Bbuli pisze:A ja co mogę to frezuję na czterech osiach.A jak nie mam szans to daję do drukowania.Wychodzi super.Mam ten model wieży-są schodki w środku,okienka-małe 12-15mm cacko.Frezarka nie ma szans.A drukarka zrobi wiele podcięć oprócz tych zwróconych nazwijmy to ujemnie do kierunku przyrostu masy.Można to przewidzieć-nie projektujesz takowego tylko wykonasz go frezikiem na gotowym modelu.A inna sprawa to zaprojektowanie składanki-części 3x1mm to przegięcie.Jeśli nawet poskładasz taki model -obojętnie czy na etapie wosku czy odlewu-nie wypolerujesz nisz i zakamarków,w których stawiałeś lut czy łączyłeś wosk.Zgadzam się z tym,iż maszynka musi być bardzo precyzyjna,ale mikrony i czas pracy tak maszyny jak i operatora pójdą psu w budę jeśli na etapie odlewu coś pójdzie nie tak.A sam wiem jak łatwo o to pomimo iż na zakładzie stoi japońska odlewnia z górnej półki.
Budowa precyzyjnej frezarki jest wspaniałą sprawą.Ale jest alternatywa,którą dają nowoczesne drukarki. Tak czy siak trzymam kciuki za Twój projekt ,bo powstaje niezłe cacko.[/quote
zgadzam sie z kolega i napewno ja pokaze na tym forum film jak to bedzie robilo jezeli bedzie kolego sprawdzal to forum to porownasz co jest naprawde
bedzie mozna porownac czy 5 osi czy drukarka a moze 4 osie
CNC 5 OSI do jubilerstwa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 30
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam złotników
.
Dlaczego ja np wolę cnc od drukarek? A to dla tego, że większość wzorów jesteś w stanie zrobić na 4 osiach, ale trochę zabawy jest przy tym, tu polecam zaznajomić się z czymś takim, o którym mówiłem na początku mojej obecności na forum, czyli REVO 540 C od gemvision.
I przede wszystkim robisz model w zielonym wosku, złotnicy wiedzą jakim, więc nie będę objaśniał, a co za tym idzie jeśli nawet model woskowy wymaga korekty to nic nie staje na przeszkodzie by go poprawić. A odlewa się w 100%
Ponieważ siedzę w firmie, która jest przedstawicielem na Polskę produktów gemvision, jak i drukarek solidscape, mogę powiedzieć jedno, drukarki to zbędne urządzenie, może wydajne, można tworzyć model w modelu itp, ale potem są schody, ponieważ "wosk" drukarki jest lipny,jak się połamie, to trudno uratować taki model i co najważniejsze powoduje w odlewach wżery, ma wredną fakturę i przez co więcej jest ubytku z takiego modelu. To samo się tyczy drukarek światło utwardzalnych, dziura na dziurze i lutuj sobie model jak ci wżer wyskoczy na podebraniach, w okolicy kornów itp... wszystkiego najlepszego. Dlatego z doświadczenia wiem, że koniec końców to frezarka jest najlepszym rozwiązaniem. A gemvision przysyła nam od czasu do czasu modele woskowe z REVO i szczena opada...
Ale jak ktoś lubi drogie zabawki to jego sprawa...

Dlaczego ja np wolę cnc od drukarek? A to dla tego, że większość wzorów jesteś w stanie zrobić na 4 osiach, ale trochę zabawy jest przy tym, tu polecam zaznajomić się z czymś takim, o którym mówiłem na początku mojej obecności na forum, czyli REVO 540 C od gemvision.
I przede wszystkim robisz model w zielonym wosku, złotnicy wiedzą jakim, więc nie będę objaśniał, a co za tym idzie jeśli nawet model woskowy wymaga korekty to nic nie staje na przeszkodzie by go poprawić. A odlewa się w 100%
Ponieważ siedzę w firmie, która jest przedstawicielem na Polskę produktów gemvision, jak i drukarek solidscape, mogę powiedzieć jedno, drukarki to zbędne urządzenie, może wydajne, można tworzyć model w modelu itp, ale potem są schody, ponieważ "wosk" drukarki jest lipny,jak się połamie, to trudno uratować taki model i co najważniejsze powoduje w odlewach wżery, ma wredną fakturę i przez co więcej jest ubytku z takiego modelu. To samo się tyczy drukarek światło utwardzalnych, dziura na dziurze i lutuj sobie model jak ci wżer wyskoczy na podebraniach, w okolicy kornów itp... wszystkiego najlepszego. Dlatego z doświadczenia wiem, że koniec końców to frezarka jest najlepszym rozwiązaniem. A gemvision przysyła nam od czasu do czasu modele woskowe z REVO i szczena opada...
Ale jak ktoś lubi drogie zabawki to jego sprawa...
Każde urządzenie elektryczne będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Ja akurat nie przepadam za Matrixem, mierzi mnie interfejs i co chwila wyskakujące błędy,obciosany v-rey,nie za tą cenę, rhinogold jest wart swoich pieniędzy choć nie jest tak rozbudowany jak Matrix, ale wiadomo, że wszyscy ci którzy nie robią szkiców, nie przygotowują sobie "warsztatu" w programie, tylko z głowy tworzą "na żywca" to matrix jest dla takich, bo ma bogate biblioteki i jest prostym w obsłudze kombajnem. A jak to mówi szef, nie ma się z tym co pierd..ć rób z automatu. I tu się nie zgodzę, bo mnie osobiście lepiej się robi w rhino z pomocą bibliotek kamieni i frezów z gold`a. To mi wystarcza, bo nie jestem zwolennikiem robienia wzorow na czas. A 3-4 godziny w rhino na pierścionek uważam za czas przyzwoity.
Każde urządzenie elektryczne będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Panowie a co sądzicie o takiej obróbce pierścionków?
http://www.vimeo.com/16919375
Mniej więcej od połowy filmu pokazana jest obróbka od wewnątrz
pozdr
pozdr
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 30
Ciowiec pisze:komar1970, chodziło o to, żeby wypowiedzi składać w zdania - wtedy mniej się trzeba wysilać, żeby zrozumieć o co chodzi![]()
o chodzi o kropki beda
[ Dodano: 2010-11-18, 16:11 ]
artmachining pisze:Panowie a co sądzicie o takiej obróbce pierścionków?
pozdr
Bardzo mi sie to podoba dobre rozwiazanie
[ Dodano: 2010-11-20, 09:26 ]
panowie prosze o podpowiedz co myslicie o tych silnikach
http://www.linengineeringstore.com/prod ... ?partID=60
[ Dodano: 2010-11-24, 16:26 ]
zaczolem bodowe sterownika
1) 5 x gecko g203v

