jak przyspieszyc prace grawerki

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Sellen
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Sellen » 25 sie 2010, 02:27

Cnc3d pisze:Sellen -po co się rejestrujesz jako nowy użytkownik??? Czyżby to prikaz z góry???
Widzę że kol. Piotr wystawił bardziej merytoryczne siły
He, he :) Na forum rejestrowałem się w lutym, więc kol. Piotr musiałby być niezwykle przewidujący, żeby już wtedy dać mi przykaz :) Prawda jest taka, że to Ty kolego mnie zmobilizowałeś, by na chwilę oderwać się od pracy i sprostować kilka "herezji" :P

No to lecimy - po kolei:
Interpolator to część systemu CNC który właśnie zadaje parametry ruchu dla serwonapędów więc o jakim "sterowaniu kolega pisze?"
Tak jak pisałem wcześniej Mach jest przygotowany do współpracy z różnymi sterowaniami i z tego powodu podział zadań w takim systemie wygląda nieco inaczej niż w systemie nazwijmy to "zamkniętym". Interpolator generuje dane trajektorii i prędkości z pewnym wyprzedzeniem (do bufora). Dzięki buforowaniu omija się poruszany wcześniej problem Windows'a. Dane te następnie transmitowane są do sterownika, który jest w stanie sterować napędami z odpowiednią prędkością i z zachowaniem krytycznych zależności czasowych. W CSMIO-IP-S sygnały STEP/DIR generowane są nawet nie przez procesor, a układ FPGA, który umożliwia osiągnięcie dokładności rzedu nanosekund.
2 i 3. Największa wadą amatorskich systemów sterowania jest właśnie to zadawanie do serwonapędu impulsów. Taki sposób sterowania serwonapędów powoduje duże błędy dynamiczne i w rezultacie bardzo małe prędkości i wydajności wyposażonych w nie maszyn. W tej sytuacji zawsze trzeba stosować kompromis pomiędzy dokładnością odwzorowania ścieżki a prędkością i przyspieszeniami. Jeśli mamy duże błędy dymamiczne to musimy stosować dużą przekładnię w napędach co wpływa na zmniejszenie prędkości, jeśli z kolei chcemy mieć dużą prędkość posuwu to musimy się pogodzić z kiepskimi dokładnościami.
Zgadzam się, że sterowanie STEP/DIR nie jest idealnym rozwiązaniem. Mach jednak wcale tego nie narzuca. On generuje trajektorię, a czy te dane przetworzymy na impulsy, czy sygnały analogowe, czy też przekażemy je do napędów cyfrowo poprzez CAN lub ETHERNET zależy tylko i wyłącznie od elektroniki sterującej (i software'u rzecz jasna). CSMIO-IP-S jest pierwszym z serii sterowników i zdecydowaliśmy się na STEP/DIR ponieważ jest to na chwilę obecną rozwiązanie najbardziej uniwersalne i bardzo oczekiwane przez naszych klientów. Czy jest to system amatorski, to już kwestia dyskusyjna. Generowanie sygnału STEP do 4MHz pozwala bez stosowania żadnych przekładni uzyskanie na silniku z enkoderem 40000imp/obr. i śrubie o skoku 10mm prędkości posuwu 1000mm/s. Przy takim enkoderze uzyskamy też dokładności i dynamikę na naprawdę przyzwoitym poziomie. Z drugiej strony użytkownicy, którzy chcą użyć silników krokowych, a też jest ich sporo, mogą bez problemu zastosować nasze sterowanie. Dzięki niemu będą w stanie wykorzystać w pełni mikrokrok oraz osiągać dużo większe prędkości dzięki stabilnemu generowaniu impulsów.
Jeszcze w tym roku dostępna będzie wersja sterownika CSMIO, który będzie sterował napedami poprzez analogowe porty +/-10V. Natomiast nowe sterowniki serwo-AC naszej produkcji będą komunikowały się ze sterownikiem poprzez Ethernet-Powerlink (protokół czasu rzeczywistego).
jak w waszym systemie odbywa się przekazywanie danych z macha do tego co jest dalej? I w zasadzie co ten Mach wysyła? Jeśli Mach nie jest już interpolatorem tylko zadawaczem kolejnych przemieszczeń to co się stanie jak na rozpędzonej maszynie nagle utknie transmisja?
