Jaką wybrać spawarkę... do ok. 1000zł
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
Oczywiście, warto, z inwerterów chyba Kemppi najlepsze, ale... wszyscy wiemy jak dokończyć(kasa). Może poszukaj czegoś z telwina. Mają fajne i nie drogie magi, Ale raczej nie inwestyj w shermana co waży 10 kg, bo o niego załadujesz 1,5 kilo drutu, a to starczy na niedługi czas.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 27
-
zastanawiam się jeszcze nad wyborem tej spawarki. Doszedłem do tego że kupie shermana 200 ale zastanawiam się czy kupić zasilanego tylko 230 (8 pozycyjna nastawa prądu spawania)
http://allegro.pl/migomat-polautomat-mi ... 69207.html
czy kupić 230/400 (4 pozycyjna nastawa prądu spawania)
http://allegro.pl/migomat-polautomat-mi ... 68737.html
w co lepiej zainwestować waszym zdaniem ?
Pozdrawiam
http://allegro.pl/migomat-polautomat-mi ... 69207.html
czy kupić 230/400 (4 pozycyjna nastawa prądu spawania)
http://allegro.pl/migomat-polautomat-mi ... 68737.html
w co lepiej zainwestować waszym zdaniem ?
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
Powiem tak, w tym same 230 masz zestaw, drut butla itp. a wtym drugim nie. No a co do tego zasilania to wydaje mi się, że na 230v może trochę mniej dawać amper. Ja miałem kontakt tylko ze sprzętem na 3x400v. Ten pierwszy, ma większy cykl pracy. A na aukcjach jest napoisane, że obydwa mają regullację 8 skokową. Przy cztero skokowej jest trochę ciężej wyregulować maszynę do gr. materiału. Wydaje mi się, że lepiej zainwestować w ten pierwszy model. Poza tym to chyba są obydwa na 230 zasilane, bo nie jest napisane nic o 400 volt. Już chyba wiem. To są te same modele, u różnych sprzedawców. Jeden jest dual mig i drugi jest dual mig. Tylko dane są inaczej podane. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Pozdrawiam Bartek
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
Pytałem się jednego sprzedającego i potwierdził że ma niestety 4 stopniową regulację ten 230/400 (Sherman 200/2). Obydwa chodza na 230 V tylko ten drugi ma możliwość podłączenia do 400V no i właśnie ten z możliwością "osiąga" 190A przy 25% a ten typowy na 230V "osiąga" 190A przy 15%. Ale wydaje mi się, że i tak zapewne będę spawał w przedziale 120A-150A bo to zapewne wystarczy na pospawanie materiału grubości 3mm
a do cienkich blaszek to nawet mniej... Wiem że nie jest to profesjonalny sprzęt ale wydaje mi się że tyle to powinien osiągnąć i nie będzie się wyłączać po 5 min pracy 
Chyba się zdecyduje na ten typowo pod 230V cały zestaw z butlą w granicach 1100zł z przesyłką
(trochę wykroczę po za fundusze ale może trochę lepiej będzie służył)

Chyba się zdecyduje na ten typowo pod 230V cały zestaw z butlą w granicach 1100zł z przesyłką

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
jest pobierane 400V i to obniża pobór prądu z sieci przy zachowaniu tej samej mocy a realizowane jest to kolejnym odczepem na trafolukadyop pisze:W takich spawarkach z podłączeniem pod 230 jest tak że tylko z gniazda 3 fazowego pobierane jest 230 ponieważ jest tam tylko troszkę większe zabezpieczenie, doskonale jest to widać na przykładzie bester 1800 który kiedyś rozbierałem i okazało się że jest tam trafo jednofazowe.
Najważniejsze czy w tych migach jest w miarę podajnik - czy silnik od zabawki z 6 kołami zębatymi plastikowymi czy normalny z przekładnią wyglądający jak silnik od wycieraczek.
Kiedyś miałem taki badziew i co pół roku reperacja tego podajnika.
Aha - nie możliwe jest w migomacie z trafo przy poborze 5,5kW uzyskanie prądu spawania 190A. Wogóle potrzebował byś bezpiecznika grubo ponad 30A żeby spawac na 230V takim prądem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Mariuszczs pisze:jest pobierane 400V i to obniża pobór prądu z sieci przy zachowaniu tej samej mocy a realizowane jest to kolejnym odczepem na trafolukadyop pisze:W takich spawarkach z podłączeniem pod 230 jest tak że tylko z gniazda 3 fazowego pobierane jest 230 ponieważ jest tam tylko troszkę większe zabezpieczenie, doskonale jest to widać na przykładzie bester 1800 który kiedyś rozbierałem i okazało się że jest tam trafo jednofazowe.
Najważniejsze czy w tych migach jest w miarę podajnik - czy silnik od zabawki z 6 kołami zębatymi plastikowymi czy normalny z przekładnią wyglądający jak silnik od wycieraczek.
Kiedyś miałem taki badziew i co pół roku reperacja tego podajnika.
Aha - nie możliwe jest w migomacie z trafo przy poborze 5,5kW uzyskanie prądu spawania 190A. Wogóle potrzebował byś bezpiecznika grubo ponad 30A żeby spawac na 230V takim prądem.
Masz rację trochę pomyliłem tam w besterce było trafo dwu fazowe czyli 380V
-
Przeczytałem wasze opinie ale niestety nie dowiedziałem się jeszcze którą bardziej byście polecili.
To że te spawarki zapewne nie osiągną tej mocy (190A) to z tym się liczę. Co do podajnika to nie wygląda to ani trochę profesjonalnie ale myślę że może podoła moim rzadkim pracą a jak nie to po gwarancji się przerobi jeśli się da. Ojciec ma spawarkę z takim podajnikiem i póki co chodzi już dwa lata tylko że jego może spawać tylko drutem samo osłonowym a max prąd to 90A i posiada 2 zakresy prądu spawania na pierwszym cienkiej blachy nie przepala a na drugim za bardzo przepala także taki sprzęt w ogóle mija się z celem
Jeszcze raz pytam którą z tych spawarek lepiej jest wybrać? Typowo pod 230V i mieć 8 zakresów spawania, czy 230/400V i mieć 4 zakresy spawania?
Dokładnie tak to wygląda w tym przypadku trafo jest również dwufazowelukadyop pisze:Masz rację trochę pomyliłem tam w besterce było trafo dwu fazowe czyli 380V
To że te spawarki zapewne nie osiągną tej mocy (190A) to z tym się liczę. Co do podajnika to nie wygląda to ani trochę profesjonalnie ale myślę że może podoła moim rzadkim pracą a jak nie to po gwarancji się przerobi jeśli się da. Ojciec ma spawarkę z takim podajnikiem i póki co chodzi już dwa lata tylko że jego może spawać tylko drutem samo osłonowym a max prąd to 90A i posiada 2 zakresy prądu spawania na pierwszym cienkiej blachy nie przepala a na drugim za bardzo przepala także taki sprzęt w ogóle mija się z celem