W sensie, że 2 płaską prowadnice?kamar pisze:Jak mi tylko wróci wrzeciono z reklamacji to dokładam drugi suwak i wózek, będzie jeszcze lepiej.
Ploter 3 osiowy 2x3m
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Ugięcia będą większe niż w symulacji ponieważ belkę utwierdziłeś sztywno na dwóch końcach. Niestety tak pięknie nie będzie. Bardziej myślałbym nad wstawieniem tam przegubów (będziemy po bezpiecznej stronie) lub dorysowaniem reszty bramy. Po drugie siła będzie działała poniżej belki co będzie powodowało jej wykręcanie. Trudno jest zasymulować wszystko wiec wskazany byłby współczynnik bezpieczeństwa żeby nie było potem lipy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
a czytałes poprzednią stronę ?kak pisze:A nie powinniscie wlasnie do waszych symulacji 2 wózki/lozyska liniowe wprowadzic? Wiekszy rozstaw pomiedzy nimi zmniejsza wyginanie sie walka.
Ale jak to do plazmy to chyba Zetka z wszystkim nie bedzie 15kg wazyla.
[ Dodano: 2010-12-21, 20:16 ]
Pewny jestesże wiesz co mówisz ?pasierbo pisze:Ugięcia będą większe niż w symulacji ponieważ belkę utwierdziłeś sztywno na dwóch końcach. Niestety tak pięknie nie będzie. Bardziej myślałbym nad wstawieniem tam przegubów (będziemy po bezpiecznej stronie) lub dorysowaniem reszty bramy. Po drugie siła będzie działała poniżej belki co będzie powodowało jej wykręcanie. Trudno jest zasymulować wszystko wiec wskazany byłby współczynnik bezpieczeństwa żeby nie było potem lipy.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
No u mnie jest rozstaw wózków 15cm. Przy tak długiej bramie szerzej rozstawione wózki niewiele by zmieniły.kak pisze:A nie powinniscie wlasnie do waszych symulacji 2 wózki/lozyska liniowe wprowadzic? Wiekszy rozstaw pomiedzy nimi zmniejsza wyginanie sie walka.
Ale jak to do plazmy to chyba Zetka z wszystkim nie bedzie 15kg wazyla.
Sory, ale nic z tego co napisałeś nie rozumiem. Rozumiem, że jest wiele aspektów tego problemu. Ale póki co rozpatrujemy(symulujemy) wyłącznie ugięcie bramy.pasierbo pisze:Ugięcia będą większe niż w symulacji ponieważ belkę utwierdziłeś sztywno na dwóch końcach. Niestety tak pięknie nie będzie. Bardziej myślałbym nad wstawieniem tam przegubów (będziemy po bezpiecznej stronie) lub dorysowaniem reszty bramy. Po drugie siła będzie działała poniżej belki co będzie powodowało jej wykręcanie. Trudno jest zasymulować wszystko wiec wskazany byłby współczynnik bezpieczeństwa żeby nie było potem lipy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Ja kiedys do bardzo taniego styroplotera z MDFu (moje pierwsze spotkanie z cnc), tez na niepodpartych walkach 10mm o dlugosci 600mm zauwazylem ze mi sie walki wyginaja na srodku od ciezaru, mimo ze dosc lekkie to bylo. Zamontowalem 2 lozyska pod wózkami które jezdzily po stole i dzwigaly ciezar... ale zakladac dotatkowe prowadnice zeby odciazaly niepodparte walki to chyba przesada:-)
To ostatnie z podpieraniem niepodpartych walków to jest komentarz mojego wlasnego pomyslu dawno temu:-)
To ostatnie z podpieraniem niepodpartych walków to jest komentarz mojego wlasnego pomyslu dawno temu:-)
Ostatnio zmieniony 22 gru 2010, 01:59 przez kak, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
1. Założyłeś taki model:syntetyczny pisze:Sory, ale nic z tego co napisałeś nie rozumiem. Rozumiem, że jest wiele aspektów tego problemu. Ale póki co rozpatrujemy(symulujemy) wyłącznie ugięcie bramy.

Proponowałbym spróbować zasymulować taki model:

strzałka ugięcia może wyjść trochę większa niż w rzeczywistości ale wydaje mi się bliższa prawdy.
2. Założyłeś taki model:

Proponowałbym taki model:

Moment może spowodować jeszcze dalsze odsunięcie frezu do tyłu