To co Mach wysyła można z poziomu plugin’a bardzo elastycznie konfigurować, w zależności jaką mocą obliczeniową dysponuje sterowanie i jaką ilość danych jest w stanie odpowiednio szybko przepchnąć do napędów. Po dokładniejsze informacje odsyłam do lektury SDK, gdzie wszystkiego można się dowiedzieć. Co do obaw o zerwanie transmisji, to buforowanie niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwa, dlatego w rzeczywistości system sterowania nie służy jedynie do przekazywania danych z Macha do napędów. Dość sporo funkcji trzeba realizować autonomicznie, jak choćby Homing, obsługa E-STOP, krańcówek i wielu innych rzeczy. CSMIO-IP-S posiada też moduł w pełni autonomicznego interpolatora, który jest wykorzystywany w niektórych G-kodach. Są więc sytuacje gdzie de facto Mach spełnia jedynie funkcje interfejsu użytkownika i wizualizera.
Dużą uwagę przywiązujemy do bezpieczeństwa i nagłe zerwanie transmisji zostało również uwzględnione - maszyna po prostu się zatrzyma. Może więc kolega spać spokojnie - żadna rozpędzona jak lokomotywa oś Z nie wpadnie mu nagle do domu :)
Jeśli jest to 100mm/s to przy skomplikowanej ścieżce wygenerowanej z dokładnością 0.1mm wystarczy i 50 wektorów w przód, jednak gdy chcemy rozpędzić na tej ścieżce maszynę do 1000mm/s i wygenerujemy ją z dokładnością np. 0.005mm to analizowanie kilku tysięcy wektorów może być niewystarczające. Poza tym oprucz ilości liczy się również jakość tej analizy oraz jej parametryczność
Usilnie kolega chyba chce zdyskredytować każde rozwiązanie, które nie pochodzi z jego "stajni". Czyżby jakiś mały niepokój, że na dużo tańszych systemach można uzyskać podobne parametry? :)
Nie pisałem o 100mm/s tylko o 35m/min co daje 583mm/s. Chciałbym też zobaczyć na własne oczy piankę obrobioną z prędkością 1m/s z zachowaniem faktycznej dokładności 5 mikronów. Co do jakości analizy – jeśli kolega może przedstawić konkretne dowody, że program Mach używa gorszych algorytmów to proszę je przedstawić. Kto wie? Może jakość analizy w Machu okazałaby się nawet lepsza? Myślę jednak, że kolega nie jest w stanie nawet dopuścić do siebie takiej myśli.
Jeszcze raz podkreślam, że do zastosowań amatorskich to nawet te 100mm/s jest czasem bardzo dużo, jednak jeśli ktoś chce zarabiać na swojej maszynie, musi brać pod uwagę, że konkurencja może mieć dużo wydajniejszą obrabiarkę i próba wykorzystania programu stworzonego dla amatorów do sterowania maszyną mającą zarabiać pieniądze może zakończyć się fiaskiem przedsięwzięcia.
Ach.. znowu te 100mm/s. Nawet na krokówkach osiągamy dużo większe prędkości, nie mówiąc o serwach. Ale jak to możliwe, skoro tacy z nas amatorzy? Nie wiem… Może to.. cud?? :P
W sterowaniach Heidenhain, Siemens, Fanuc, etc. które są montowane w większości przypadków nikt nie używa interfejsu step/dir.
A czy sterowania tych firm można zakupić w cenie ok. 2000-2500PLN, jak CSMIO-IP-S? Poza tym jak już wspomniałem Mach nie narzuca sterowania STEP/DIR i w niedalekiej przyszłości (m.in. dzięki wsparciu B&R Automation w zakresie implementacji Ethernet-Powerlink) w naszej ofercie pojawi się wersja CSMIO korzystająca z dobrodziejstw przemysłowego Ethernetu czasu rzeczywistego. Taki system będzie już nieco droższy, nadal jednak wielokrotnie tańszy niż produkty wspomnianych firm, a dla wielu klientów cena obrabiarki i sterowania ma kolosalne znaczenie, a jeśli jeszcze to sterowanie nie odbiega od konkurencji .................. o sory zapomniałem odbiega ale tylko cenowo ale mysle ze klienci wybacza nam te jedna niescisłośc z innymi profesjonalnymi sterowaniami

Tagi:

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 18

Post napisał: cnc3d » 25 sie 2010, 23:36

Szanowny kolego.

