Ile biegunów ma Elte 1,1kW?

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: kak » 10 wrz 2010, 22:35

Napiecie moge zmienic na minimum 200V i wlasnie tak spróbowalem. Ten sam blad.
Przyspieszenie jest ustawione na pól minuty, to chyba nie przez to.

Minimalna czestotliwosc to nie jest 50Hz? - moze to zle wpisalem.

Adam

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 10 wrz 2010, 22:48

Myślę że nie masz instrukcji do tego falownika - pobierz sobie http://www.klimagra.pl/pliki/pliki_do_p ... manual.pdf

Podłącz silnik w gwiazdę

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 11 wrz 2010, 00:32

Dzieki, ale wlasnie tej instrukcji uzywam tylko ze po angielsku.
Silnik ma tylko 3 srubki, nie wiem czy to gwiazda czy trójkat ale nie da sie tego zmienic.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 11 wrz 2010, 00:47

Panowie - błąd, który jest wyświetlany sugeruje, że wartość natężenia prądu wymagana do pracy jest za niska. Czy ten falownik ma zapas mocy? Ja do wrzeciona 0,75KW Elte musiałem zastosować falownik 1.5 KW, bo 1KW był za słaby (LG).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 11 wrz 2010, 00:54

Do startu bez obciązenia wystrczy falownik o połowę mniejszy. Wszystkie falowniki mają opcję chwilowego podbicia natężenia nawet do 2,5 prądu nominalnego. Dla ułatwienia proponuję minimalną prędkość startową ok 40-50 Hz

Częstotliwość bazowa musi być 400 Hz, jeśli masz ustawioną na 50 Hz to musi Ci taki duży prąd wyskoczyć bo już przy 50 Hz masz maksymalne napięcie a powinno być ok 40 V max

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: cnc3d » 11 wrz 2010, 12:06

Szanowni Koledzy,

Właśnie źródło problemu jest wskazane w 7 poście tego wątku.

A mianowicie wartość Base Frequency jest ustawiona na 50Hz a w tym wrzecionie ta wartość powinna wynosić 300Hz, ale to chyba nie jest pocieszeniem jeżeli w tym falowniku można ją ustawić na 30 do 60Hz.

Ten parametr określa nachylenie krzywej U/f. Oznacza to że napięcie zasilania falownika powinno być proporcjonalne do częstotliwości w takim stosunku, aby napięcie nominalne silnika (220V zmiennego czylo ~311V na szynie DC) zostało osiągnięte przy częstotliwości 300Hz.

W Kolegi przypadku napięcie rośnie dużo szybciej ponieważ ustawił falownik na 50Hz, a to oznacza że falownik chce podać pełne napięcie już przy 50Hz, a przy tej częstotliwości powinien podać ~37V. Jeśli znacznie zwiększymy napięcie ponad napięcie wynikające z charakterystyki silnika, naturalnym jest zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego.

Natomiast co do ilości pól w silniki, to nie mają one nic wspólnego z ilością faz. Fazy zawsze są 3, a pól może być 2,4,6,8... Te pola inaczej nazywa się biegunami. Nieporozumienia najczęściej wynikają z faktu, że niektórzy producenci podają nie ilość biegunów tylko ilość par biegunów a tych może być 1,2,3,4...

Co to są wogóle te pary biegunów? Jest to ilość okresów prądu zasilającego potrzebna do obrócenia się wektora pola magnetycznego stojana o 360 stopni. Czyli jeśli mamy 1 parę biegunów to przy 50Hz pole obracać się będzie z prędkością 50 obr/sek, czyli 3000 obr/min.
Jeśli będzie to 400Hz to 400*60=24.000 obr/min.

Ilość par biegunów łatwo wyliczyć samemu. max obroty(24000) / max częstotliwość(400) / sec/min(60) =1 para biegunów czyli dwa bieguny.

Natomiast w falowniku sprawdzamy czy ustawienia biegunów mogą być tylko parzyste czy również nieparzyste, wtedy wiemy w jakich jednostkach te bieguny mamy wpisać.

Niestety nie wszystkie falowniki nadają się do sterowania wysokoobrotowymi wrzecionami i to nie tylko z powodu niedostępności właściwej nastawy Base Frequency.

Falowniki ogólnego stosowania są w większości projektowane do znacznie niższych częstotlowości niż te używane w wysokoobrotowych wrzecionach obrabiarek CNC.

Przede wszystkim chodzi o ilość harmonicznych napięcia przy wysokich częstotliwościach.
Im jest mniejsza częstotliwość kluczowania, tym bardziej "kwadratowa" jest sinusoida generowana przez ten falownik. Owe harmoniczne nie dodają momentu silnikowi tylko są rozpraszane w postaci ciepła, co często jest przyczyną przegrzewania się wrzeciona i jego przedwczesne zużycie.

Oczywiście są produkowane specjalne falowniki do wrzecion z wysokimi częstotlowościami kluczowania i małą zawartością harmonicznych, ale ich cena jest wielokrotnie większa niż falowników ogólnego przeznaczenia.

