Ploter 3 osiowy 2x3m
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
wit wit-a
ja podobna maszynke buduje juz od 1,5 roku ( 3mna2m) mam nadzieje skonczyc przed swietami napedęd to pasy calowe typ H100
Problem jest z prowadnicami hiwin ( ustawienie ich) ale powoli i z tym sobie pordadzę.
Napeno trzeba sie zastanowic czy na profile metalowe nie przykleic ( a póżniej skręcić )do aluminioych np Kanya a do nich przykręcic prowadnicy badz wałków szybciej i taniej niz wiesc konstrukcję do planowania a poztym usztywni całość.
Tutaj link do mojej maszynki
https://www.cnc.info.pl/topics30/maszyn ... t15933.htm
Pozdrawiam
WIT
ja podobna maszynke buduje juz od 1,5 roku ( 3mna2m) mam nadzieje skonczyc przed swietami napedęd to pasy calowe typ H100
Problem jest z prowadnicami hiwin ( ustawienie ich) ale powoli i z tym sobie pordadzę.
Napeno trzeba sie zastanowic czy na profile metalowe nie przykleic ( a póżniej skręcić )do aluminioych np Kanya a do nich przykręcic prowadnicy badz wałków szybciej i taniej niz wiesc konstrukcję do planowania a poztym usztywni całość.
Tutaj link do mojej maszynki
https://www.cnc.info.pl/topics30/maszyn ... t15933.htm
Pozdrawiam
WIT
-
- Kontakt:
Z tego co pamiętam z mechaniki, to musiałbyś mieć jednakową temperaturę przy montażu i użytkowaniu. Wystarczy, że zmieni Ci się temp. i przy takiej konstrukcji elementy będą się gięły pod wpływem rozszerzalności temperaturowej.
Łączenie stali z alu nie jest dobrym pomysłem. Nie przy tworzeniu konstrukcji.
Ja nadal walczę z obliczeniami. W zasadzie szkoda mi czasu na szukanie w literaturze, ale przy takiej długości wałków to mi się inventor wywala. Więc wszystko idzie jak po gruzie.
Pierwszą konstrukcję projektowałem z pół roku. Więc nie przewiduję, krótszego czasu tutaj:P
Co do planowania:
Można planować na magnesówce, ale powierzchnie boczne. Wtedy krzywość profilu nie będzie prostowana przez przyciąganie elektromagnetyczne. Gdyż ono działa w pionie,a krzywizna może być poziomie i wydaję mi się, że problem z głowy. Chociaż jeszcze będę o tym rozmawiał ze stosownym wykonawcą.
Planować planowałem jedynie kolejne elementy plotera. Nie całej konstrukcji(to by było zbyt kłopotliwe, trudne do zrealizowania).
Łączenie stali z alu nie jest dobrym pomysłem. Nie przy tworzeniu konstrukcji.
Ja nadal walczę z obliczeniami. W zasadzie szkoda mi czasu na szukanie w literaturze, ale przy takiej długości wałków to mi się inventor wywala. Więc wszystko idzie jak po gruzie.
Pierwszą konstrukcję projektowałem z pół roku. Więc nie przewiduję, krótszego czasu tutaj:P
Co do planowania:
Można planować na magnesówce, ale powierzchnie boczne. Wtedy krzywość profilu nie będzie prostowana przez przyciąganie elektromagnetyczne. Gdyż ono działa w pionie,a krzywizna może być poziomie i wydaję mi się, że problem z głowy. Chociaż jeszcze będę o tym rozmawiał ze stosownym wykonawcą.
Planować planowałem jedynie kolejne elementy plotera. Nie całej konstrukcji(to by było zbyt kłopotliwe, trudne do zrealizowania).
-
wit wit-a
Ja sie zastanawiam na początku nad sklejeniem a póżniej przewierceniem aluminium w takich odstępach jakie są w szynach hiwin otwory i przykręceniu ich do profila metalowego a klejenie dlatego aby klej wpłynął w szczeliny pomiędzy aluminium a stal.
Dzięki temu skręceniu i sklejeniu aluminium nie powinno drgnąć . ani żadna rozszeżalność cieplna nie powinna nabrojić .
Ale jak to mówią radziecy konstruktorzy najgorsza praktyka jest najlepszą teorią.
