od czego zalezy takie wachanie jesli chodzi o prace przy komputerze?anzelm pisze:przy komputerze - 20-100zł/h
Szukam kogoś, kto mi coś wykona :P
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
co jest do ....... dwa długie posty z odpowiedzią wyparowały. czy moderator już mnie nie lubi?
[ Dodano: 2006-06-05, 10:57 ]
[ Dodano: 2006-06-05, 11:00 ]
[ Dodano: 2006-06-05, 11:13 ]
nie kupuję wierteł po 5zł/komplet. 5 dych to dużo?
nie da się zrobić szybko tanimi narzędziami. albo szybko albo tanie. tępe narzędzia też są niepolecane. na starym klekocie sie cóś wydłubie hss-em. a właściciele nowych często pilnują, by nie używać szrotowych frezów. a wiesz ile kosztuje wytaczadło z regulacją średnicy?
nemek:
chcesz tanio - wyślij parę zapytań ofertowych z wszystkimi danymi (połaź po okolicznych firmach) i wybież najtańsze.
[ Dodano: 2006-06-05, 10:57 ]
od wiedzy programisty, ceny programu, amortyzacji, upierdliwości klienta, ilości zamówień.ERNEST KUCZEK pisze:od czego zalezy takie wachanie jesli chodzi o prace przy komputerze?anzelm pisze:przy komputerze - 20-100zł/h
[ Dodano: 2006-06-05, 11:00 ]
no to obawiałbym się o jakość tychże rysunkówbartek_iw pisze:na stworzenie bryly czyli modelu 3D
3h![]()
ja na taki element dostaje z reguly 30 min
a 1h to na lacznie z rysunkami detalu
[ Dodano: 2006-06-05, 11:13 ]
sądzę, ze jest odwrotnie.DZIKUS pisze: zaznaczam, ze wszystkie programy wpisalem z reki co tez zajmuje znacznie wiecej czasu niz wygenerowanie ich jakims camem.
jeszcze piłka do przecięcia na końcachDZIKUS pisze: i nie wiem po co doliczac tak duzy koszt narzedzi, zeby to zrobic potrezeba wiertla kilka wiertel, frez 10mm oraz jakis jakis wiekszy frez do obrobki ksztaltow. otwory duze sa wyfrezowane a male wiercone i rozwiercone rozwiertakiem. gdyby duze sie worilo i pprzelecialo wytaczadlem lub rozwiertakeim juz by sie zaoszczedzilo kupe czasu.
nie kupuję wierteł po 5zł/komplet. 5 dych to dużo?
nie da się zrobić szybko tanimi narzędziami. albo szybko albo tanie. tępe narzędzia też są niepolecane. na starym klekocie sie cóś wydłubie hss-em. a właściciele nowych często pilnują, by nie używać szrotowych frezów. a wiesz ile kosztuje wytaczadło z regulacją średnicy?
nemek:
chcesz tanio - wyślij parę zapytań ofertowych z wszystkimi danymi (połaź po okolicznych firmach) i wybież najtańsze.
-
faktycznie nie widziałem twoich obrazków. widocznie jestem cienias, ale podstawy do obaw mam. to za mało czasu na dobry rysunek. a mam na koncie też kilka kompletów różnych formatek. a niemiecka dokumentacja nie jest wyznacznikiem. widziałem kilka kiepskich (włoskich, angielskich i francuskich też)bartek_iw pisze: nie znasz jakosci i wydajnosci moje pracy - to twoje obawy sa bezpodstawne
projektuje bardziej skomlikowane rzeczy dla niemieckiej firmy i do tej pory jakos nikt nie narzekal
to na tyle
pogratulować biegłości

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
sa detale co sie je robi przez 5 min ( przykladowa prostokatna plytka i kilka otworow)bartuss1 pisze:nie wierze że przez 15 minut można narysować pełny rysunek detalu z kilkunastoma róznymi zniekształceniami (zakładając że to nie prostokątna płytka), wskazując odchylki kształtu i polożenia, normy itp, oraz tabliczke rysunkową z wszystkimi danymi ...
sa takie jak ta korona do amortyzatorow ( ona naprawde nie jest skomplikowana- wazne sa te 3 duze otwory wiec do nich tylko stosujemy odchylki tolerancje i inne cuda)
a czasem jak mam do zamodelowania jakis el pozycjonujacy zderzak samochodu do wciecia otworu i spawania uchwtow to zajmuje mi to caly dzien (plaszczyzny 3D, rozne otwory, podfrezowania itd )
zalezy jeszcze jakiego programu uzywamy - i od szybkosci klikania mysza

mi osobiscie nie zaplacili by za 3h spedzone przy tworzeniu tego detalu
tak jak pisalem dosteje ok 1h ( moze udalo by sie naciagnac na 1,5h)
i nie chodzi mo o jakies przechwalki "jaki to ja nie jestem " po prostu tego sie ode mnie wymaga a ja staram sie temu sprostac
pozdr
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
anzlem do podanych przez ciebie kosztow narzedzi powinienes jeszcze dorzucic calkowity koszt zakupu maszyny (zalozmy najmniejsze centrum hass - 130 000zl) oraz wynajecia pomieszczenia w ktorym ona pracuje. moze ja cos zle zrozumialem, ale ten czlowiek zdaje sie szukac firmy ktora POSIADA maszyne i odpowiednie (typowe, bez zadnych ekstrawagancji) narzedzia aby to wykonac, a nie firmy ktora chce go naciagnac na zakup pelnego parku masztynowego po to by wykonac mu jeden detal
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
na dziś jakieś 18000€DZIKUS pisze:anzlem do podanych przez ciebie kosztow narzedzi powinienes jeszcze dorzucic calkowity koszt zakupu maszyny (zalozmy najmniejsze centrum hass - 130 000zl)
no nie wiem, gdzie Ty śmigasz, ale jak ktoś ma maszynę, do świadczenia usług, to w cenie usługi jest jakiś procent ceny zakupu maszyny. to się nazywa amortyzacja. narzędzia też musi kupić, więc ktoś za to musi zapłacić. (proporcjonalnie do wykożystania). a co, jeśli akurat takiego np. rozwiertaka nie ma? wziąść mniejszy i orbitować???DZIKUS pisze: oraz wynajecia pomieszczenia w ktorym ona pracuje. moze ja cos zle zrozumialem, ale ten czlowiek zdaje sie szukac firmy ktora POSIADA maszyne i odpowiednie (typowe, bez zadnych ekstrawagancji) narzedzia aby to wykonac, a nie firmy ktora chce go naciagnac na zakup pelnego parku masztynowego po to by wykonac mu jeden detal
faktem jest że nie jestem wolontariuszem, i nie świadczę usług "co łaska".
niestety mitem jest przekonanie, ze jeśli coś jest drogie w sklepie, to jak zlecę gdzieś pokątnie , będzie taniej. niemniej warto próbować
a może dla ułatwienia napisz , ile u Ciebie ten detalik kosztuje, że klient szuka kogoś, kto mu to zrobi?
pozdrówki