Laser CO2, problem z mocą...

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 54

Post napisał: deflection » 03 lis 2010, 22:51

Piotr Rakowski pisze:czy przeszedłeś inne etapy?
Wszystkie poza tym podłączeniem z pkt 3.

Tubę sprawdzałem wcześniej, wymiana nic nie dała. Mam założoną tą co miałem wcześniej.
Zasilacz jest w chwili obecnej nowy włożony, to złącze jest też nowe, jak i sam kabel.
Wymiana i podmiana kabelków po kolei też już była.
Zostało do sprawdzenia załączanie i wyłączanie tuby. Tak jak pisałeś u mnie nie przejdzie. Na 1 zacisku mam niski stan, tuba odpala z 2 zacisku, który jest caly czas w wysokim stanie, a przy odpalaniu przechodzi w niski.

Czas nieustabilizowany zmienia zwiększenie mocy. Ulega on wtedy skróceniu.
Można powiedzieć że 2 krotne zwiększenie mocy powoduje znacze zmniejszenie (ponad 2 razy) tego czasu niestabilnego.
Popatrz, czy w trakcie nieustabilizowanym widzisz jakiekolwiek wahania mocy (na miliamperomierzu).
Nie wyłapie tego, za krótki jest ten czas. ok 0,005 s (mierząc dystans w uwzględnieniu prędkości) przy ok 40% mocy

Tagi:

www.kimla.pl
Posty w temacie: 5

Post napisał: www.kimla.pl » 03 lis 2010, 23:55

Szanowni Koledzy, chińskie tuby lsaerowe to rezonatory odcięte (bez wymuszonej cyrkulacji gazów) i są zasilane HV DC. Jest to rozwiązanie, w którym czas jonizacji gazu w rurze jest z powodu jej długości baaaaaardzo długi. Czas od podania napięcia w tych rurach do rozpoczęcia emisji jest uzależniony od jej długości czyli mocy. Rzeczywiście im mniejsza moc, tym krótsza rura i opóźnienia załączenia mniejsze. Dlatego chińskie lasery 25W jakoś te pieczątki grawerują a 60 i 80 już nie.

Niestety porządny rezonator HF kosztuje 2x więcej niż cały chiński laser...

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 04 lis 2010, 00:33

No tak, ale gdy teorię już odrzucimy za siebie pozostaje przypadek naszego kolegi. I tu trzeba mu pomóc. Jak mniemam nie ma kolega praktyki z tym typem rezonatorów?

I jak rozumiem moje 60W tuby, które bardzo dobrze grawerują pieczątki to blef?

Dlatego, że rzeczywiście producenci podają, że na ponowne zajarzenie lasera po zgaszeniu potrzeba około 5 ms - pytałem, czy na pewno tuba i zasilacz zostały wymienione? Bo jasną jest rzeczą, że te 5ms jest niezbędne, ale nie zawsze identyczne dla każdego zestawu tuba + zasilacz.

Jeśli zwiększanie mocy daje lepsze rezultaty - boję się że ten zestaw tuba + zasilacz nie da nic więcej.

A tak na przyszłość: koniecznie poszukaj sobie DTR-ek do elementów, które sprawdzasz. Skoro napisałem, żebyś podał 5V na 1 zacisk, to znaczy że wiem co mówię. Zasilacz możesz wysterować (uruchomić) ALBO stanem wysokim na zacisku 1 ALBO stanem niskim na zacisku 2.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 04 lis 2010, 00:58

Piotr Rakowski pisze:Skoro napisałem, żebyś podał 5V na 1 zacisk, to znaczy że wiem co mówię. Zasilacz możesz wysterować (uruchomić) ALBO stanem wysokim na zacisku 1 ALBO stanem niskim na zacisku 2.
eh, źle się wyraziłem, to było bardziej informacyjne niż negujące. Bo chę uruchomić tubę tak jak mam ze sterowania. Czyli na zacisku 2 dam 5V z zasilacza i będę rozłączał żeby odpalić tubę.
Piotr Rakowski pisze:Dlatego, że rzeczywiście producenci podają, że na ponowne zajarzenie lasera po zgaszeniu potrzeba około 5 ms - pytałem, czy na pewno tuba i zasilacz zostały wymienione? Bo jasną jest rzeczą, że te 5ms jest niezbędne, ale nie zawsze identyczne dla każdego zestawu tuba + zasilacz.
Obecnie założony jest zasilacz nowy plus stara tuba. Nową tubę miałem tylko na sprawdzenie. Sprawdzałem ze starym zasilaczem.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2010, 01:06 przez deflection, łącznie zmieniany 1 raz.

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: cinematic2 » 04 lis 2010, 01:00

Opóźnienie (Respond speed) normalnego lasera 60W nie może być większe niż 1ms.
Przy wartości 5ms laser nie nadaje się do precyzyjnych prac. Przesunięcie dla prędkości grawerowania 100 mm/s wyniosłoby 0,5mm. Taki laser to złom.
Natomiast to co występuje w tym wypadku to kilka mm i nie jest opóźnieniem zapłonu tylko działaniem na pół gwizdka. Przez jakieś 1-2/10 sekundy.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 04 lis 2010, 11:09

Dziś odłączyłem całkowicie płytkę sterownika (poza uziemieniem) od zasilacza tuby.
Sterowałem odpalaniem ręcznie ( krańcówką - tylko taki wł/wył miałem pod ręką).
Moc ustawiłem potencjometrem.
Efekt taki sam. Niestabilna praca na początku.
Karte sterownika myślę że można już wyeliminować.
Zasilacz raczej tez bo przyszedł nowy i mam podłączony nowy.
Wniosek mi się nasuwają 2:

1. Stary zasilacz walnął i przez to doszło do takiego uszkodzenia tuby (jednak na nowej tubie- starym zasilaczu był ten sam efekt)

2. Jakiś filtr napięcia z sieci jest uszkodzony albo coś przy poborze większej ilości energii coś nie trybi. Jest to możliwe i mogłoby powodować takie wariacje?

Obstawiam że problem jest raczej elektryczny.
Mało prawdopodobne żeby to była optyka skoro efekt utrzymuje się tylko na początku.

pabloot
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pabloot » 06 lis 2010, 18:29

Czytając te posty nasunęła mi sie jedna myśl czy laser do prawidłowej pracy potrzebuje jakiejś konkretnej temperatury?? może gdy przestaje pracować zbytnio sie wychładza?? tylko czy może się wychłodzić w tak krótkim czasie??
Może głupie to co napisałem ale dobrze wiedzieć na przyszłość

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: cinematic2 » 06 lis 2010, 18:37

pabloot pisze: czy laser do prawidłowej pracy potrzebuje jakiejś konkretnej temperatury??
Oczywiście tak. Ale jest dokładnie odwrotnie niż myslisz.
Im niższa temperatura pracy lasera tym lepiej on pracuje.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 06 lis 2010, 22:34

Jest możliwość że to będzie uszkodzony filtr przeciwzakłóceniowy (EMI) ?

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 07 lis 2010, 08:55

No właśnie, a czy mierzyłeś napięcie na wejściu do zasilacza WN?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”