wypalarka plazmowa

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 01 sie 2010, 22:11

no i żeście Panowie kolegę chrupek88 przegonili z forum :wink:
zamiast pomóż :wink:

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Awatar użytkownika

berdysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: berdysz » 01 sie 2010, 22:30

vv3k70r się wkurzył i o..... :wink:

Autor tematu
chrupek88
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: chrupek88 » 02 sie 2010, 11:30

wiem wiem meksyk mam w pracy nic na to nie poradzę ale czytałem co nieco. Co do cięcia palnikiem gazowym wydaje mi się że opanowałem do perfekcji od blachy 4mm do 120 bo taka najgrubszą paliłem. Na pewno potrzeba czasu martwi mnie tylko to że jak wycinałem kwadrat o boku 100mm ładnie przedmuchało szczelinę bez szlaki tylko 2 krawędzie były pod kątem ok 40* (mowa o cięciu plazmą). Dziś wezmę papiery z maszyny do domu to napiszę co to za sprzęt. I nie przegoniliście mnie :D miałem mało czasu remont mieszkania i jeszcze auto do mechanika musiałem oddać. A co do firmy wiem jak jest i chyba wszędzie chcą jak najmniej wydać, i jak najwięcej zarobić <Polska>

pozdrawiam
maszyna firmy REHM model barracuda RTC 150

vv3k70r
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10

Post napisał: vv3k70r » 04 sie 2010, 18:05

"chcą jak najmniej wydać, i jak najwięcej zarobić"

Dzieki czemu wydadza mnostwo i zarobia nic.

Chrupek...
Tak jak piszesz o dwoch krawedziach... maszyna jezdzi na listwach zebatych?
bumeluję

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 04 sie 2010, 21:37

To wygląda mi na :
1. Brak centrowania elektrody. Jak byś już długo pracował na plazmie , to był byś w stanie podać informacje czy zużycie dysz się zwiększyło. Wówczas można mieć pewność złego centrowania elektrody. Inna metoda to taka że włącza się tylko HF ( jak jest taka możliwość ) i szkiełkiem spawalniczym które posłuży Ci za lusterko sprawdzasz czy iskra z HF jest w koło elektrody. Tam gdzie jej nie będzie to oznacza że elektroda straciła osiowość i dlatego maszyna tak tnie.
2. Zła szczelność w instalacji palnika. Dyfuzor gazu puszcza bokiem łuk. Popatrz przez maskę spawalniczą w miarę jasną czy łuk plazmowy się już na samym początku nie ugina. Dobrze jest też patrzeć za palnikiem ( już wycięte miejsce ) czy łuk przypadkiem się nie ugina po wejściu w materiał. Wówczas sprawdź czy w układzie nie ma wody oraz szybkości cięcia na osiach w każdym kierunku.
3. Różne szybkości na danych kierunkach. Na gazówce to się dużo mniej objawia po krawędzi .
4. Palnik nie jest prostopadle do ciętego materiału. Skos będzie , bo to naturalna rzecz. Ale nie 40 stopni. Więc to wygląda na nie prostopadle ustawiony palnik.
5. Możliwe że są złe kierunki cięcia &#8211; ale powinno się to objawiać raczej na wszystkich krawędziach.

To tak na szybko …. Z podstaw :wink:
Ostatnio zmieniony 05 sie 2010, 15:27 przez cnccad, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
chrupek88

,..

