budowa małej tokarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 17
A wiec: tokarka ma służyć głównie do obrabiania metali kolorowych typu miedz i aluminium czasem tworzyw sztucznych.Długość obrabianego przedmiotu ok.20cm.Co do budrzetu to wydam ile będzie trzeba ale w granicach rozsądku.
[ Dodano: 2010-11-20, 12:16 ]
myślałem że forum ma służyć pomocą i dobrą radą a tu elita tylko krytykuje,jeżeli nie chcecie pomóc poco piszęcie?
[ Dodano: 2010-11-20, 12:16 ]
myślałem że forum ma służyć pomocą i dobrą radą a tu elita tylko krytykuje,jeżeli nie chcecie pomóc poco piszęcie?
bartosz84
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
wiec kolego ja się wypowiem i niekoniecznie mogą się wszyscy zemną zgodzić bo nie wszyscy maja budżet kosmiczny i nie wszyscy mają cierpliwość i dostęp do maszyn
A tak w kwestii wtrącenia niech kolega luknie tu
piękna tokarka samoróbka ale kasy poszło pewnie od groma albo gość ją tworzył w swojej firmie
Ja tak samo jak kolega chciałem sobie zbudować tokarkę , mini tokarkę , nie koniecznie długą , mogła mi wystarczyć tak co będzie obrabiała tylko wałki 150mm i średnicy 25
jak zacząłem to wszystko przeliczać to wyszło mi około 5tyś z silnikami krokowymi elektroniką , prowadnicami liniowymi hwin i materiałem
lecz gdzie jeszcze to obrobić , trzeba to wszystko zaprojektować i najlepiej wrzeciennik i łoże dać do obróbki na cnc
w końcu kupiłem mini tokarkę einhel mtb 300 , wykonana jest w miarę przyzwoicie ma silnik 500w
wiec zacząłem uzbrajać ją w osprzęt cnc i było z tym tyle pracy i myślenia a o dorabianiu elementów już nie mówię
na koniec stwierdziłem że chyba bym oszalał gdybym musiał robić ją od podstaw
a tak tokarkę nową , która toczyła może 15 minut kupiłem za 1200zł i silniki na 3 osie 3,1 nm i sterowniki m542 z zasilaczem i płyta główną za 1500zł
wiec mam 2700zł
i powiem tak że jestem zadowolony bo tokarka potrafi przegryźć dość dużo , do nauki programowania i zabaw hobbistyczny jak i do domowych potrzeb jest idealna
dodam że ja obrabiam tylko stal gatunek 25 45 i niema problemu gryźć po 0,5mm
A tak w kwestii wtrącenia niech kolega luknie tu
piękna tokarka samoróbka ale kasy poszło pewnie od groma albo gość ją tworzył w swojej firmie
Ja tak samo jak kolega chciałem sobie zbudować tokarkę , mini tokarkę , nie koniecznie długą , mogła mi wystarczyć tak co będzie obrabiała tylko wałki 150mm i średnicy 25
jak zacząłem to wszystko przeliczać to wyszło mi około 5tyś z silnikami krokowymi elektroniką , prowadnicami liniowymi hwin i materiałem
lecz gdzie jeszcze to obrobić , trzeba to wszystko zaprojektować i najlepiej wrzeciennik i łoże dać do obróbki na cnc
w końcu kupiłem mini tokarkę einhel mtb 300 , wykonana jest w miarę przyzwoicie ma silnik 500w
wiec zacząłem uzbrajać ją w osprzęt cnc i było z tym tyle pracy i myślenia a o dorabianiu elementów już nie mówię
na koniec stwierdziłem że chyba bym oszalał gdybym musiał robić ją od podstaw
a tak tokarkę nową , która toczyła może 15 minut kupiłem za 1200zł i silniki na 3 osie 3,1 nm i sterowniki m542 z zasilaczem i płyta główną za 1500zł
wiec mam 2700zł
i powiem tak że jestem zadowolony bo tokarka potrafi przegryźć dość dużo , do nauki programowania i zabaw hobbistyczny jak i do domowych potrzeb jest idealna
dodam że ja obrabiam tylko stal gatunek 25 45 i niema problemu gryźć po 0,5mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam.
na początek musisz dokładnie określić parametry tokarki .
jaki prześwit wrzeciona
jak ma być łożyskowane wrzeciono .
jaka maksymalna średnica toczenia nad suportem / nad łożem .
jaki uchwyt ( średnica )
jaka długość toczenia .
jak to będziesz wiedział to zrób jaki rysunek i wrzuć na forum .
będzie można jakoś doradzić .
osobiście doradzałbym najpierw zrobić ( zaplanować ) łoże z suportem ( taki stół krzyżowy )
nie zaczynaj od wrzeciennika - różnie to może być z wymiarami innych elementów .
pozdrawiam .
na początek musisz dokładnie określić parametry tokarki .
jaki prześwit wrzeciona
jak ma być łożyskowane wrzeciono .
jaka maksymalna średnica toczenia nad suportem / nad łożem .
jaki uchwyt ( średnica )
jaka długość toczenia .
jak to będziesz wiedział to zrób jaki rysunek i wrzuć na forum .
będzie można jakoś doradzić .
osobiście doradzałbym najpierw zrobić ( zaplanować ) łoże z suportem ( taki stół krzyżowy )
nie zaczynaj od wrzeciennika - różnie to może być z wymiarami innych elementów .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Trzeba być świadomym, że jest aluminium i ...... Aluminium , a nawetpukury pisze:witam.
jak mała ( albo i nie taka mała ) to czemu nie ?
alu . jest dostępne , łatwe do obróbki - ma oczywiście wady .
ale są przecież konstrukcje tokarek z alu i działają .
pozdrawiam .

