Ploter 3 osiowy 2x3m
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
Przeprowadziłem następną symulację. Coś mi nie pasowało z tym naszym modelem. Ustawiłem podstawę podpory jako fixed constraint(z tego co rozumiem, zablokowanie stopni swobody) i ugięcia wyszły diametralnie różne.

Co ciekawe, przy przyłożeniu siły 150N wzdłuż osi X ugięcia wzrosły do 0.4mm ,ale nie na tyle aby zaszkodzić konstrukcji.
Co ciekawe, przy przyłożeniu siły 150N wzdłuż osi X ugięcia wzrosły do 0.4mm ,ale nie na tyle aby zaszkodzić konstrukcji.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Nie wiem czy projektowanie maszyn rózni się od klasycznej mechaniki, ale ...
... tak na chłopski to jednak jest belka swobodnie podparta na prowadnicach i jak juz ma sie uginać to właśnie one będą przegubami.
Takie rozwiązanie jak przyjąłeś byłoby teoretycznie słuszniejsze gdyby rama była sztywną konstrukcją a ruchomy by był stół. Tak sądzę.
... tak na chłopski to jednak jest belka swobodnie podparta na prowadnicach i jak juz ma sie uginać to właśnie one będą przegubami.
Takie rozwiązanie jak przyjąłeś byłoby teoretycznie słuszniejsze gdyby rama była sztywną konstrukcją a ruchomy by był stół. Tak sądzę.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Nie zapominajcie ,że w tym układzie uginając jedną kulumnę pozostałe rozciągamy - a to już trochę trudniejsze.
Optymalny układ to cztery kolumny ustawione w kwadrat.
[ Dodano: 2010-12-22, 08:03 ]
Jednak widzę , że z teoretykami nie wygram
Rama jeżdzi 10 godzin dziennie i na jak na złość sie nie ugina
Optymalny układ to cztery kolumny ustawione w kwadrat.
[ Dodano: 2010-12-22, 08:03 ]
Jeżeli kolumnę przykręconą do 20 blachy śrubą m12 można uważać za swobodnie podpartą. to tak. A wózki prowadnicy ramy , za przegub.hugwa pisze:Nie wiem czy projektowanie maszyn rózni się od klasycznej mechaniki, ale ...
Jednak widzę , że z teoretykami nie wygram

Rama jeżdzi 10 godzin dziennie i na jak na złość sie nie ugina

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
jeżeli ta kolumna jest dla ciebie sztywna jak ściana to ok. Ściany nie sciąga do środka a kolumny jednak ściąga i przy takiej długości belki to wcale nie będzie trudne. Tak na chłopski rozum zobacz jaką siłą musisz naciągnąć stalowa linkę aby była prosta. Ta sama siła ściąga kolumny bramy.
[ Dodano: 2010-12-22, 11:34 ]
Nikt nie zauważył jednej istotnej rzeczy. Pan kamar w rzeczywistości zamieścił dodatkowa belkę nad bramą której w projekcie nie było.

[ Dodano: 2010-12-22, 11:34 ]
Nikt nie zauważył jednej istotnej rzeczy. Pan kamar w rzeczywistości zamieścił dodatkowa belkę nad bramą której w projekcie nie było.