Post napisał: chrupek88 » 05 sie 2010, 09:12

No więc tak wczoraj przysłali jakiegoś "specjalistę" który miał mi pokazać jak się tym tnie . W sumie stracił jakieś 5-6 h i nic nie pokazał maszyna wycinając kolo, kwadrat lub jakąś inną figurę zawsze 1 krawędź fazuje niezależnie czy zmienię kąt palnik do blachy. Podczas przepalania blachy w lini prostej widzę jak wylatuje płomień i reguluję prędkość tak żeby płomień się nie uginał do "tyłu". Probówaliśmy też zmieniać wysokość, żeby zobaczyć czy ma duży wpływ na krawędź... wychodziła nam kąt 111* zamiast 90* (więc fazuje ok 11*)
Maszyna jeździ na listwach zębatych w zdłóż i w poprzek ma napęd na 1 palniku a pozostałe 3 są na lince ;/ i na pewno ma to wpływ. Sprawdzałem też że maszyna ma luzy, da się ją pchnąć do przodu kilka mm (luz na listwach zębatych) Maszyna to oczywiście wyrób ZBUSowski. Maszyna niezależnie w którym kierunku tnie zawsze była faza na 1 stronie, może faktycznie jakaś wada fabryczna. Blacha na której próby przeprowadzałem to 10 nierdzewki i 15 czarnej

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 05 sie 2010, 14:10

na koncu sie okaze ze dysza jest albo wypalona albo nie ten rozmiar co trzeba, nie wspomne o braku osi elektrody
parametry pracy maszyny mają wpływ na rodzaj powierzchni po cięciu - szlaka, krawędz taka i siaka - ukosowanie to parametry palnika, poczawszy od banalnego ustawienia pionu palnika względem materiału a skonczywszy na elektrodzie i dyszy, parametrach luku i cisnienia roboczego
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 05 sie 2010, 15:24

zdania nie zmieniam .... mechanika napędów maszyny raczej odpada , ale czepiam sie palnika. Parametry ... hm ... też mogą być ale raczej mniejsze prawdopodobieństwo.
Napędy …jak by się rozjechały napędy to nie ma to nic do ukosu. Najwyżej nie będą się zgadzały przekątne.
Stawiam 99% na problem z palnikiem. Jak czegoś źle nie opisałeś , lub cos nie zmieniłeś to stawiam na palnik. I tu jest przyczyna.
Dziwne , że serwisant nie potrafi tego stwierdzić … :???:
Ale większośc serwisantów ma wyuczone awarie :grin: a co gorsze , są nawet nie bezpieczni dla otoczenia ... a znam takich ... :wink:

Pokaż zdjęcie elektrody i dyszy zrobione w osi otworu.
I może wówczas się wszystko wyjasni.

vv3k70r
Posty w temacie: 10

Post napisał: vv3k70r » 05 sie 2010, 20:23

Zaczalbym od sprawdzenia czy ta maszyna wogole kiedys ciela prosto.
Bo na zebatkach to maszyny sa... do szkol.
Luzy luzami, ale one sie po prostu odchylaja po zadaniu wiatru przez palnik, bo zebatki to nie jest w nich jedyna oszczednosc.

Plazma na zebtakch, ktora mam pod reka tnie po Y skosami, dlatego, zeby jej to utrudnic ustawiaja jej rotacje calego XY, zeby nie znajdowala powodu do jazdy po jednej tylko osi.
Ale to polsrodek, bo otwory wychodza stozkowe.
Stozkowe w czarnej piatce...

Zasadniczo-jesli palnik tnie krzywo, to znaczy ze krzywo z niego leci wiatr, albo na lini wiatru material nie jest cieply tam gdzie powinien.

Wiatr leci krzywo od brudu i wilgotnosci, a cieplo jest w zlym miejscu od brudu i ewentualnych uszkodzen.
bumeluję

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 05 sie 2010, 21:07

hm ... no , to już w takiej sytuacji , nie pisał bym o problemie z palnikiem plazmowym który lata jak mu sie chce. To jest po prostu niedbalstwo operatora że pozwala na takie latanie.
Zębatka ....co ma piernik do wiatraka?? jaki by to musiał być luz na suporcie by podmuch z palnika tak nim ruszał :?: :!:

Ale w takiej sytuacji , nie widzę przyczyn by pisać o tym na forum. Ma luzy to kasuje i po temacie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”