Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 54

Post napisał: Adam Domański » 11 paź 2010, 20:37

Witam jeśli chodzi o sklep przy WSK Rzeszów to mogę się tam wybrać i zrobić fotki (o ile Pani pozwoli) i popytać o ceny, ale nie obiecuję że zrobię to szybko. :mrgreen:

Tagi:

Awatar użytkownika

jorgo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jorgo » 12 paź 2010, 08:56

Witam też korzystam z tego sklepu Pani jest bardzo miła a ceny powalają noże do swojej tokarki o trzonku 12x12 kupuje po 2 zł ale ogólnie to mają przeróżne rzeczy noże,frezy pilniki,gwintowniki,trzpienie frezarskie i wiele innych pozdrawiam
jorgo

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 16 paź 2010, 20:11

Witam serdecznie, tez zapolowałem i mam za 990zł plus przesyłka. Waśnie ją zamontowałem i uruchomiłem. To prawda, maszyna do poprawek, ale jestem zadowolony, cos z niej da się wycisnać. Za takie pieniądze warto. Już zamówiłem silnik 3-fazowy 750W do niej. Jakoś słabe te silniki jednofazowe w tych chinkach. Chciałem 1kW ale jednak troche za cięzkie. Mam do tego falownik simens 420. Luzy niestety są. Kolumna ugina się, ale mysle, że to z powodu zamocowania śrub kolumny , tego uchwytu w podstawie czterema srubami jedynie w górnej części, gnie sie to całą powierzchnią podstawy. Należałoby dać dodatkową płytę z grubej stali , jako podstawę, najlepiej jako płyta stołu pod wiertarkę i skręcić długimi srubami poprzez odlew podstawy wiertarki, tuleje dystansowe i pod spodem az do tej płyty blatu stołu. Tuleje najlepiej z dospawanymi wzmocnieniami działającymi przeciw siłom gnących płytę. Całosc w srodku najlepiej wypełnić , jak juz wspomnieliście mieszanką piaskowo-epidianową. Nie wiem czy dobrze opisałem, kolumna gnie sie poprzez sruby wraz z powierzchnią podstawy odlewu, należy cos zrobic aby tam wzmocnić, same skręcenie długimi srubami do stołu nic nie da bez tulei, albo profili np. zamknietych prostokątnych włozonych wewnątrz podstawy-odlewu i przewierconych i złapanych srubami od uchwytu kolumny poprzez odlew aż do solidnej podstawy-blatu stołu wiertarki.
Planuje też zamontować do pinoli obejmę która będzie poruszana śrubą 10mm skok 3mm i poprzez przekładnię 1,5 silnik krokowy. Całosc zamontowana obok koła pasowego pinoli.
Tu pytanie, jakie silniki zastosować, mam dwa 'muzealne" silniki 1,6Nm i 0,65Nm.
Ale może kupiłbym nowe... Tak więc jakie silniki polecacie, wystarczą do napędu stolika i pinoli. Przekładnie ok 2:1 (silnik : śruby) ?

Poszukałem w internecie i znalazłem ciekawa stronę o poprawie frezarko-wiertarki, kto nie umie , wystarczy przetłumaczyć stronke. Ciekawe, że wymiana pasa klinowego na firmy Fenner bardzo zmniejsza wibracje od silnika.
http://www.fignoggle.com/machines/round ... cedure.htm
a paski sa tutaj: http://www.fennerdrives.com/polish/
pozdrawiam

Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Adam Domański
Posty w temacie: 54

Post napisał: Adam Domański » 21 paź 2010, 21:41

Tak jak obiecałem zrobiłem kilka fotek ze sklepu wsk Rzeszów, są w mojej galerii do wglądu.
Ceny np. noże składaki 5-10 zł, zwykłe 2 zł, frezy 5-20 zł, itp.

Autor tematu
amr_powered
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Post napisał: amr_powered » 04 lis 2010, 12:14

A wiec długo myślałem nad zośka,ale jednak przypadkiem wpadła w łapy inna frezareczka stołowa,wieksza i cieższa,niestety nieznam nazwy bo wszystkie tabliczki są w języku rosyjskim... Może ktos wie jak ta maszynka sie nazywa?
Obrazek

Moje pytanie dotyczy dorobienia posówu elektrycznego w osi X, co potrzeba aby dorobic taki posów? Mysle ze uzytkownikom zośki też sie to moze przydac :wink:

Awatar użytkownika

rudzik6
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 04 lis 2010, 14:42

A nie chcesz zamienić sie na Zosię ? ;) Ile zapłaciłeś?

A posuw, normalnie silnik np. krokowy i już ;)
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: BYDGOST » 04 lis 2010, 18:38

amr_powered pisze:Może ktos wie jak ta maszynka sie nazywa?
To jest НГФ110. Mam do niej DTR jakby co. Od jakiegoś czasu obserwuję tę frezarkę na na różnych stronach i dosyć mi się podoba. Fajnie, ze ją masz już. Mam nadzieję, że podzielisz się uwagami na temat jej eksploatacji.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 05 lis 2010, 11:44

Awatar użytkownika

jorgo

Post napisał: jorgo » 05 lis 2010, 17:04

Witam kolegów oto mój pomysł na posuw w frezarce FXB12.Zastosowałem silnik z przekładnią ślimakową (niestety nie wiem jakie przełożenie) 24V prądu stałego do tego regulacja prędkości i przełaczanie obrotów prawo-lewo.Poniżej jest link jak pracuje frezarka przepraszam za jakość ale to nagranie telefonem.Założony jest frez 16mm i zagłębienie 0,5mm przy najwolniejszym posuwie.
jorgo

Autor tematu
amr_powered
Posty w temacie: 8

Post napisał: amr_powered » 06 lis 2010, 01:47

rudzik6 pisze:A nie chcesz zamienić sie na Zosię ? ;) Ile zapłaciłeś?
Nie,nie dopiero sie nią musze nacieszyć :wink: ,to mój pierwszy kontakt z frezarkami(od czegoś trzeba zacząć).Kosztowała mnie 2500zł,z tego 300 zł transport(kurier K-EX,niepolecam, exspres miał byc na drugi dzień,a wyczekałem całe 6dni...)
BYDGOST pisze: Mam nadzieję, że podzielisz się uwagami na temat jej eksploatacji.
Jako ze niemam za wiele doswiadczenia w temacie frezarek trudno mi cokolwiek powiedzieć,ten model który nabyłem zuzyty niejest,były luzy na srubach troche które udało sie pokasowac,troche jest luzu na przekładni katowej w osi Z,czekam teraz na oprawke do frezów palcowych,i fly-cuttera, popracuje troche to bede mógł cos wiecej napisac. Bede sie starał przywrócic ja do stanu bdb,i doposazyć ją w stoł obrotowy i posów w osi X.
Z rzeczy które mi sie niepodobaja to,to ze stół ma tylko jeden rowek... , i ze przesów w osi Y to tylko 85mm :cry:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”