Ploter 3 osiowy 2x3m

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

hugwa
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3

Post napisał: hugwa » 22 gru 2010, 11:40

kamar pisze:Rama jeżdzi 10 godzin dziennie i na jak na złość sie nie ugina
Trzmiel lata, choć naukowcy dowiedli że ma za małe skrzydełka ;-)
Belka ugina się na pewno tylko tego a) nie widać, b) nie przeszkadza c) do wszystkiego można się przyzwyczaić.
Przeca nawet w tej o której sobie tak wesoło gaworzymy ugięcia wyszły półmilimetrowe, więc pewnie nie ma o co robić szumu, bo gdyby ta kolumbryna miała obrabiać z dokładnością setki to chyba brakuje jej z grubsza koło pół tony stali.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 gru 2010, 12:13

pasierbo pisze:jeżeli ta kolumna jest dla ciebie sztywna jak ściana to ok. Ściany nie sciąga do środka a kolumny jednak ściąga i przy takiej długości belki to wcale nie będzie trudne. Tak na chłopski rozum zobacz jaką siłą musisz naciągnąć stalowa linkę aby była prosta. Ta sama siła ściąga kolumny bramy.

[ Dodano: 2010-12-22, 11:34 ]
Nikt nie zauważył jednej istotnej rzeczy. Pan kamar w rzeczywistości zamieścił dodatkowa belkę nad bramą której w projekcie nie było.

To nie dodatkowa belka tylko podkładka pod kable, raczej wiele nie pomaga.

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pasierbo » 22 gru 2010, 12:20

Możesz podać odległości między wałkami? i średnice śruby? I jakie maksymalne podniesienie zetki zakładać?

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Zbych07 » 22 gru 2010, 12:50

Zastanawiam się jaki wpływ na ugięcie belki może mieć fakt ,że prowadnice stalowe są powierzchniowo dość mocno hartowane . Twarda powierzchnia i elastyczny rdzeń.
Czy Wasze modele to uwzględniają ?.
Czy głębokość powierzchniowego hartowania ma wpływ na ugięcie?

kamar pisze: Jednak widzę , że z teoretykami nie wygram :)
Rama jeżdzi 10 godzin dziennie i na jak na złość sie nie ugina :)
:lol: :lol: :lol:
Taka wygrana jest nawet teoretycznie niemożliwa.
Myślę jednak Kol. kamar, że jesteś minimum dwukrotnie wygrany:

1. Szczęśliwe jesteś już PO zbudowaniu maszynki - wyobraź sobie ,
na jakie dylematy a może nawet koszty mógłbyś się narazić gdybyś nadmiernej "teoretycznej obróbce" został poddany przed jej zbudowaniem.

2. Rama Twojej maszynki na pohybel teorii świetnie się spisuje. Należy jedynie zadbać żeby nie nabrała świadomości ,
że przynajmniej teoretycznie powinna się uginać w stopniu wykluczającym jej przydatność w pracach warsztatowych. :lol:

Fajnie , że postanowiłeś podzielić się swoim praktycznym doświadczeniem.
Do wielu zastosowań jest to bardzo dobre rozwiązanie , znacznie upraszczające konstrukcję.

Chciałbym jednocześnie zaznaczyć, że nie jestem przeciwnikiem teorii - wiele z tych rozważań czytam z uwagą i zainteresowaniem.
Teoria jest bez wątpienia potrzebna bo często pozwala uniknąć poważnych błędów i kosztów .
Jak we wszystkim należy jednak zachować umiar i uważać żeby nie popadać w przesadę .
W efekcie nagle może dojść do głosu zasada :
Jeśli praktyka nie zgadza się z teorią .... tym gorzej dla praktyki.

Pozdrawiam :grin:

a Gospodarz wątku musi przespać się z problemem :???:
Powodzenia. :grin:

Awatar użytkownika

pasierbo

Post napisał: pasierbo » 22 gru 2010, 12:55

Mi wyszło tak bez grawitacji przy długości bramy 2500. Siła 150N na dole zetki która jest wysunięta 30mm od dolnej krawędzi wózka osi X. brama utwierdzona w miejscach śrub napędowych osi Y, blachy 20
Obrazek
Wymiary rozstawu wałków to strzelałem na oko. Podajcie to zmienimy.
Obrazek
Robiłem to w solid edge w wersji edukacyjnej. Niestety nie ma ta możliwości wprowadzenia grawitacji (przynajmniej ja tego nie widzę) więc założyłem dodatkową siłę na środku pionową o wartości 300N. 300N ponieważ całość waży 72kg przy zwykłej stali. Wyszło tak:
Obrazek
Myślę że na podstawie tych trzech symulacji co zrobiliśmy można już wyciągnąć sensowne wnioski i nie ma co się spierać.
Na pewno dojdzie jeszcze utrata sztywności na połączeniach chociażby na styku prowadnic z wózkami

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 gru 2010, 13:26

Zbych07 pisze:1. Szczęśliwe jesteś już PO zbudowaniu maszynki - wyobraź sobie ,
na jakie dylematy a może nawet koszty mógłbyś się narazić gdybyś nadmiernej "teoretycznej obróbce" został poddany przed jej zbudowaniem.

