termit_tm
Właśnie podobnie będzie to wyglądać w mojej maszynie
Z tym, że jednak będzie to alu... Ta maszynka to moja pierwsza zabawka, także powiedzmy, że na niej będę uczył się metodą prób i błędów.
PETERS
Zgadzam się z Tobą, jednak powiem Ci, że te pręty się sprawdzają. Pozwoliły mi w łatwy sposób zachować kont prosty przy podstawie konstrukcji. W konstrukcji skręcanej ważne jest, aby wszystkie elementy były wykonane prezyzyjnie i żeby potem nie było problemu z odchyleniami i brakami kątów prostych, a jest to dość trudne do wykonania w domowych warunkach bez korzystania z narzędzi numerycznych. (Już nie mówię, że nawet głupie przycięcie profilu aluminiowego pod wymiar stanowi problem bez posiadania porządnej piły, dlatego po docięciu musiałem jeszcze trochę czasu poświęcić na ręczne szlifowanie pilnikiem)
Jeśli chodzi o oś Z to również zostawiam ją na koniec. Bez planów budowy ciężko jest oszacować jaka ma być gabarytowo.
bartuss1 pisze:a nie lepsza byłaby ruchoma bama ? wieksze pole pracy
Zgadza się, lecz przy ruchomej bramie jeszcze ciężej jest zachować konstrukcję w miarę stabilną używając takich profili aluminiowych jakie ja mam.
Inspiracją była frezarka Homemade użytkownika Maniak.M, zastanawiałem się czy ta frezarka faktycznie się nie rozleci, jednak z tego co pisał to do grawerowania wystarczała.
Moja maszyna wydaje mi się, że będzie troszkę masywniejsza, zawszę mogę ją dociążyć.
Jak obserwuję niektóre plotery z alu sprzedawane na allegro, to też miewam wątpliwości jak tak słaba konstrukcja może wytrzymać parę lat pracy.
pozdrawiam Kacper