Jaką wybrać spawarkę... do ok. 1000zł
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
więc jak widać , moje zdanie jest podzielone przez innych użytkowników forum.
W bester kilka drobnych zmian i nie jest taka zła ...
Ale pomysł z używanym ESAB-em jest dobry i twierdzę że chyba najbardziej trafny.
To jest markowy urządzenie i wysoka półka w przemyśle. Może pomyśl o tym.
Ja , osobiście bym szedł w tym kierunku. Tylko żeby sie nie sparzyć ... bo to używka.
Ale przynajmniej przemyślana budowa.
W bester kilka drobnych zmian i nie jest taka zła ...
Ale pomysł z używanym ESAB-em jest dobry i twierdzę że chyba najbardziej trafny.
To jest markowy urządzenie i wysoka półka w przemyśle. Może pomyśl o tym.
Ja , osobiście bym szedł w tym kierunku. Tylko żeby sie nie sparzyć ... bo to używka.
Ale przynajmniej przemyślana budowa.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 27
Z używanym sprzętem to niezły pomysł, ale niestety raz się nadziałem na używki :/ (kompresor) i trochę się boję kupować używki bo niewiadomo ile jeszcze pochodzą :/ Z drugiej strony patrząc to nie potrzebuje super pięknych spawów bo przeważnie będą one jeszcze szlifowane a zapewne i jeszcze szpachlowane, więc wystarczy żeby spaw był mocny oraz żeby blacha się nieprzepalała. Dzisiaj byłem w sklepie (z nażędziami) i mają tam Mig 180 za 1180zł oraz einhella 190D za 1400zł na obie 2 lata gwarancji jeszcze muszę się zastanowić nad tymi sprzętami i przemyśleć czy warto bo nie chcę pieniędzy w błoto wyrzucić 
Dziś na allegro znalazłem coś takiego i się zastanawiam czy warto (j.w. pisalem u mnie w sklepie 1400zł)...
http://allegro.pl/migomat-bt-gw-190d-ta ... 24763.html

Dziś na allegro znalazłem coś takiego i się zastanawiam czy warto (j.w. pisalem u mnie w sklepie 1400zł)...
http://allegro.pl/migomat-bt-gw-190d-ta ... 24763.html
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Do blacharki samochodowej powinien dać radę, coś grubszego na krótkim odcinku też pospawasz. Jeżeli ma być do "okazyjnych" prac to ci wystarczy, ale radości to z tego miał nie będziesz
. Na pewno lepiej się będzie spisywał pod napięciem 400V. W tych pieniądzach raczej nic ciekawszego nie znajdziesz, maszyna coś bardzo podobna do tej: http://allegro.pl/gude-migomat-z-redukt ... 35220.html
powiedziałbym że nawet jednakowe tylko ktoś nalepki zamienił
i cenę podbił.
Lepiej już wygląda coś takiego: http://allegro.pl/migomat-mig-230-drut- ... 91263.html