Powodzenia. :grin:
Powyższych dylematów nie miałem ponieważ budowałem wypalarke . Do palnika wydawało mi sie aż natto. A to że frezuje to już tylko mój zysk.
Podejżewam, że gdybym budował ploter do frezoania to bym się na to nie odważył :)

Chyba jednak przy wąskich bramach jest to najtańsze i najprostrze rozwiązanie.

[ Dodano: 2010-12-22, 13:50 ]
hugwa pisze:
kamar pisze:Rama jeżdzi 10 godzin dziennie i na jak na złość sie nie ugina
brakuje jej z grubsza koło pół tony stali.
No tak , tej ugięcia liczyć nie trzeba.

https://www.cnc.info.pl/topics60/modern ... t23983.htm

[ Dodano: 2010-12-22, 17:07 ]
pasierbo pisze:Możesz podać odległości między wałkami? i średnice śruby? I jakie maksymalne podniesienie zetki zakładać?
Przednie - 70 mm, tylna 120 mm sruba 20 długość kolumny 1180 mm z=50mm

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 22 gru 2010, 20:04

Zbych07 pisze:Zastanawiam się jaki wpływ na ugięcie belki może mieć fakt ,że prowadnice stalowe są powierzchniowo dość mocno hartowane . Twarda powierzchnia i elastyczny rdzeń.
Czy Wasze modele to uwzględniają ?.
Czy głębokość powierzchniowego hartowania ma wpływ na ugięcie?
Na stronie podany jest ExJ ,czyli moduł Younga dla danego materiałuXbezwładność, to są parametry niezbędne do policzenia ugięć wałka. Dokonałem przekształcenia(gdyż wiadomo jaka jest bezwładność J dla wałka) i uzyskałem wartość 210GPa. Wszystkie dane jakich użyłem są podane przez producenta.

pasierbo tam są 3 wałki o średnicy 30mm. A na rysunku masz podane 2wałki 30mm i jeden 20mm. No chyba, że to śruba 20mm, to wtedy jest ok.
pasierbo pisze:Robiłem to w solid edge w wersji edukacyjnej. Niestety nie ma ta możliwości wprowadzenia grawitacji (przynajmniej ja tego nie widzę) więc założyłem dodatkową siłę na środku pionową o wartości 300N. 300N ponieważ całość waży 72kg przy zwykłej stali. Wyszło tak:
Jeżeli całość waży 72kg no wiedząc, że przyśpieszenie ziemskie to ok.10m/s^2 no to wychodzi jakieś 720N. To ni w ząb 300N...

Ja zauważyłem jeszcze jeden mały błąd u siebie w symulacji, ale wydaję mi się, że ugięcie powinno pozostać w granicach 0.1mm tak jak to wyszło wcześniej w symulacjach.

Do wszystkich
Prosiłbym o przeczytanie wszystkich postów. Przeprowadzam te symulacje po to by wybrać optymalną konstrukcję do mojego projektu. Zacząłem od wałków w układzie trójkąta równobocznego 60x60x60, gdyż były obiecujące. U kolegi kamar jest brama o takiej konstrukcji ale o długości co najmniej 2razy krótszej i sprawdza się b.dobrze więc miałem nadzieję, że przy moich parametrach będzie to samo...No cóż.
Praca nad projektem zawieszona do końca roku.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: smouki » 22 gru 2010, 20:30

to nie długo, ruszy coś po nowym roku?
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 22 gru 2010, 21:02

No na pewno zrobię dokładny rysunek w 3d w inventorze, symulację i wycenę. I tak dalej...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

pasierbo

Post napisał: pasierbo » 24 gru 2010, 11:17

syntetyczny pisze:Jeżeli całość waży 72kg no wiedząc, że przyśpieszenie ziemskie to ok.10m/s^2 no to wychodzi jakieś 720N. To ni w ząb 300N...
Cała masa bramy nie działa na samym środku. Na ugięcie ma wpływ głównie obciążenie ciągłe rołożone na całej długości wałków i ciężar zetki. Da się to policzyć na piechotę ale dla uproszczenia przyjąłem 300N i zastanawiałem sie czy nie za dużo. Z tych 72kg najwiecej będą ważyły pewnie te blachy 20 po bokach.
pasierbo tam są 3 wałki o średnicy 30mm. A na rysunku masz podane 2wałki 30mm i jeden 20mm. No chyba, że to śruba 20mm, to wtedy jest ok.
Na rysunku są 3 wałki o średnicy 30mm i śruba 20mm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”