Dziękuje za zainteresowanie się tematem
Wykorzystaj głowiczkę fi 32.0 i zrób zgrubnie wszystko .... nie ma co się rozdrabniać.

Masz w Mastercam-e obróbkę ,,Z zgrubnie '' lub coś podobnego ?
Wyobraźmy sobie że ta forma ma długość 1m oraz szerokość 1,5m, jakość powierzchni żółtej na rysunku (link poniżej) jest dla mnie nie istotna (wystarczy obróbka zgrubna z 0-owym naddatkiem). Podałem celowo większy gabaryt detalu aby łatwiej było zauważyć jak dużo czasu trzeba stracić na wykończenie powierzchni nie licząc samej kieszeni.
Nie chce w tym samym czasie frezować czerwonej kieszeni(link poniżej) duża głowicą .Bo wtedy zrobię ją z zerowym naddatkiem tak jak powierzchnię żółtą.
Dodałam na rysunku linie pomocnicze wyznaczające ograniczenie kostki.
Zaznaczam ze to tylko rysunek pomocniczy. Ostateczna forma będzie miała stokrotnie bardziej skomplikowany kształt. Forma musi mieć też odpowiednia jakość po skończonej obróbce co zmusza mnie do wykorzystywania paru konturowań/wierszowań różnymi narzędziami z różnymi naddatkami.
Nie przeprowadzam tutaj żadnych testów na wytrzymałość forumowiczów po prostu potrzebuje pomocy i mam nadzieje że wspólnie ja odnajdziemy !
Pozdrawiam
Wyznaczanie cech, powierzchni chronionych i granic możesz sobie ćwiczyć przed trudniejszymi wyzwaniami
Myślę że to jest trudne wyzwanie nawet bardzo trudne.Przykro mi ale końcowego modelu nie mogę udostępnić na forum każdy chyba wie dlaczego :/
http://img824.imageshack.us/img82