1. No to co ten Mach w końcu wysyła?
Jeśli nie wysyła całych bloków programu to znaczy że wysyła dane do nazwijmy to generatora impulsów z buforem. Z jaką częstotliwością są zadawane kolejne dane do tego generatora i jak duży jest ten bufor?

2. W jak sposób użytkownik może kontrolować prędkość posuwu?

3. Ile bloków programu w ciągu sekundy jest w stanie przetworzyć ten system?

4. Firma Kimla raczej nie sprzedaje samych systemów sterowania tylko produkuje kompletne maszyny, więc licytowanie się na ceny systemów sterowania nie ma sensu. Możecie się oczywiście chwalić, że wasz system kosztuje 10 razy mniej niż Heidenhaina ale to wasza sprawa w jakiego klienta celujecie i na miarę jakich potrzeb jest ten system szyty.

5. Największym problemem jaki teraz Szanownym Kolegom się ujawni to poza dostępnym interfejsem programistycznym brak możliwości samodzielnej ingerencji w program Mach i narzucanie przez niego pewnych rozwiązań niekoniecznie optymalnych z waszego punktu widzenia, brak modułu CAM, brak modułu CAD, brak modułu automatycznego rozkładu optymalnego, a dla bardziej wymagających aplikacji np. maszyn pięcioosiowych brak rzutowania prędkości na czoło narzędzia lub automatycznej translacji pięcioosiowej ścieżki narzędzia po zmianie jego długości.

6. Aby wyciągać wnioski odnośnie szybkości systemu należy najpierw pokazać jakieś rezultaty swojej pracy. Wielokrotnie widziałem pokazy wycinania np. dibondu z prędkością 20mm/s gdzie operator twierdził, że to jest szybko. Na moje sugestje, że to powinno być obrabiane 20 razy szybciej sypały się docinki, że nie mam pojęcia o czym mówię albo że herezje wygłaszam. Po czym pokazywałem mniej więcej to:

http://kimla.pl/index.php?mid=8&vid=204

Podobnie jest z kolegi wątpliwościami dotyczącymi obróbki tej pianki. Faktem jest, że obróbka ta wykonywana była z zachowaniem dynamicznej dokładności śledzenia serwonapędu +/- 0.005mm przy prędkości 1m/s. Oczywiście, że nie było tego łatwo dokonać ale dzięki zaawansowanym modułom diagnostycznym z rejestracją równoległą wielu parametrów ruchu jest teraz to łatwo udowodnić. W ten projekt zaangażowanych jest wielu elektroników i programistów non stop od 12 lat, a dążenie do udoskonalania systemu jest ich podstawowym zadaniem, a przez ten czas nie zasypywali gruszek w popiele.

Ja osobiście życzę wam jak najlepiej jednak jeszcze dużo pracy przed Szanownymi Kolegami. Podkreślam, że nie jesteście konkurencją ponieważ wasz produkt jest adresowany do zupełnie innej grupy odbiorców. Firma Kimla produkuje maszyny CNC a odbiorcami są firmy potrzebujące obrabiarek. Wasz klient to ktoś kto chce sam zbudować maszynę, a taki raczej nie będzie zainteresowany gotową obrabiarką.

Proszę przyjąć moją krytykę jako konstruktywną ponieważ zawsze kibicuje ludziom z pasją, a na takiego Szanowny Kolega mi wygląda (mieliśmy okazje chyba rozmawiać osobiście).

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kostner » 26 sie 2010, 00:15

Pozwole sobie wtracic swoje 3 grosze :)

Kolega cnc3d napisal, ze zadne profesjonalne sterowanie nie uzywa sygnalow STEP/DIR. :)

Otoz Siemens 802S to fabryczne, panelowe sterowanie Siemensa, ktore steruje napedami za pomoca STEP/DIR. Montowane jest w profesjonalnych maszynach przemyslowych i ma bardzo duza funkcjonalnosc.

