wrzeciono - problem z temperaturą
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! istnieje również przykry problem związany z materiałem z którego wykonany jest koszyk prowadzący kulki . RS grzeją się niestety jak szalone i najlepszym sposobem jest ( jak napisał jeden z szanownych Kol. ) odpowiednia konstrukcja ułożyskowania ( odrzutniki itp . ) a więc w tym przypadku gumki
odpadają . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Według mnie mają być z oznaczeniem Z lub 2Z np 6003 Z lub 6003 2Z prędkość graniczna to 20000 obr/min a przy dużych prędkościach obrotowych zastosować smar plastyczny przygotowany na olejach o małej lepkości , ozdznaczających się wiekszą trwałościa (wyższej klasy konsystencji)
a wracając do normalnego wykonania łożyska kulkowego zakrytego 2Z lub 2RS mogą pracować w zakresie temperatur od -30 do +100 stopni a dla warunków pracy odmiennych od normalnych np: duża prędkość obrotowa lub temperatura nalezy stosowac tak jak napisałem wyzej specjalne smary:)
a wracając do normalnego wykonania łożyska kulkowego zakrytego 2Z lub 2RS mogą pracować w zakresie temperatur od -30 do +100 stopni a dla warunków pracy odmiennych od normalnych np: duża prędkość obrotowa lub temperatura nalezy stosowac tak jak napisałem wyzej specjalne smary:)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
lepiej kupic od razu kressa niż przeprowadzać eksperymenty które i tak nie beda satysfakcjonujące a cena kressa wahają się :termit_tm pisze:to wole jednak kupić kressa mam od razu aluminiowa obudowę łożyska gwarancje itp.
FM 6955 Silnik do frezarki górnow. 550 W bez elektroniki - Cena, netto: 450,00 zł, brutto: 549,00 zł
FM 6990 E Silnik do frezarki górnow. 900 W - Cena, netto: 523,77 zł, brutto: 639,00 zł
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Szanowni Panowie w czym konkretnie jest problem z tymi łożyskami, przecież sprawa jest technologicznie opanowana,a najbardziej typowym urządzeniem w którym łożyska pracują w dużo cięższych warunkach jest odkurzacz. Prawdopodobnie problem spowodował sposób wymiany łożysk, ponieważ operacja ta rządzi się swoimi prawami. W większości katalogów łożysk technologia ta jest opisana. Prawdopodobnie cała operacja spowodował utratę centryczności poszczególnych części urządzenia i dlatego ono się teraz grzeje. Pytania podstawowe: czy stare łożyska sciągał z osi za pomocą sciągacza, czy młotka. Czy nabijając nowe łożyska uderzał tylko w wewnetrzny pierścień, czy zewnętrzne pierścienie łożysk wchodzą "suwliwie" w pokrywy, itd..........
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Faktem jest że łożyskowanie jest technologicznie opanowane co wcale nie znaczy że nie występują żadne problemy. Faktem jest że montaż łożysk ma bardzo duże znaczenie ale w opisanym wyżej przypadku ewidentną przyczyną grzania się łożysk jest nieodpowiedni typ zastosowanego łożyska. Przykład z odkurzaczem w konfrontacji z wrzecionem jest nietrafiony ze względu na średnice zastosowanych łożysk. Zasadą jest o czym wszyscy wiedzą -większa średnica to mniejsze obroty. W opisanych łożyskach koszyki są metalowe co w bardzo dużym stopniu ogranicza osiąganie wysokich obrotów co pokazuje że kupowanie łożysk bez sprawdzenia parametrów w katalogu może być nietrafione.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
ALZ pisze:Przykład z odkurzaczem w konfrontacji z wrzecionem jest nietrafiony ze względu na średnice zastosowanych łożysk. Zasadą jest o czym wszyscy wiedzą -większa średnica to mniejsze obroty
w odkurzaczach stosuje się łożyska wielkości np: 608,627,629 jest to dość małe gabarytowe łożysko a prędkości graniczne tych łożysk wahaja się średnio między 25000 do 40000 obr/min i więcej, sprawą odrębną jest to że nie posiada żadnej przekładni zębatej która by dodatkowo ogrzewała np: obudowe,oprawe , a zamantowane łopatki zazwyczaj jedna a w starszych typach 2 łopaty zasysające powietrze a cała konstrukcja jest solidnie chłodzona .
Niewiem jak jest w przypadku tego wrzeciona czy posiada przekładnie zęebata itp:) które pokazuje kolega termi_tm ale napewno przyczyn jest mnóstwo ..
a ostanio naprawiałem szlifierę kątową i zamiast łożysk był ślizgi.
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam !
Pozdrawiam.
Władysaw Z.
Jak sobie to gmaro wyobrażasz w frezarce ręcznej do drewna chłodzić olejem, jakiś zbiorniczek... chyba odpada. Ja to zawsze jak zmieniam ło.zyska w np. frezarce do drewna.. to po złożeniu udeżam lekko miedziakiem w wałek wirnika z jednej strony, i poprawiam tak samo z drugiej strony.. wtedy napręzenie wywołane ściśnięciem śrubami obudów od lekkiego uderzenia ustępuje... ale pewnie termit_tm też tak robiłeś..gmaro pisze:wszystkie elektronarzędzia się grzeja cudów nie ma co od nich oczekiwać:( nie sa stworzone do ciagłej pracy..a wiekszość łozysk powyżej 11000-12000 obr/min powinno sie chłodzić np: w oleju
Pozdrawiam.
Władysaw Z.
W?ad.