sterowanie siłownikiem pneumatycznym z macha
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
sterowanie siłownikiem pneumatycznym z macha
Witam kolegów,
mam pytanie w jaki sposób sterować cewką elektrozaworu, który włącza i wyłącza dopływ powietrza do siłownika pneumatycznego, tak aby można było nim sterować np z macha.
Siłownik pneumatyczny ma być podłączony do osi Z.
Nie wiem jak to zrobić aby z wygenerowanego sygnału poprzez sterownik np, mixpol lub ze strony sponsora forum (2A) wygenerować taki sygnał na osi z aby tylko załączał i wyłączał elektrozawór - tym samym wykonać grawerkę.
Ploter ma grawerować rysunki 2D - zastosowanie siłownika znacznie skróciłoby czas obróbki - w stosunku do napędu na śrubie.
Z góry dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pomoc.
mam pytanie w jaki sposób sterować cewką elektrozaworu, który włącza i wyłącza dopływ powietrza do siłownika pneumatycznego, tak aby można było nim sterować np z macha.
Siłownik pneumatyczny ma być podłączony do osi Z.
Nie wiem jak to zrobić aby z wygenerowanego sygnału poprzez sterownik np, mixpol lub ze strony sponsora forum (2A) wygenerować taki sygnał na osi z aby tylko załączał i wyłączał elektrozawór - tym samym wykonać grawerkę.
Ploter ma grawerować rysunki 2D - zastosowanie siłownika znacznie skróciłoby czas obróbki - w stosunku do napędu na śrubie.
Z góry dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pomoc.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Możesz to zrobić na kilka sposobów :
1)
skonfiguruj pin Dir Z na jakiś przekaźnik i w momencie gdy oś Z będzie zmieniła kierunek to przekaźnik raz będzie załączony a raz rozłączony.
2 ) wchodzisz do Config - > General Config i tam zaznaczasz : Z is 2.5D on output #6
i konfigurujesz wyjście numer 6 na pin przekaźnika.
1)
skonfiguruj pin Dir Z na jakiś przekaźnik i w momencie gdy oś Z będzie zmieniła kierunek to przekaźnik raz będzie załączony a raz rozłączony.
2 ) wchodzisz do Config - > General Config i tam zaznaczasz : Z is 2.5D on output #6
i konfigurujesz wyjście numer 6 na pin przekaźnika.
Pozdrawiam PlotComplex.com
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A dlaczego wylaczac podtrzymanie po osiagnieciu pozycji? Zakladam oczywiscie ze maszynka bedzie "dwupozycyjna" z polozeniami ustalanymi zderzakami a silownik sluzy tylko do szybkiego przelaczania pomiedzy poz. robocza a szybkim posowem - bo precyzyjne pozycjonowanie przy pomocy silownika pneumetycznego wyglada mie na dosc powazny problem
Pozdrawiam
GRG
Pozdrawiam
GRG
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Dla wiercenia jest to najlepszy sposób, po osiągnięciu dolnego położenia zawór się przełącza i głowica może zmienić położenie. Można to regulować czasem ale to dość głupi sposób bo w zależności od średnicy lub stanu wiertła czas przechodzenia przez pakiet jest różny i dlatego wskazane jest podtrzymanie do osiągnięcia pozycji.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
A gdyby tak zamiast pneumatyki zastosować coś w rodzaju głowicy elektromagnetycznej drgającej z dużą częstotliwością i tak np. włączenie oscylacji ( opuszczanie osi Z z programu), wyłączenie (podniesienie osi).
Sama oś byłaby ustawiana na daną wysokość za pomocą śruby.
Jak wcześniej wspominałem maszyna ma ryć w rożnego rodzaju materiałach.
Jak koledzy to widzą, jak zrobić/ gdzie kupić taką głowice, jak to podpiąć wszystko?
Sama oś byłaby ustawiana na daną wysokość za pomocą śruby.
Jak wcześniej wspominałem maszyna ma ryć w rożnego rodzaju materiałach.
Jak koledzy to widzą, jak zrobić/ gdzie kupić taką głowice, jak to podpiąć wszystko?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Pneumatyka jest prostsza i niezawodna jeśli oś Z pracuje tylko w dwóch skrajnych pozycjach. Dla przykładu- z cylindra o średnicy 20 mm można osiągnąć takie naciski że niejeden silnik czerwieniłby się ze wstydu
, poza tym możliwość regulacji ciśnieniem i przepływem daje dość duże możliwości.. Jeśli tylko masz sprężone powietrze to trzeba siłownik , elektrozawór 5/2 dławik i warto jesze zastosować tłumiki uderzeń.
Mam takie ustrojstwo do wiercenia pcb od 1993r, pracowało po 12 godz. dziennie i do dnia dzisiejszego cały osprzęt pneumatyczny firmy SMC jest w pełni sprawny.

Mam takie ustrojstwo do wiercenia pcb od 1993r, pracowało po 12 godz. dziennie i do dnia dzisiejszego cały osprzęt pneumatyczny firmy SMC jest w pełni sprawny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Kolega pisze o grawerowaniu - jesli chodzi o grawerowanie narzędziem obrotowym to duża siła chyba nie jest potrzebna - raczej odrobina "delikatności" przy schodzeniu do pozycji roboczej (albo duży zapas frezów
) Inna opcja to głowica wibracyjna (hobbystycznie - coś jak http://www.megamajster.pl/grawerka-dremel-engraver.php ) - domyślam się że duża siła też nie jest potrzebna, ale w rękach nigdy nie miałem. Widziałem blachy z nabitymi w ten sposób numerami seryjnymi (przemysłowo) - czytelne było, ale np. napisy na płycie czołowej wolałbym nieco grubszą linią. Są jeszcze jakiś opcje? (narzędzie wleczone? ale tego nawet na youtube nie widziałem
)

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Przecież wystarczy napisać makro i wstawić zamiast wartości Z i Z- wartości typu M1000 i M1001 lub inne a w nich kilka linijek kodu i gotowe.ALZ pisze:Same sterowanie elektrozaworem to betka, tylko jak zrobić aby podtrzymanie trwało tylko do momentu osiągnięcia dolnego położenia?
Pozdrawiam PlotComplex.com