Pozdrawiam
WIT
Ja sie zastanawiam na początku nad sklejeniem a póżniej przewierceniem aluminium w takich odstępach jakie są w szynach hiwin otwory i przykręceniu ich do profila metalowego a klejenie dlatego aby klej wpłynął w szczeliny pomiędzy aluminium a stal.
Dzięki temu skręceniu i sklejeniu aluminium nie powinno drgnąć . ani żadna rozszeżalność cieplna nie powinna nabrojić .
Ale jak to mówią radziecy konstruktorzy najgorsza praktyka jest najlepszą teorią.
Pozdrawiam
WIT
-
- Kontakt:
W tym watku koledze się pogięło. Nie to, żebym tam coś teoretyzował tym razem...
-
Wit Wit-a
Oczywiście koledze pogieło , ale w jego maszynie jest też kilka innych błędów do których się przyznał ja w swojej też zrobiłem parę błędów ( trochę sie już nauczyłem).
Zaznaczam że jemu zgieło blachę 10mm a nie profil systemu kanya przyklejony do profilu stalowego i dodatkowo przykręconego.
Pozatym ja mam jeszcze jeden problem.
Mam w pomieszczeniu tam gdzie stoi frezarka ujemną temp. dochodzącą do -20C
zastanawia mnie czy kontynuować prace nad nią.
Jakie zagrożenia mogą być w związku z tą temp.
Pozdrawiam
WIT
Oczywiście koledze pogieło , ale w jego maszynie jest też kilka innych błędów do których się przyznał ja w swojej też zrobiłem parę błędów ( trochę sie już nauczyłem).
Zaznaczam że jemu zgieło blachę 10mm a nie profil systemu kanya przyklejony do profilu stalowego i dodatkowo przykręconego.
Pozatym ja mam jeszcze jeden problem.
Mam w pomieszczeniu tam gdzie stoi frezarka ujemną temp. dochodzącą do -20C
zastanawia mnie czy kontynuować prace nad nią.
Jakie zagrożenia mogą być w związku z tą temp.
Pozdrawiam
WIT
-
- Kontakt:
tory się kurczą od takie mrozu, to i myślę że przy takiej kupie żelastwa Twoja frezarka też będzie się kurczyć:P
Szczerze, to ja się na tym nie znam. Może ktoś jednak wie coś więcej?
Edit
Więc, po długich poszukiwaniach chyba mam rozwiązanie, które mnie zadowala:
profil ARMA 80x160 na bramę. Policzyłem ugięcia i mają się nieźle dla 2.5m
f1=0.000504mm f1m=0.002397mm f2=0.009587mm fm2=0.033250mm.
Ma tak dopasowane rowki montażowe, że wałki podparte fi16 idealnie pasują. Nie wiem, jak to będzie jak to się wszystko będzie składało, ale wydaje mi się że jest nieźle. Tylko ciekawe jak z ceną...Pewnie taniej niż z planowaniem... A taki profil powinien być już płaski i prosty, czyż nie?
Szczerze, to ja się na tym nie znam. Może ktoś jednak wie coś więcej?
Edit
Więc, po długich poszukiwaniach chyba mam rozwiązanie, które mnie zadowala:
profil ARMA 80x160 na bramę. Policzyłem ugięcia i mają się nieźle dla 2.5m
f1=0.000504mm f1m=0.002397mm f2=0.009587mm fm2=0.033250mm.
Ma tak dopasowane rowki montażowe, że wałki podparte fi16 idealnie pasują. Nie wiem, jak to będzie jak to się wszystko będzie składało, ale wydaje mi się że jest nieźle. Tylko ciekawe jak z ceną...Pewnie taniej niż z planowaniem... A taki profil powinien być już płaski i prosty, czyż nie?
-
- Kontakt:
Dostałem taką informację:
To gdzieś ok 684,174 euro za całą sztangę.Czyli przy bieżącym kursie euro: 2764,07zł...Czemu tylko od razu odcinek 6.1m?;/AR3514 - Profil 80x160L - 82,03 EUR netto/mb
AR3025 - Profil 80x160H - 112,16 EUR netto/mb
Termin realizacji 3-4 tygodnie (realny na dzisiaj to 2 tydzień 2011)
Minimalna ilość to cała sztanga 6,1m
Docinamy na wymiar