Bazowanie Home I krańcówki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Bazowanie Home I krańcówki
Witam
Mam w jednej osi np"X" podłączone do jednego pinu krańcówki X+ i X- oraz X Home
Problem polega na tym że nie wiem jak zjechać z krańcówki bo cały program stoi przez aktywowany przycisk E-stop i naciskanie jego nic nie daje bo bo krańcówka jest nadal wciśnięta czytałem angielskojezyczną instrukcje ale nie jestem w stanie jej zrozumieć a moim poziomem znajomości tego języka . co należy ustawic i gdzie aby ustawic Home i potem móc zjechać z krańcówki
Mam w jednej osi np"X" podłączone do jednego pinu krańcówki X+ i X- oraz X Home
Problem polega na tym że nie wiem jak zjechać z krańcówki bo cały program stoi przez aktywowany przycisk E-stop i naciskanie jego nic nie daje bo bo krańcówka jest nadal wciśnięta czytałem angielskojezyczną instrukcje ale nie jestem w stanie jej zrozumieć a moim poziomem znajomości tego języka . co należy ustawic i gdzie aby ustawic Home i potem móc zjechać z krańcówki
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
to wszystko co Kolega pisze jest jasne i tak powinno byc tylko że nie jest! przecież pisałem o tym powyżejjr65 pisze:Wywołanie Funkcji Home w Machu np z klawiatury dojeżdża do krańcówki i z niej zjeżdza i wtedy mamy Home na danej osi Funkcja Home zaczyna od osi Z Y X i mamy 0 maszyny po skończeniu, krańcówki są nie naciśnięte
No właśnie problem polega na tym że program dojeźdża i włącza się E-STOP a nie cofa z powrotem aż do zjechania . Chodzi mi o to co jest nie tak ustawione i ma wpływ na taki efekt!!
Miki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
to są dwie krańcówki dwa oddzielne sygnały
home jest do bazowania a e-stop jest to awaryjny przycisk w razie niebezpieczeństwa /zagrożenia
home jest do bazowania a e-stop jest to awaryjny przycisk w razie niebezpieczeństwa /zagrożenia
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Krańcówki E-stop montuje się na końcach poszczególnych osi (po dwie na jedną oś)
Jeżeli chodzi o krańcówki HOME montuje się jedną na oś i tak aby zadziałała wcześniej niż krańcówka E-stop. Czyli aby dana oś znalazła pozycje bazową musi przejechać do końca osi.
Czy krańcówki Home montuje się na końcach osi czy może lepszym rozwiązaniem będzie zamontowanie jej po środku (czy są przeciw temu jakieś przeciwwskazania).
Generalnie pytam oto dlatego aby maszyna przy każdym bazowaniu nie musiała przejeżdżać do końców poszczególnych osi.
Jeżeli chodzi o krańcówki HOME montuje się jedną na oś i tak aby zadziałała wcześniej niż krańcówka E-stop. Czyli aby dana oś znalazła pozycje bazową musi przejechać do końca osi.
Czy krańcówki Home montuje się na końcach osi czy może lepszym rozwiązaniem będzie zamontowanie jej po środku (czy są przeciw temu jakieś przeciwwskazania).
Generalnie pytam oto dlatego aby maszyna przy każdym bazowaniu nie musiała przejeżdżać do końców poszczególnych osi.