Laser CO2, problem z mocą...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 54
-
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Panowie, jeśli mogę coś zasugerować poszedłbym drogą kolejnych eliminacji.
1. Zastąpiłbym sygnał regulacji mocy (PWM) z karty sterującej potencjometrem. W tym celu należy wpiąć potencjometr liniowy 10K wpiąć między zaciski 4, 5 i 6 zasilacza tuby.
- jeśli nie pomoże, to:
2. Żeby wyeliminować kwestię sygnału sterującego włączającego tubę trzeba podać 5V z 6 zacisku zasilacza na 1 (pierwszy) - UWAGA! po włączeniu zasilania tuba będzie pracowała stale! Żeby zrobić test trzeba koniecznie wpiąć dodatkowo między zaciski 3 i 4 jakiś włącznik, albo jeśli macie zabezpieczenie w klapie maszyny - podnieść ją.
- w ten sposób wyeliminuje się kwestię złego sterowania z karty sterującej.
3. I dalej, jeśli nadal to nie to, a rzeczywiście wymieniona jest tuba i zasilacz - sprawdziłbym stan przewodów idących od zasilacza do tuby. Dla mnie takie objawy (chyba chwilowych spadków napięcia) mogą być objawem iskrzenia, ale nie muszą.
4. Jeśli nadal jest źle - trzeba sprawdzić, jak wygląda promień lasera wychodzącego z tuby. Jeśli nie jest to kształt dokładnie okrągły (lub lekko owalny) i pojawiają się "duchy" wokół problemem może być jednak sama tuba. Można wtedy zrobić korektę padania promienia na soczewkę. Część z "duchem" trzeba przesunąć dalej od środka soczewki. I tu nie ma żadnej jednoznacznej rady - trzeba poeksperymentować z różnymi ustawieniami padania promienia na soczewkę.
5. Ostatnia kwestia, to kwestia samej mechaniki. Trzeba sprawdzić bieg promienia lasera ruszając wszystkimi elementami na jej drodze - imakami luster, pokrętłami, śrubami mocującymi itd.
Pozdrawiam.
1. Zastąpiłbym sygnał regulacji mocy (PWM) z karty sterującej potencjometrem. W tym celu należy wpiąć potencjometr liniowy 10K wpiąć między zaciski 4, 5 i 6 zasilacza tuby.
- jeśli nie pomoże, to:
2. Żeby wyeliminować kwestię sygnału sterującego włączającego tubę trzeba podać 5V z 6 zacisku zasilacza na 1 (pierwszy) - UWAGA! po włączeniu zasilania tuba będzie pracowała stale! Żeby zrobić test trzeba koniecznie wpiąć dodatkowo między zaciski 3 i 4 jakiś włącznik, albo jeśli macie zabezpieczenie w klapie maszyny - podnieść ją.
- w ten sposób wyeliminuje się kwestię złego sterowania z karty sterującej.
3. I dalej, jeśli nadal to nie to, a rzeczywiście wymieniona jest tuba i zasilacz - sprawdziłbym stan przewodów idących od zasilacza do tuby. Dla mnie takie objawy (chyba chwilowych spadków napięcia) mogą być objawem iskrzenia, ale nie muszą.
4. Jeśli nadal jest źle - trzeba sprawdzić, jak wygląda promień lasera wychodzącego z tuby. Jeśli nie jest to kształt dokładnie okrągły (lub lekko owalny) i pojawiają się "duchy" wokół problemem może być jednak sama tuba. Można wtedy zrobić korektę padania promienia na soczewkę. Część z "duchem" trzeba przesunąć dalej od środka soczewki. I tu nie ma żadnej jednoznacznej rady - trzeba poeksperymentować z różnymi ustawieniami padania promienia na soczewkę.
5. Ostatnia kwestia, to kwestia samej mechaniki. Trzeba sprawdzić bieg promienia lasera ruszając wszystkimi elementami na jej drodze - imakami luster, pokrętłami, śrubami mocującymi itd.
Pozdrawiam.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wszystko super, dzięki za podpowiedź, jednak ja jestem niedoświadczonym użytkownikiem lasera nie bardzo wiem o czym Ty mówisz. Szczególnie punkt 1 i 2. Jak możesz to rozwiń ten wątek bardziej. Poza tym sprzęt mam nowy na gwarancji i nie wiem w co mogę zaingerować. Czy takie zabawy nie pozbawią mnie gwarancji?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
No to to masz do wyboru 3 opcje
1. Wymusić na sprzedawcy naprawę urządzenia bądź wymianę na inny sprawny egzemplarz (negocjacje, sądy itp)
Tylko tutaj zastanowiłbym się co będzie dalej, za rok, dwa...
Skoro ta firma o której wolisz milczeć jest nastawiona na SPRZEDAJ I ZAPOMNIJ.
2. Wezwać inny serwis ( to kosztuje)
3. Zrobić to samemu.
Z tym, że jeśli nie łapiesz o czym pisze Piotr Rakowski to chyba lepiej tego nie rób.
Raczej poszukaj jakiegoś w miarę kumatego elektronika.
1. Wymusić na sprzedawcy naprawę urządzenia bądź wymianę na inny sprawny egzemplarz (negocjacje, sądy itp)
Tylko tutaj zastanowiłbym się co będzie dalej, za rok, dwa...
Skoro ta firma o której wolisz milczeć jest nastawiona na SPRZEDAJ I ZAPOMNIJ.
2. Wezwać inny serwis ( to kosztuje)
3. Zrobić to samemu.
Z tym, że jeśli nie łapiesz o czym pisze Piotr Rakowski to chyba lepiej tego nie rób.
Raczej poszukaj jakiegoś w miarę kumatego elektronika.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Przeczytaj warunki gwarancji...drimm78 pisze:Czy takie zabawy nie pozbawią mnie gwarancji
Oni mi sami kazali wymieniać niektóre rzeczy jak mi przysyłali, a Ty zostałeś przez nich "przeszkolony" w obsłudze. A coś takiego zaliczyłbym bardziej do czynności obsługowych i konserwacyjnych

