Made in China
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
-
- Posty w temacie: 9
Jak zamówisz do UK to tam rzeczywiście to działa. Nasi celnicy zaglądają praktycznie do każdej cięższej przesyłki z tamtych stron i żadne "gifts" czy "industry sample" nie działa. Chyba że naprawdę mała paczka (o wartości kilkadziesiąt euro). Zapłacisz cło + VAT od całości. Zwykle, mimo tych kosztów i tak się opłaci. Nie wiem ile jest cła na takie akcesoria, ale za kosiarki znajomy płaci coś koło 3%. Przesyłka może być w Polsce nawet szybko, ale często u nas to leży na cle około miesiąca lub więcej. Mój znajomy czeka na towar zwykle 1 do 3 miesięcy. On w Chinach na miejscu ma swojego partnera i wie, że zawsze do niego towar dotrze. Ceny na ebay są kuszące, tylko ja nigdy nie miałem tyle cierpliwości i adrenaliny, żeby zaryzykować. Choć planuje poświęcić na próbę w przyszłości "wolne" 500 zł. Trzeba dobrze sprawdzić sprzedawcę (i jego historię), bo słyszałem, że oszustów jest wielu.amnon pisze:Witam,
Zgadza się, kobietka odpisała że obchodzą cło wysyłając paczkę jako gift i powinno być ok.
Pozdrawiam
Amnon
-
- Posty w temacie: 9
Mój kolega płacił cło i vat od części do swojego zabytkowego samochodu. Części były używane, a rachunki musiał mieć, bo w przypadku ich braku, celnicy liczyli cło i podatek od wartości z jakichś tabel (a potem mnożyli to przez jakieś współczynniki itd.). Wiem, że czekał specjalnie na brakujące faktury ze Stanów, bo nie uśmiechało mu się płacić tyle ile mu na początku policzyli. Wszystko wyszło sporo drożej niż się spodziewał, bo nie wiedział, że VAT również liczą od transportu.
Z Chinami jest lepiej, bo przebicie cenowe jest duże i nawet jak zapłacisz wszystkie opłaty to cena powinna być sporo niższa niż u nas. Musisz tylko to przekalkulować, czy się opłaci. Raczej na reklamację nie ma co liczyć, bo cena wysyłki powrotnej cię zabije (chyba, że coś naprawdę drogiego zwracasz).
Z Chinami jest lepiej, bo przebicie cenowe jest duże i nawet jak zapłacisz wszystkie opłaty to cena powinna być sporo niższa niż u nas. Musisz tylko to przekalkulować, czy się opłaci. Raczej na reklamację nie ma co liczyć, bo cena wysyłki powrotnej cię zabije (chyba, że coś naprawdę drogiego zwracasz).
-
- Posty w temacie: 15