maszyny.
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."