Frezarka do sklejki max 3mm -potrzebna pomoc.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Zapytam jeszcze : takie silniki będą odpowiednie ? - http://www.allegro.pl/item1094979231_si ... _nowy.html Do sterowania nimi chcę wykorzystać ten sterownik http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskb02.htm . Niestety , to moja pierwsza konstrukcja tego typu a nie chcę robić kosztownych być może nieudanych eksperymentów.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
zestaw jak najbardziej, ale jak będziesz robił bramę na dwóch śrubach to mocniejszy silnik, bo sterownik ma zapas, no chyba że zastosujesz przełożenie na paskach zębatych, zresztą jeszcze za bardzo nawet nie wiadomo ile brama waży, bo może być i tak że spokojnie uciągnie. Ja mam te silniczki, bardzo fajne.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Akurat im mniejszy i lżejszy silniki tym mniejszy jego moment trzymający.slawekscorp pisze: Edit: Jeszcze zapytam o jedną rzecz, ponieważ oś Z będzie służyła tylko i wyłącznie do zagłębiania frezu w miękkim materiale to do jej napędu będę chyba mógł zastosować silnik o mniejszym momencie? Nie chodzi mi o cenę silnika tylko o jego wagę. Wiadomo że mniejsza masa na bramie to mniejsze siły działające chociażby na prowadnice czy śruby trapezowe. Dobrze myślę?
Nie pisałeś o jakim skoku śruby planujesz dać, ale jeśli zastosujesz skok 4mm i do tego silnik 1Nm to możesz się spodziewać problemów przy podnoszeniu Z-ki. Można się wtedy ratować przeciwwagą równoważącą w postaci podczepionego ciężarka podciągającego lub sprężyny, która będzie "podtrzymywać " Z-kę. Ewentualnie przełożenia na paskach, ale wtedy oś straci na prędkości. Dlatego najlepiej od razu przemyśleć sprawę i wybrać odpowiednie rozwiązanie. Może po prostu mocniejszy silnik.
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-