Na wstępie należałoby zdecydować się na konkretną wersję alu - z jednej strony pozwoli to ocenić sztywność przyszłej konstrukcji ... z drugiej strony pozwoli ocenić jak głęboko do portfela trzeba będzie sięgać

ps. Kol pukury ... zaintrygował mnie Twój dopisek w "stopce" odnośnie Ludzi - wyraz jakiejś frustracji ???
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam.
nie - to nie objaw frustracji a raczej oglądu tzw. " rzeczywistości " i obserwacji działań ludzkich
alu o którym piszesz to zdaje się aluminium z krzemem p stop ak ( były i pewnie są ) odlewane tłoki ( np. ) .
tak że już w samochodzie syrena TO było .
myślę że do tokarki takiej jak ma zamiar robić Ko. to jakie bądź alu " wyda " .
pozdrawiam .
nie - to nie objaw frustracji a raczej oglądu tzw. " rzeczywistości " i obserwacji działań ludzkich

alu o którym piszesz to zdaje się aluminium z krzemem p stop ak ( były i pewnie są ) odlewane tłoki ( np. ) .
tak że już w samochodzie syrena TO było .
myślę że do tokarki takiej jak ma zamiar robić Ko. to jakie bądź alu " wyda " .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 17
Dzięki za rady.Co do alu. to raczej zrezygnuje poczytałem trochę i się zniechęciłem stal to stal myśle nawet o odlewie żeliwnym(mamy tu odlewnie).Założenia mojej tokarki to: uchwyt 80mm, długość toczenia ok,20-25cm, wrzeciono na precyzyjnych łożyskach kulkowych, prześwit wrzeciona ok.15-18cm lepiej więcej niż za mało, łoże osadzone na prowadnicach 20mm,łoże na tulejach brązowych lub łożyskach liniowych, silnik albo 180watt lub przekładni bez stopniowej.Co o tym myślicie?proszę o uwagi.
[ Dodano: 2010-11-21, 19:01 ]
poprawka: silnik albo 180 watt lub 380 watt , obroty zmienne przy pomocy autotransformatora i przekładni bezstopniowej.
[ Dodano: 2010-11-21, 19:01 ]
poprawka: silnik albo 180 watt lub 380 watt , obroty zmienne przy pomocy autotransformatora i przekładni bezstopniowej.
bartosz84