Szybka frezarka PCB
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 13
Co do konkretnych szybkosci nie mam zyczen,nie widzialem zbyt wiele maszynek w akcji ale frezarka do ktorej link podal kolega pare postwo wczesniej robi to perfekcyjnie.Oczywiscie zdajae sobie sprawe ze czegos takiego nie da sie osiagnac z elementami jakie zastosuje.A ksztaltowniki te tez patyczkow do lodow nie przypominaja i mam nadzieje ze spełnią swoje zadanie.Oczywiscie nie mam takiego doswiadczenia jak forumowicze tutaj i chce optymalnie dobrac zestaw aby kasy nie wydawac niepotrzebnie.
-
A czemu sie rozczarowałeś aluminium??Właśnie o to chodzi ze materiału nie chce zmieniac bo bede go mial za darmo.Z tych kształtek składaja części lini produkcyjnych oraz rusztowania pod baniaki 300 litrowe i nic sie nawet nie ugina wiec jakas moc w tym musi byc:)
A w jakim programie robiłes projekt??
A w jakim programie robiłes projekt??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Ale co wyczytałeś, że jest sztywniejszy od aluminium? Zraziłeś, bo użyłeś materiału na dużą maszynę w grubości takiej jak byś robił miniaturkę biurkową. Ten Lignofol jest z pewnością ponad 2x lżejszy i strasznie drogi, ale czy jest chociaż tak samo sztywny jak alu - wątpię. Nie obraź się, ale wprowadzasz ludzi w błąd. Grunt to przemyślana konstrukcja.kak pisze:Oczytalem sie ostatnio o Lignofolu, bo sie rozczarowalem aluminium.
-
- Posty w temacie: 2
Podobna konstrukcja do mojejkak pisze:Oczytalem sie ostatnio o Lignofolu, bo sie rozczarowalem aluminium.
Przed chwila taki szkic zrobilem - moze cos takiego?
Nie koniecznie o tych wymiarach, z ruchomym stolikiem.

Ja mam maszyne z Lignofolu i sklejki. Naped bezposredni paskami.
Plytki tnie tak:

To bylo frezowane jakims dosc przypadkowym frezem grawerskim
zlamanym i naostrzonym recznie

Slabym punktem mojej maszyny (w kontekscie PCB) jest naped paskowy -
przy szybkich nawrotach z pewnoscia powstaja niedokladnosci.
Przy normalnej pracy (wycinanie tworzyw) nie ma to znaczenia,
ale gdy frez musi isc z dokladnoscia 0.05mm lbu lepsza pewnie ma.
Lignofol na konstrukcje polecam - uzyj plyt 25mm i maszyna bedzie
nie do zarabania. Aluminium omijam z daleka. Raz ze obrowka droga
w porownaniu z Lignofolem, dwa ze pieknie przenosi drgania,
ktore Lignofol tlumi...
Co do napedu to jesli zalezy Ci na predkosci to niestety sruby kulowe...
Bedziesz mial duuuzo krotkich rychow - bardzo wazne sa algorytmy
akceleracji i opoznienia, czyli soft sterujacy...
A tak wogole to mimo to, ze mam CNC plytki zamawiam tam
gdzie robia je zawodowo

J.
[ Dodano: 2010-07-21, 09:31 ]
Lignofol "strasznie drogi"? Jakies 6zl/kg...ezbig pisze:Ale co wyczytałeś, że jest sztywniejszy od aluminium? Zraziłeś, bo użyłeś materiału na dużą maszynę w grubości takiej jak byś robił miniaturkę biurkową. Ten Lignofol jest z pewnością ponad 2x lżejszy i strasznie drogi, ale czy jest chociaż tak samo sztywny jak alu - wątpię. Nie obraź się, ale wprowadzasz ludzi w błąd. Grunt to przemyślana konstrukcja.kak pisze:Oczytalem sie ostatnio o Lignofolu, bo sie rozczarowalem aluminium.
Obrobka za to duzo tansza niz aluminium i material slicznie tlumi drgania...
Jakub
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Michalus - ja wiem czy na to projekt mozna mówic - w 10 minut w Rhino3 narysowalem, nie myslac o niczym innym tylko o sztywnosci. Nawet nie wiem czy to sie da zlozyc w ten sposób.
Ale dzisiej mozna tez kupic Rhino 4
Aluminium nie tyle ze nie jest sztywne tylko na zmiane temeratur troche wrazliwe w stosunku do sruby, która sie do niego przykreca, ale jak sie to wezmie pod uwage, to pewnie bedzie dobrze.
ezbig - moze i masz racje - nie bede o tym wiecej pisal.
Tak, co do drgania, to dlatego sie robi obudowy na gramofony/adaptery z masywnej sklejki a nie z aluminium, zeby nie trzeslo sie jak .....w galarecie:-)
Ale dzisiej mozna tez kupic Rhino 4
Aluminium nie tyle ze nie jest sztywne tylko na zmiane temeratur troche wrazliwe w stosunku do sruby, która sie do niego przykreca, ale jak sie to wezmie pod uwage, to pewnie bedzie dobrze.
ezbig - moze i masz racje - nie bede o tym wiecej pisal.
Tak, co do drgania, to dlatego sie robi obudowy na gramofony/adaptery z masywnej sklejki a nie z aluminium, zeby nie trzeslo sie jak .....w galarecie:-)
-
- Posty w temacie: 4
To ja chyba coś źle szukałem, bo znalazłem 35 zł/kgoprawcafotografii pisze:
Lignofol "strasznie drogi"? Jakies 6zl/kg...
Obrobka za to duzo tansza niz aluminium i material slicznie tlumi drgania...

-
oprawcafotografii ile zajmuje twojej frezarce zrobienie takiej płytki jak przedstawiłes??
Czy tego typu silniki były by ok?sterownik docelowy m542
http://allegro.pl/item1134832282_2_nm_2 ... ancja.html
Czy tego typu silniki były by ok?sterownik docelowy m542
http://allegro.pl/item1134832282_2_nm_2 ... ancja.html
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
To na filmie bylo robione na M542 i krokowcach 4,2A i 3,1Nm. Sruba trapezowa 20mm o skoku 4mm.
Posuw nie jest na maxa, ale nie chcialem za szybko z powodu zbyt luznej maszyny:-)
No i chyba ten blat z MDFu jest troche krzywy, bo mi frez wyszedl z materialu z jednej strony a grawerowane bylo na 0,1 albo 0,05mm glebokosci, nie pamietam.
Adam
Posuw nie jest na maxa, ale nie chcialem za szybko z powodu zbyt luznej maszyny:-)
No i chyba ten blat z MDFu jest troche krzywy, bo mi frez wyszedl z materialu z jednej strony a grawerowane bylo na 0,1 albo 0,05mm glebokosci, nie pamietam.
Adam