Sposób zapisu w AutoCad
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Sposób zapisu w AutoCad
Witam wszystkich
Mam pytanko co to sposobu zapisu plikow przez AutoCad'a
Czy mozliwe jest w jakis prosty sposob odczytanie rysunków 2d.
Probuje zrobic sterownik do frezarki sterowany bezpośrednio z komputera
ze sterownikiem nie ma problemu gorzej jest z odczytem plikow tego typu
Moze tkos z Was ma program do tego
Za wszelkie info dziekuje
Pozdrawiam
Mam pytanko co to sposobu zapisu plikow przez AutoCad'a
Czy mozliwe jest w jakis prosty sposob odczytanie rysunków 2d.
Probuje zrobic sterownik do frezarki sterowany bezpośrednio z komputera
ze sterownikiem nie ma problemu gorzej jest z odczytem plikow tego typu
Moze tkos z Was ma program do tego
Za wszelkie info dziekuje
Pozdrawiam
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
dzieki za info.'
mam zamiar wykozystac port drukarki badz lpt. strownik sam wykonalem na mikrokontrolerze at89c2051. sprawdzalem na silniczkach i dziala poprawnie. teraz tylko sterowanie.
gdzybym byl w stanie odczywac pliki graficznie moglbym poprobowac napisac wasny program sterujacy posuwem.
przesylam schemat urzadzonka prototypowego
pozdrawiam
mam zamiar wykozystac port drukarki badz lpt. strownik sam wykonalem na mikrokontrolerze at89c2051. sprawdzalem na silniczkach i dziala poprawnie. teraz tylko sterowanie.
gdzybym byl w stanie odczywac pliki graficznie moglbym poprobowac napisac wasny program sterujacy posuwem.
przesylam schemat urzadzonka prototypowego
pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Witam..
Ja mam pytanie; w jaki sposób mam interpretować plik *.plt* z CorelDraf, jesli można prosic o pomoc to z góry dziękuje. Gdze sa zapisane pozycje X,Y w jaki sposób mam je wyjąć z pliku. Np jesli narysuje okrąg to chciałbym znać współrzędne jego środka itp. Dokładnie to chciałbym wykonywać na moim ploterze otwory do płytek drukowanych i tak ogólnie to staram się wygenerować plik z PROTEL-a z wszystkimi współrzędnymi otworów, jesli kotoś zna ten temat to proszę o pomoc
Pozdro...
Ja mam pytanie; w jaki sposób mam interpretować plik *.plt* z CorelDraf, jesli można prosic o pomoc to z góry dziękuje. Gdze sa zapisane pozycje X,Y w jaki sposób mam je wyjąć z pliku. Np jesli narysuje okrąg to chciałbym znać współrzędne jego środka itp. Dokładnie to chciałbym wykonywać na moim ploterze otwory do płytek drukowanych i tak ogólnie to staram się wygenerować plik z PROTEL-a z wszystkimi współrzędnymi otworów, jesli kotoś zna ten temat to proszę o pomoc
Pozdro...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
W pliku .plt z CorelDraw są umieszczone współrzędne punktów, przez które ma przejść narzędzie (pierwotnie: pisak plotera) więc nie znajdziesz tam środka okręgu. Przed współrzędnymi jest jeszcze informacja czy "pisak" ma być w górze (nie rysować) czy opuszczony (rysować) PU : Pen Up lub PD : Pen Down więc np.
PU 100 100;
PD 0 1000;
oznacza że pisak ma pojechać podniesiony na współrzędne x=100,y=100 a następnie narysować odcinek (pisak w dole) od aktualnej pozycji (x=100,y=100) do x=0,y=1000.
Najlepiej wygeneruj sobie plik i obejrzyj w notatniku - na początek odcinek lub kwadrat bo krzywe mogą się składać nawet z kilkudziesięciu odcinków.
protel najprawdopodobniej wygeneryuje współrzędne środków otworów
Pozdrawiam
ps.W razie co to pytaj
PU 100 100;
PD 0 1000;
oznacza że pisak ma pojechać podniesiony na współrzędne x=100,y=100 a następnie narysować odcinek (pisak w dole) od aktualnej pozycji (x=100,y=100) do x=0,y=1000.
Najlepiej wygeneruj sobie plik i obejrzyj w notatniku - na początek odcinek lub kwadrat bo krzywe mogą się składać nawet z kilkudziesięciu odcinków.
protel najprawdopodobniej wygeneryuje współrzędne środków otworów
Pozdrawiam
ps.W razie co to pytaj
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam!
Tu znajdziecie specyfikację języka hpgl, w którym napisane są tajemnicze pliki *.plt:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 553#979553
pozdrawiam
Tu znajdziecie specyfikację języka hpgl, w którym napisane są tajemnicze pliki *.plt:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 553#979553
pozdrawiam