2) 2 plyty glowna

3) 1 pyta do sterowania wzecionem

4) jedna plyta do wylaczania i wlaczania wezeciona

5) zasilacz 60vd/20a - 5vd/1a - 12vd/1a

6)wentylator
7 okablowanie
[ Dodano: 2010-12-23, 03:20 ]
jeszcze kilka dinu i juz koniec zrobie film
[ Dodano: 2011-01-07, 01:56 ]
juz jest wymalowana czekam na rkilka czesci aby skonczyc boja zabawke

[ Dodano: 2011-01-07, 23:41 ]
komar1970 pisze:Ciowiec pisze:komar1970, chodziło o to, żeby wypowiedzi składać w zdania - wtedy mniej się trzeba wysilać, żeby zrozumieć o co chodzi![]()
o chodzi o kropki beda
[ Dodano: 2010-11-18, 16:11 ]artmachining pisze:Panowie a co sądzicie o takiej obróbce pierścionków?
pozdr
Bardzo mi sie to podoba dobre rozwiazanie
[ Dodano: 2010-11-20, 09:26 ]
panowie prosze o podpowiedz co myslicie o tych silnikach
http://www.linengineeringstore.com/prod ... ?partID=60
[ Dodano: 2010-11-24, 16:26 ]
zaczolem bodowe sterownika
1) 5 x gecko g203v
2) 2 plyty glowna
3) 1 pyta do sterowania wzecionem
4) jedna plyta do wylaczania i wlaczania wezeciona
5) zasilacz 60vd/20a - 5vd/1a - 12vd/1a
6)wentylator
7 okablowanie
[ Dodano: 2010-12-23, 03:20 ]
jeszcze kilka dinu i juz koniec zrobie film
[ Dodano: 2011-01-07, 01:56 ]
juz jest wymalowana czekam na kilka czesci aby skonczyc moja zabawke
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 04:55 przez komar1970, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Tyle się tu dzieje a my o tym nic nie wiemy.
Administratorze
Czy mechanizm tego Forum , będzie kiedyś reagował na nowe informacje dopisywane przez Autora wątku ?
Czasem zastanawiam się, czy nie należałoby założyć sobie alternatywnej osobowości na forum ?
Byłby to taki .... popychacz - umożliwiający prezentację nowości gdy w ferworze nowych postów ciekawy wątek zostaje nieco zapomniany przez Forumowiczów.
Udało się Koledze dopieścić maszynkę.
Chętnie ( domyślam się , że nie tylko ja ) zobaczył bym jakiś filmik z jej pracy, oczywiście jeśli jest jakaś kamerka pod ręką.
Gratuluję efektów,
Pozdrawiam

.... Administratora też

Administratorze

Czy mechanizm tego Forum , będzie kiedyś reagował na nowe informacje dopisywane przez Autora wątku ?
Czasem zastanawiam się, czy nie należałoby założyć sobie alternatywnej osobowości na forum ?
Byłby to taki .... popychacz - umożliwiający prezentację nowości gdy w ferworze nowych postów ciekawy wątek zostaje nieco zapomniany przez Forumowiczów.

Udało się Koledze dopieścić maszynkę.
Chętnie ( domyślam się , że nie tylko ja ) zobaczył bym jakiś filmik z jej pracy, oczywiście jeśli jest jakaś kamerka pod ręką.
Gratuluję efektów,
Pozdrawiam

.... Administratora też