Między innymi z tego powodu firma Kimla wiele lat temu podjęła decyzję o rozpoczęciu produkcji własnych falowników przeznaczonych specjalnie do sterowania wysokoobrotowymi wrzecionami.

Oprócz w/w cech faowniki takie mają inne funkcje zwiększające sprawność napędu. Są to np. automatyczne sterowanie napięciem zasilania silnika w zależności od jego obciążenia, oraz kompensacja tętnień sieci, oraz funkce sterujące zachowaniem systemu sterowania w zależności od obciążenia wrzeciona.

Są wrzeciona, których w ogóle nie można podłączyć do zwykłego falownika. Np. niektóre wrzeciona firmy Jager.

P.S.
Alz, to wrzeciono ma Base Frequency 300Hz a nie 400, no chyba że producent coś zmienił.

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 11 wrz 2010, 13:54

Dzieki, naprawde dobre odpowiedzi.

Zaczynam myslec ze nieodpowiedni mam falownik, tylko ze go sprzedaja razem z tym wrzecionem.

Na tabliczce znamionowej, jak w moim pierwszym poscie na zdjeciu jest napisane 400Hz.

Ale juz kilka razy widzialem/slyszalem ze Base frequency powinno byc 400Hz.
Tylko szkoda ze regulacja tego parametru jest od 30 do 60 Hz - chyba ze cos przeoczylem.
Wczorej z Elte tez mi odpowiedz przyszla i to samo z niej zrozumialem.

Please check if the nominal frequency and max frequency in our inverter are setting 400 Hz and nominal voltage is 220 V, because if the nominal frequency is lower than 400 Hz the spindle have a bed work and the currente increase over the nominal current.

Currente :-) - slychac ze z Wloch:-)

Znalazlem jeszcze jedno ustawienie które sie nazywa Output Frequency setting - tu jak krece potencjometrem, wyswietlacz pokazuje od 0 do 400.

Takze mam takie funkcje:

Base frequency setting
Maximum frequency setting
Output frequency

I nie wiem co jest co. Co odnosi sie tego co jest w kontakcie 230V w scianie, a co do wrzeciona, bo w tych pierwszych dwóch pisze ze w Europie 50Hz a w USA 60Hz.

Funkcji AVR Voltage setting ( Automatic Voltage Regulation) tez nie bardzo rozumiem. Najpierw pisza ze trzeba wpisac to co jest napisane na wrzecionie a dalej ze w procentach ustawic od 20% do 120% wartosc, zeby silnik sie nie przegrzal.

No i znalazlem ze mozna tez potencjometr ustawic, od jakiej do jakiej wartosci ma regulowac i prad i czestotliwosc.

Troche to wszystko pomieszane jak sie czlowiek nie zna na tym.

Chyba napisze do tego co mi to sprzedal, czy mam odpowiedni falownik.
I falownik i wrzeciono jest 1,1 KW

Adam

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 11 wrz 2010, 14:26

cnc3d pisze:Są wrzeciona, których w ogóle nie można podłączyć do zwykłego falownika. Np. niektóre wrzeciona firmy Jager
Co rozumiesz przez zwykły falownik?
Ja podłączam Jegery, Precisy, Westwindy i takie badziewie jak Elte pod zwykły falownik, tylko mój zwykły falownik ma możliwość regulacji każdego parametru bez żadnych ograniczeń. Ten zwykły falownik to Commander SK i uważam że jest to najlepszy falownik w tej grupie cenowej na rynku. A tak na marginesie - wrzeciona naprawdę wysokoobrotowe rzadko kiedy są na napięcia 220 lub 380 V.
Base Frequency to zawsze wartość podana na tabliczce znamionowej silnika, w przeciwnym wypadku zawsze dojdzie do przegrzania wrzeciona co jest istotne w przypadku tych włoskich wiatraków.

cnc3d
Posty w temacie: 9

Post napisał: cnc3d » 11 wrz 2010, 14:46

Jager 60.000 rpm 0.8kW w/g mojej wiedzy można go sterować tylko z oryginalnego falownika... i falownika Kimla :)

Co do wrzecion Elte, nie jest to takie oczywiste.
Base Frequency dla Elte 1kW 24.000 rpm jest 300 Hz (informacja przekazana bezpośrednio przez pracownika firmy Elte po upewnieniu się że dobrze zrozumiał pytanie).
Generalnie wrzeciono 18.000 rpm i 24.000rpm mają takie samo uzwojenie. Różnią się tylko tym że te drugie mają łożyska ceramiczne i mogą pracować przy tych obrotach.
Oczywiście krzywa momentu pomiędzy 18 a 24.000rpm spada a krzywa mocy jest const.
Firma Elte przekazała również informację, że można bez problemu ustawić Base Frequency na 400Hz, tyle tylko że wrzeciono będzie miałi trochę inną charakterystykę momentu.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 11 wrz 2010, 14:54

Rozumiem autoreklamę ale jegery spokojnie sterujesz Commanderem SK np. 36V 1333Hz
Base Frequency - jeśli tak Tobie i innym przekazał pracownik Elte to nie dziwię się że tyle tego ludzie popalili. Totalna bzdura, zresztą jak większość porad "pracowników" Elte.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”