powiedziałbym że nawet jednakowe tylko ktoś nalepki zamienił

Lepiej już wygląda coś takiego: http://allegro.pl/migomat-mig-230-drut- ... 91263.html
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
ja bym ci polecił to do blachary
http://allegro.pl/minarcmig-170-spawark ... 28828.html
solidny producent dobra technologia zapewni dobry prąd na długich kablach no i realne ampery. Co do używek sprawdź stan podajnika bo to ulega częstemu zużyciu jeśli ktoś kupuje taki sprzęt to nie po to by stał. Co do tych tanich to tu masz próbkę tych spawarek bo one sie tylko nalepką różnią:
http://allegro.pl/minarcmig-170-spawark ... 28828.html
solidny producent dobra technologia zapewni dobry prąd na długich kablach no i realne ampery. Co do używek sprawdź stan podajnika bo to ulega częstemu zużyciu jeśli ktoś kupuje taki sprzęt to nie po to by stał. Co do tych tanich to tu masz próbkę tych spawarek bo one sie tylko nalepką różnią:
-
- Kontakt:
ten mig 230 to przynajmniej ma zapas mocy.
Więc przy tak cienkich blaszkach nie powinien paść.
Ale kempik ... to już profesjonalna maszyna i jak by cos nie szło z nią to bardziej by trzeba sie zastanawiać nad spawaczem niż nie sprawnym urządzeniem.
Ale Panowie ..
Najwięcej uszkodzonych spawarek które mi się trafiają na warsztacie to właśnie KEMPI i to nie z powodu wysokiej awaryjności a z powodu prawdopodobnie wysokiej ich ilości na rynku.
Nie wiem Czy FRONIUS nie oferuje coś w rodzaju Hobby Welding …
Dziś byłem na pokazie włoskich maszyn do spawania i dostanę pełną ofertę maszyn od dystrybutora.
Jak się nazywają te maszyny to nie pamiętam ale jest ich bardzo mało w Polsce.
Co mnie przekonało do nich , to solidność wykonania oraz bardzo wysoka stabilność pracy.
Zamieszczę zdjęcia może jutro. Fakt … to są maszyny profesjonalne i włoskie gdzie nie przepadam za Włochami ale urządzenia mi się spodobały.
Wracając do tematu. Mam chińczyka MAGNUM ….. żółtek i jestem bardzo z niej zadowolony.
Spawa co prawda TIG DC i MMA na 180A ale mnie nie zawiodła jeszcze ani razu.
Więc przy tak cienkich blaszkach nie powinien paść.
Ale kempik ... to już profesjonalna maszyna i jak by cos nie szło z nią to bardziej by trzeba sie zastanawiać nad spawaczem niż nie sprawnym urządzeniem.
Ale Panowie ..
Najwięcej uszkodzonych spawarek które mi się trafiają na warsztacie to właśnie KEMPI i to nie z powodu wysokiej awaryjności a z powodu prawdopodobnie wysokiej ich ilości na rynku.
Nie wiem Czy FRONIUS nie oferuje coś w rodzaju Hobby Welding …
Dziś byłem na pokazie włoskich maszyn do spawania i dostanę pełną ofertę maszyn od dystrybutora.
Jak się nazywają te maszyny to nie pamiętam ale jest ich bardzo mało w Polsce.
Co mnie przekonało do nich , to solidność wykonania oraz bardzo wysoka stabilność pracy.
Zamieszczę zdjęcia może jutro. Fakt … to są maszyny profesjonalne i włoskie gdzie nie przepadam za Włochami ale urządzenia mi się spodobały.
Wracając do tematu. Mam chińczyka MAGNUM ….. żółtek i jestem bardzo z niej zadowolony.
Spawa co prawda TIG DC i MMA na 180A ale mnie nie zawiodła jeszcze ani razu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Też mam tiga magnum thf180 ale widzę pewne wady np niestabilny łuk na długim przedłużaczu klejenie elektrod itd ale do amatorskiego użytku to jest dobre nawet niewielkie zarobkowe rzeczy można skrobać tym np balustrady . Ale do blacharki samochodowej z tigiem to tylko z braku laku bo po co utrudniać sobie życie...
"ten mig 230 to przynajmniej ma zapas mocy. " papier jest cierpliwy wszystko zniesie.
"ten mig 230 to przynajmniej ma zapas mocy. " papier jest cierpliwy wszystko zniesie.
-
- Kontakt:
z moim nie mam tego typu problemów. Działa naprawdę dobrze. Łuk jest równy i stabilny.
Mam jedno takie urządzenie , ale znajomy ma dwie sztuki i też pracują dobrze.
No cóż ... czasami się wybraki trafiają a w końcu to chinczyk.
Spora część ludzi raczej sobie chwali MAGNUM-ki. Ale spora to nie znaczy że wszyscy.
A papier .... fakt , wszystko przyjmie a i cierpliwy jest , ale 190A przy 15% to dużo. Niech ona osiągnie te 190A , to i tak do blacharki samochodowej to za dużo. A jak widać , na zdjęciach przynajmniej podajnik ma z alu a nie z plastiku.
Chce się mieć dobry sprzęt , mocny to trzeba odpowiednio zapłacić.
Mam jedno takie urządzenie , ale znajomy ma dwie sztuki i też pracują dobrze.
No cóż ... czasami się wybraki trafiają a w końcu to chinczyk.
Spora część ludzi raczej sobie chwali MAGNUM-ki. Ale spora to nie znaczy że wszyscy.
A papier .... fakt , wszystko przyjmie a i cierpliwy jest , ale 190A przy 15% to dużo. Niech ona osiągnie te 190A , to i tak do blacharki samochodowej to za dużo. A jak widać , na zdjęciach przynajmniej podajnik ma z alu a nie z plastiku.
Chce się mieć dobry sprzęt , mocny to trzeba odpowiednio zapłacić.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
Ja dodam jescze co do tego einhella z aukcji to on jest z wystawy a sami wiemy, że jak to na wystawie ten coś przekręci, ten tu kliknie, kolejny się uchwytem pobawi itp. , a einhell do domu jest ok ale nie jest to najlepsza firma na świecie( może troche słabszej jakości te wszystkie pstryczki ), więc tak może być coś wyrobione, może stał w dużym sklepie gdzie jest dużo ludzi, nie wiadomo ile tam stał. Sam musisz określić czy chcesz ryzykować. Z zewnątrz tych w.w. wad nie widać. Ja mam kilka sprzętów tej firmy i nie mogę złego słowa powiedzieć, ale też b. rzadko nimi robie. Pozdrawiam
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
Jeszcze mam jedno pytanie. Zauważyłem że sherman 200 ma uzwojenie aluminiowe. Czy jest to wystarczająco wytrzymałe? Zawsze myślałem że spawarki mają miedziane uzwojenie. Poczytałem na elektrodzie o tym modelu i opinie jak za sprzęt za 1050zł bywają zadawalające tylko to aluminium mnie troche zniechęca :/ Poniżej odnośnik do tego sprzętu.
http://allegro.pl/migomat-polautomat-mi ... 69022.html
http://allegro.pl/migomat-polautomat-mi ... 69022.html