CZY WARTO WEJŚĆ W SEKTOR CNC????
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
CZY WARTO WEJŚĆ W SEKTOR CNC????
Witam
Jestem nowy na forum i nie wiem jak zalozyc nowy wątek za co przepraszam. Mam pytanie i proszę o szczerą odpowiedź użytkowników którzy siedzą w temacie. Jestem pol roku po studiach technicznych(zarzadzanie i inzynieria produkcji), znam 2 jezyki obce(niemiecki, angielski), slyszalem ze CNC to dobra dzidzina i mozna miec dobra prace. Co sadzicie o tym bedac juz w zawodzie? czy warto z mojej perspektywy zajac sie tematyka CNC? czy mozna otrzymac prace w tej dziedzinie i jakie sa zarobki dla poczatkujacych, jakie dla zaawansowanych? Czy kierunek maprzyszlosc? Czy moje studia i znjaomosc jezykow obcych przydadza mi sie w tej branzy, czy szukac czegos innego? dodam ze obecnie pracuje jako tłumacz w firmie handlowej i zarabiam ok 2200zł netto/miesiac i nie widze mozliwosci poprawy. z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam!
Jestem nowy na forum i nie wiem jak zalozyc nowy wątek za co przepraszam. Mam pytanie i proszę o szczerą odpowiedź użytkowników którzy siedzą w temacie. Jestem pol roku po studiach technicznych(zarzadzanie i inzynieria produkcji), znam 2 jezyki obce(niemiecki, angielski), slyszalem ze CNC to dobra dzidzina i mozna miec dobra prace. Co sadzicie o tym bedac juz w zawodzie? czy warto z mojej perspektywy zajac sie tematyka CNC? czy mozna otrzymac prace w tej dziedzinie i jakie sa zarobki dla poczatkujacych, jakie dla zaawansowanych? Czy kierunek maprzyszlosc? Czy moje studia i znjaomosc jezykow obcych przydadza mi sie w tej branzy, czy szukac czegos innego? dodam ze obecnie pracuje jako tłumacz w firmie handlowej i zarabiam ok 2200zł netto/miesiac i nie widze mozliwosci poprawy. z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam!
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Mam okazje dostac prace w Winkelmannie w Legnicy na strefie, mam tam znajoma. Ona pracuje w biurze takze niebardzo orientuje sie w temacie - ale mowi ze beda takie oferty w najblizszym czasie i jak chcem to zebym zrobil kurs operatora CNC i mnie przyjma. Chcialbym zajac sie na poczatek praca na produkcji przy CNC a pozniej zajac sie programowaniem. Nie zam sie na tym. Mam troche wiedzy w projektowaniu w Autocad. Czy kurs nauczy mnie w jakimsstopniu obsugiwac i programowac maszyny? Czy mam jakas szanse w tej dziedzinie? Czy stajac przy maszynie juz zawsze bede przy niej stal?? czy samozliwosci rozwoju np na programiste>? Ile mozna zarobic w firmie typu Winkelann? Moja znajomanie moze mi powiedziec bo mowi ze obowiazuje tajemniica. Z gory dziekuje za odpowiedz
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
w jakiś na pewno, są różne kursy ale wg mnie ich celem jest zbijanie kasy. Masz pewnoś, że sam kurs wystarczy - nie masz doświadczenia a firmy pzreważnie szuakją ludzi z minimum kilkuletnim stażem.MaTeO87 pisze:Czy kurs nauczy mnie w jakimsstopniu obsugiwac i programowac maszyny?
Jeśli jesteś pewny zatrudnienia to zrób byle jaki, najtańszy kurs a i tak wszytskiego nauczysz się już na docelowym stanowisku.
Szanse ma każdy, liczą się chęci. Tak jak w każdej dzidzinie można odwalać roboę albo stale, z zamiłowaniem szlifować zremiosło. Z praktyki wiem, że nie wszystkim taka praca godzi i często rezygnują.MaTeO87 pisze:Czy mam jakas szanse w tej dziedzinie?
Jesteś inżynierem więc teoretycznie posiadasz większe szanse na awans. Wszystko zależy od okoliczności, sprzyjających warunków itd. Liczy sie doświadzcenie, które niestety zdobywa się latami.MaTeO87 pisze:Czy stajac przy maszynie juz zawsze bede przy niej stal??
bez doświadczenia nie ma co wymagać kasy. Na razie nie zwracaj na to uwagi, popracuj, zobacz, porównaj i dopiero zacznij szukać kasy.MaTeO87 pisze:Ile mozna zarobic w firmie typu Winkelann?
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
To czy będziesz przy niej stał zależy przede wszystkim od Ciebie, tak czy inaczej moim zdaniem, abyś bardzo dobrze opanował daną technologię jako bardzo dobry inżynier, bardzo dobrze dla Ciebie będzie "postać" trochę przy tej maszynie choćby na początku, poznać ją i daną technologię od podstaw, poznać wady i zalety tejże maszyny oraz niejedne niuanse wynikające właśnie z doświadczenia na produkcji i nie tylko.MaTeO87 pisze: Czy stajac przy maszynie juz zawsze bede przy niej stal?? czy samozliwosci rozwoju np na programiste>?
Po jakimś czasie sam się przekonasz, że to dobra kolejność, która później powinna zaowocować, aby w przyszłości chociażby w pełni nadzorować daną gałąź produkcji.
Bez urazy, ale ponownie widzę dość powszechne użycie słowa "chcem", spotykam się z tym właśnie często na Dolnym Śląsku... ale dlaczego tam?. Nie mam pojęciaMaTeO87 pisze:...ale mowi ze beda takie oferty w najblizszym czasie i jak chcem to zebym zrobil kurs operatora CNC i mnie przyjma...

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Bardzo proszę
.

CAD/CAM CAGILA