Co do zasady na jakiej Mach pracuje ze sterowaniem CSMIO, posluze sie ponownie przykladem Siemensa. Sterowania serii 810d i 840d do wizualizacji i obslugi sterowania czyli poprostu tego co operator widzi na ekranie - profesjonalnie nazywa sie "to" HMI Human Machine Interface - uzywaja przemyslowego komputera PC gdzie systemem operacyjnym jest Win XP !!. W przypadku CSMIO Mach spelnia dokladnie ta sama funkcje dziala jako HMI i jego zadaniem jest komunikacja miedzy operatorem i CSMIO. Argumenty ktore przytacza kolega cnc3d to bicie piany.
Pierwotnie Mach byl przeznaczony do obslugi maszyn poprzez port LPT jednak z czasem stal sie uniwersalnym narzedziem do serowania maszynami wspolpracujacym z wieloma dedykowanymi sterowaniami.
Zgodze sie z kolega ze przed chlopakami od CSMIO duzo pracy ale wiekszosc z niej zostala wykonana przez projektantow Macha i udostepniona dla wszystkich wlaczjacych sie w rozwoj tego produktu.

Na zakonczenie proponuje sie zapoznac z aktualnymi mozliwosciami Macha a nie slepo krytykowac i odrzucac produkt na podstawie niepelnej wiedzy.

Pozdrawiam
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Sellen
Posty w temacie: 4

Post napisał: Sellen » 26 sie 2010, 03:02

Ad.1
Ponownie odsyłam do SDK. Tym bardziej, że format danych dostarczanych do sterowania może być różny. Między innymi mogą być to np. dane takie jak: współrzędne początkowe, końcowe, czas oraz typ interpolacji. Tutaj ukłon w stronę programistów Mach’a za przygotowanie tak elastycznego interfejsu. Częstotliwość(mająca bezpośredni wpływ na dokładność) również jest konfigurowana. Parametry zależą tylko od wydajności komputera PC, na którym mach jest uruchomiony oraz mocy obliczeniowej zastosowanej elektroniki. Z punktu widzenia programowego ograniczenia praktycznie nie ma.
Wielkość bufora to również domena sterowania, w CSMIO-IP-S jest on konfigurowalny w zakresie od 0,2 - 2s ruchu.

Ad.2
Prędkość obróbki zadana w pliku G-Code może być modyfikowana w zakresie od 0-200%. Regulacja może odbywać się wejściem analogowym (potencjometr), z poziomu ekranu Macha, poprzez moduł obsługi MPG, z poziomu skryptu, z poziomu software’owego PLC (brain). Gdyby ktoś chciał - można by nawet zmieniać prędkość SMS'em ;)

Ad.3
Ciężko podać dokładną wartość, gdyż będzie się różniła znacznie w zależności od wydajności komputera PC, na którym uruchomiony jest program. Biorąc pod uwagę wydajności dzisiejszych PC-tów myślę, że nie będzie to mało. Postaram się w niedługim czasie wykonać kilka testów, to będę mógł dokładniej odpowiedzieć na to pytanie.

Ad.4
Jeśli tworzy się system wielokrotnie tańszy, a przy tym możliwościami nie ustępujący konkurencji to faktycznie – myślę, że można się pochwalić ;) Na pewno jednak nie jesteśmy konkurencją w pełnym tego słowa znaczeniu dla firm takich jak Heidenhain. Z całym szacunkiem, myślę, że Kolega też nie.

Ad.5
Co do braku możliwości samodzielnej ingerencji nie do końca się z Kolegą zgodzę. Moduł obsługi skryptów oferuje naprawdę duże możliwości i do tego jest na tyle prosty, że użytkownik we własnym zakresie może rozszerzać program o potrzebne mu funkcje. Czy w Kolegi systemie użytkownik może samodzielnie zmieniać wygląd ekranu? Dokładać dodatkowe przyciski i kontrolki? Czy w banalnie prosty sposób może automatyzować cały proces z użyciem dziesiątek sygnałów cyfrowych i analogowych? Poza skryptami dostępne jest jeszcze software’owy PLC. Te możliwości dostępne są dla zwykłych użytkowników programu.
Z kolei programista obeznany z językiem C++, z poziomu plugina jest w stanie zrobić niemal wszystko.
Co do zaawansowanych funkcji 5 osiowych - Mach obsługuje do 6 osi (7 licząc z wrzecionem). Nie testowałem jednak na razie jakie dodatkowe wsparcie oferuje dla tego typu obróbki.

