Ploter frezujący - konstrukcja aluminiowa do modelarstwa.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Ok, rozumiem, że przy zastosowaniu łożysk liniowych np. typu SME 16(20) OP + podparte wałki 16 lub 20 mm na całej długości, na oś X i Y powinny wystarczyć po 2 wałki i 2 łożyska ? (Czyli na osi X prowadnice tylko na górnej części profilu).
Czy 16 mm wystarczą ? Profile konstrukcyjne jakich zamierzam użyć mają 40 mm szerokości - dokładnie tyle co stopa podpory wałka 16 mm...
Obliczyłem masę bramy na ok. 12 kg.
Czy 16 mm wystarczą ? Profile konstrukcyjne jakich zamierzam użyć mają 40 mm szerokości - dokładnie tyle co stopa podpory wałka 16 mm...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Pewnie wystarcza.Czary pisze:Ok, rozumiem, że przy zastosowaniu łożysk liniowych np. typu SME 16(20) OP + podparte wałki 16 lub 20 mm na całej długości, na oś X i Y powinny wystarczyć po 2 wałki i 2 łożyska ? (Czyli na osi X prowadnice tylko na górnej części profilu).
Na jedna prowadnice dwa lozyska - to chyba jasne?
Czyli na jedna os dwie prowadnice i cztery lozyska.
J.
-
- Posty w temacie: 6
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Chłopie, pójdź do marketu z kartką i długopisem. Zrób wstępną wycenę. Później zrób to samo z alledrogo, czy też stronką sponsora. Porównaj wyniki. Mnie wyszło, że marketowy ploter to super inwestycja. Taaaa...Jednym się udaje, drugim nie. Może być tak, że ręka Ci się omsknie i nie zachowasz kątów, wszystko się blokuje i...... I poco te nerwy?
-
- Posty w temacie: 1
Pomyśl nad takim rozwiązaniem jak u kolegi Jaszuk88 (zobacz w jego galerii).

https://www.cnc.info.pl/album_personal. ... r_id=11642
Twoje rozwiązanie jest droższą wersją jego rozwiązania. Co prawda nie ma tam podparcia, ale możesz dać miedzy dwa wałki płaskownik aluminiowy (i wałki przykręcić do niego).
https://www.cnc.info.pl/album_personal. ... r_id=11642
Twoje rozwiązanie jest droższą wersją jego rozwiązania. Co prawda nie ma tam podparcia, ale możesz dać miedzy dwa wałki płaskownik aluminiowy (i wałki przykręcić do niego).