Cięcie Twardego styropianu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Cięcie Twardego styropianu
Witam wszystkich.!
Bardzo proszę o pomoc...
Jak ciąć twardy styropian?
próby cięcia przeprowadzałem na drucie ale strasznie przypala i długo to trwa..
czy ktoś ma doświadczenie w cięciu twardego styropianu, proszę o kilka wskazówek
Bardzo proszę o pomoc...
Jak ciąć twardy styropian?
próby cięcia przeprowadzałem na drucie ale strasznie przypala i długo to trwa..
czy ktoś ma doświadczenie w cięciu twardego styropianu, proszę o kilka wskazówek
Dzięki Robert
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A jakim drutem ciąłeś? Ja do zabawy używam drutu o średnicy 0.15mm do wycinarki do styropianu firmy Proxxon - kupiłem sam drut, ramkę skręciłem z listewek, zasilacz -laboratoryjny do elektroniki . Tnę przy przy prądzie 1A (przy długości drutu 25cm daje to napięcie około 13V), szybkość cięcia - pi razy oko 1cm/sekundę. Powierzchnia cięcia jest bardzo dobra - bez porównania lepsza niż uzyskana przy pomocy frezarki tyle że ze względu na elastyczność drutu i ramki niezupełnie płaska. Przy 1.3A drut zaczyna świecić i faktycznie - jeśli się na chwilę zatrzymać przypala odrobinę materiał. (testowane na styrodurze 20mm)
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ja moge powiedziec jak cialem skrzydla do samolotów zdalniesterowanych z niebieskiego XPS.
Bardzo powoli, bo to promieniujace cielplo ma rozpuscic pianke, nie drut. Jak drut dotyka pianki to sie ciagnie na srodku i jak wtedy sie np. zmieni kierunek o 90 stopni to caly kant obcina.
Ale jak patrzylem na styropiany w sklepach budowlanych, to widac ze drut sie strasznie rozciagal, bo wyglada to jak sloje drzewa, ale oni tylko prosto tna.
Bardzo powoli, bo to promieniujace cielplo ma rozpuscic pianke, nie drut. Jak drut dotyka pianki to sie ciagnie na srodku i jak wtedy sie np. zmieni kierunek o 90 stopni to caly kant obcina.
Ale jak patrzylem na styropiany w sklepach budowlanych, to widac ze drut sie strasznie rozciagal, bo wyglada to jak sloje drzewa, ale oni tylko prosto tna.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Im bardziej wymagający szczegół do wycięcia (dużo zakrętów i drobnych elementów) tym cieńszy stosujesz drut, ale i prędkości są wtedy mizerne. Bardzo ważne jest to co napisał kak. Drut ma wypalać i nie może dotykać materiału, bo wtedy robi tarkę na prostych odcinkach, a w ostrych skrętach obcina wierzchołki. Ja na drucie tytanowym 0,25mm spokojnie wycinam z prędkością 300-500mm/min z wyłączonym zatrzymaniem w kątach.
A skąd masz taki ogromny kawał styroduru? Podejrzewam, że jest poplastrowany, bo najgrubsze płyty o jakich słyszałem to 20cm, a i tak są na zamówienie i sporo droższe od standardowych płyt (20mm-120mm).
A skąd masz taki ogromny kawał styroduru? Podejrzewam, że jest poplastrowany, bo najgrubsze płyty o jakich słyszałem to 20cm, a i tak są na zamówienie i sporo droższe od standardowych płyt (20mm-120mm).
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Masz za niskie napięcie w stosunku do rezystancji drutu.
Jeśli nie masz możliwości regulacji napięcia skróć drut oporowy, lub zastosuj inny - z mniejszą rezystancją. Niestety ostatnio zauważyłem pewną prawidłowość dotyczącą drutów oporowych. Im lepszy drut to przy tej samej średnicy ma większą rezystancję - potrzeba więcej Voltów by uzyskać taką samą ilość ciepła w porównaniu z gorszymi drutami.
Pytanka do Pitsa - o co chodzi z tym magnesem?
Jeśli nie masz możliwości regulacji napięcia skróć drut oporowy, lub zastosuj inny - z mniejszą rezystancją. Niestety ostatnio zauważyłem pewną prawidłowość dotyczącą drutów oporowych. Im lepszy drut to przy tej samej średnicy ma większą rezystancję - potrzeba więcej Voltów by uzyskać taką samą ilość ciepła w porównaniu z gorszymi drutami.
Pytanka do Pitsa - o co chodzi z tym magnesem?