Ad.6
Kolega chyba nie do końca mnie zrozumiał – ja nie udowadniam wyższości wolnej obróbki nad szybką. Twierdzę natomiast, że przytaczane prędkości mają bardzo ograniczone zastosowanie praktyczne, a z drugiej strony, że te same prędkości 1 czy 2 m/s nie są domeną tylko jego systemów sterowania. Przy zastosowaniu odpowiednio dobranych napędów nie ma żadnych przeszkód by na Machu obrabiać z takimi parametrami. Z resztą w niedługim czasie w związku z wprowadzeniem do sprzedaży CSMIO-IP-S przygotujemy kilka własnych filmów demonstracyjnych. Kolega (i nie tylko) będzie mógł zobaczyć na własne oczy z jakimi prędkościami można pracować na tak niedrogim systemie.

Na zakończenie powiem, że w jakimś sensie, pośrednio – jesteśmy konkurencją, ponieważ odbiorcami naszych systemów są nie tylko osoby budujące jedną obrabiarkę na własne potrzeby, ale też producenci zajmujący się tym profesjonalnie. Konkurować można jednak „z klasą” i bez uciekania się do metod takich jak zaniżanie osiągów konkurencyjnych produktów.
Natomiast rzeczowa i poparta faktami krytyka jest zawsze jak najbardziej potrzebna, albowiem nie ma idealnych rozwiązań i zawsze znajdzie się coś co można zrobić lepiej.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: faniron » 26 sie 2010, 13:47

Panowie o czy wy tu mówicie.

Maszyny Pana Kimli, a szczególnie jego rewelacyjny system sterowania są najlepsze na świecie. Każdy o tym wie !!!!!! Heidenhain, Siemens, Fanuc...

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Dlaczego Pan Kimla wychwalając na forum swoje niezaprzeczalne osiągnięcia udaje, że on "cnc3d" to nie on "Kimla" ? Czyżby czegoś się wstydził ? A może to tylko skromność nim powoduje ?

cnc3d

Post napisał: cnc3d » 27 sie 2010, 12:04

1. Ja nie pytam co umożliwia SDK tylko jak to zrobiliście Wy ponieważ to decyduje o możliwości systemu. Czy wysyłacie do sterownika współrzędne docelowych punktów czy poszczególne impulsy i odległości czasowe pomiędzy nimi?

Pytając o częstotliwość zadawania kolejnych danych do sterownika wiąże się przede wszystkim z przepustowością kanału transmisji więc nie chodzi mi o ograniczenia związane z mocą obliczeniową pecete tylko z szybkością transmisji i możliwością odbioru i przetwarzania danych przez wejściowe układy waszego sterownika. W jaki sposób są dostarczane dane z Macha do waszego sterownika?

Rozumien, że w tej sytuacji nie ma mowy o sprzężeniu zwrotnym do sterownika od serwo poniweaż system w ślepo wysyła impulsy i nie wie co się dzieje na osi silnika?

Co do Siemensa i sterowania step/dir to nie rozmawiajmy o rozwiązaniach do sterowania silników krokowych poniweaż te systemy mają tak mało pamięci, że może do prostych automatów się nadają, ale niewiele ponadto. My tu rozmawiamy o systemach serwo a nie o dedykowanych sterownikach do silników krokowych. Tak rozumując można napisać że każdy koduł PLC może jakieś impulsy generować które poruszają silnikiem.

Rozumiem że w związku z tym że serwonapędy są sterowane step/dir, w systemie nie ma sprzężenia zwrotnego i nie ma pojęcia co się dzieje na osi silnika ponieważ wysyła impulsy do serwonapędu w ciemno?

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kostner » 27 sie 2010, 12:51

cnc3d pisze: Co do Siemensa i sterowania step/dir to nie rozmawiajmy o rozwiązaniach do sterowania silników krokowych poniweaż te systemy mają tak mało pamięci, że może do prostych automatów się nadają, ale niewiele ponadto. My tu rozmawiamy o systemach serwo a nie o dedykowanych sterownikach do silników krokowych. Tak rozumując można napisać że każdy koduł PLC może jakieś impulsy generować które poruszają silnikiem.
Akurat Siemens 802S nie jest przeznaczony do tylko krokoowek i nie jest wcale przeznaczony do prostych automatow. Sterownik ten ma zintegrowanz PLC obsluguje magazyn narzedzi i rewelacyjnie spisuje sie na tokarkach i frezarkach. Oczywiscie nie jest przeznazony do obslugi maszyn 5 osiowych i super skomplikowanych sciezek 3d. Ale to tak na marginesie bo prawde mowiac kazde sterowanie profesjonalne ma swoj wlasny protokol komunikacji z napedami wymuszajace uzywanie napedow dedykowanych.