[ Dodano: 2010-11-03, 13:09 ]
tak troszkę nad tym myślałem, ale to nie pomoże, bo to tylko problem jest zaraz po odpaleniu, więc jak będzie cały czas pracowała. to odpada...Żeby wyeliminować kwestię sygnału sterującego włączającego tubę trzeba podać 5V z 6 zacisku zasilacza na 1 (pierwszy) - UWAGA! po włączeniu zasilania tuba będzie pracowała stale! Żeby zrobić test trzeba koniecznie wpiąć dodatkowo między zaciski 3 i 4 jakiś włącznik, albo jeśli macie zabezpieczenie w klapie maszyny - podnieść ją.
[ Dodano: 2010-11-03, 19:43 ]
Poprawnie?

[ Dodano: 2010-11-03, 20:46 ]
dobry schemat

Jednak efektów poprawy brak.
Kable od zasilacza sprawdzałem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Tak, schemat podłączenia potencjometru jest OK, ale czy przeszedłeś inne etapy?
Czy jesteś pewien, że zarówno tuba, jak i zasilacz są wymienione na nowe? Nic przecież nie dzieje się bez przyczyny. Trzeba znaleźć słaby punkt, a może być ich wiele. Może to być np. tak prozaiczna sprawa, jak złącze WN (takie białe) w zasilaczu tuby. Rozkręć je i sprawdź, czy nie widzisz tam śladów po iskrzeniu.
Przeanalizuj to sobie - masz do czynienia z układem, którego praca stabilizuje się po pewnym czasie od uruchomienia. Analizie poddaj zarówno czasy bez stabilizacji, jak i poszczególne elementy układu. Sprawdź, czy jest jakikolwiek punkt, który potrafiłby zmienić choć na chwilę czas nieustabilizowany. Sprawdź wszystkie złącza raz jeszcze.
Popatrz, czy w trakcie nieustabilizowanym widzisz jakiekolwiek wahania mocy (na miliamperomierzu).
Czy jesteś pewien, że zarówno tuba, jak i zasilacz są wymienione na nowe? Nic przecież nie dzieje się bez przyczyny. Trzeba znaleźć słaby punkt, a może być ich wiele. Może to być np. tak prozaiczna sprawa, jak złącze WN (takie białe) w zasilaczu tuby. Rozkręć je i sprawdź, czy nie widzisz tam śladów po iskrzeniu.
Przeanalizuj to sobie - masz do czynienia z układem, którego praca stabilizuje się po pewnym czasie od uruchomienia. Analizie poddaj zarówno czasy bez stabilizacji, jak i poszczególne elementy układu. Sprawdź, czy jest jakikolwiek punkt, który potrafiłby zmienić choć na chwilę czas nieustabilizowany. Sprawdź wszystkie złącza raz jeszcze.
Popatrz, czy w trakcie nieustabilizowanym widzisz jakiekolwiek wahania mocy (na miliamperomierzu).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)