Generalnie widze ze kolega chce nam na sile udowodnic ze jego system jest najlepszy, najlepiej rozwiazany i wogoole zasluguje na nagrode nobla !! Poczekajmy jak CSMIO spisuje sie na maszynie i wtedy mozna porobic testy porownawcze teraz t tylko bicie piany niewnoszace nic nowego do tematu dyskusji - poniewaz przypominam ten temat ma byc o:

przspieszaniu pracy grawerki na machu

a nie

chocby nie wiem jak CS-lab sie staral ich produkty nie dorosna do piet produktom firmy Kimla .
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ezbig » 27 sie 2010, 12:54

cnc3d pisze: My tu rozmawiamy o systemach serwo a nie o dedykowanych sterownikach do silników krokowych.
A mi się zdawało, że autor chciał przyspieszyć pracę frezarki opartej o sterowanie na silnika krokowych i mach-u.

Nie powiem ciekawa dyskusja, ale chyba na oddzielny temat :roll:

Awatar użytkownika

cizar
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: cizar » 27 sie 2010, 16:59

Co prawda dyskusja zeszła na inny plan ale na pewno można zanegować słowa
cnc3d pisze:Mach i inne zabawkowe systemy sterowania

a od tego się zaczęło, sam zmieniłem zdanie o tym systemie na początku tego roku. Podtrzymuje zdanie że porównując sterowanie MACH-a do sterowania B&R lub Bekhofa które kosztują po kilkadziesiąt tysięcy wybiorę MACH-a podłączonego po Ethernecie oczywiście.
Wracając do dyskusji, (Sellen) wyjechał dziś na urlop na około 2 tyg. Ja natomiast zapraszam na

https://www.cnc.info.pl/topics12/ethern ... 2b00a6076a

mogę tam odpowiedzieć na pytania o stronie sprzętowej tego sterowania.

cnc3d

Post napisał: cnc3d » 27 sie 2010, 22:51

Ja Szanowni Koledzy chciałem tylko poprowadzić merytoryczną dyskusję na argumenty.
Zapytać jak to działa i ewentualnie podzielić się swoimi wątpliwościami.
W odpowiedzi na moje pytania i argumenty czytam tylko że "się chwali". Ano chwali się, coś tam zrobił i chce pokazać -jak wszyscy. U wędkarzy jest pokazywanie taaaaaaaaakiej wielkiej ryby a u osób z tego forum taaaaaaaaaakiej szybkiej maszyny.
Chciałem tylko wiedzieć co spowodowało że zostało wybrane to rozwiązanie a nie inne. A może ja coś robię źle i powinienem zrobić to inaczej ponieważ ktoś uzyskał lepszy efekt?
To że firma Kimla osiągnęła to co osiągnęła -choćby ponad 700 maszyn na rynku, nie oznacza że robi najlepsze maszyny i nic więcej już nie trzeba poprawiać -to oznacza wręcz coś przeciwnego. Należy uczyć się na błędach, wyciągać wnioski i ciągle wynajdywać najsłabsze ogniwo i dążyć do jego wyeliminowania. Ta droga jest bez końca i tak jak nie ma skończonego programu który ma już wszystko, tak nie ma idealnej maszyny w której nie ma już co poprawiać.

Jak piszę posta to zawsze staram się pisać tak aby ktoś w przyszłości coś z tego miał.
Nie piszę postów w stylu: "ale kicha", "super maszynka", albo "czekamy na więcej". Jeśli coś mi się nie podoba to to uzasadniam i jeśli ktoś ma inne zdanie to trzeba mnie przekonać ale ARGUMENTAMI a nie tekstami pisanymi tylko po to aby je pisać. Jedni koledzy wiedzą trochę więcej inni trochę mniej w jednej dziedzinie a w innej na odwrót. Ja nie zabieram głosu w zagadnieniach na których się nie znam i wówczas też czerpię wiedzę od innych. A naturalna tendencja do chwalenia swojego jest oczywista, przecież nikt nie będzie chwalił cudze a krytykował swoje, choć mam wrażenie że niektórzy właśnie tego oczekują.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”