Heidenhain-nauka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Kontakt
Wiatam .Mam jeszcze 1 sprawe do Piracika.Jak możesz to może dałbyśmi jakis kontakt do siebie -najelpiej gg.Widze ze jestes niezle oblatany w temacie a chciałbym jeszcze obgadać kilka kwestii .Bo na mojej uczelni w sumie to nie mam żadnego fachowca w sprawach cnc a jak z którym by mozna by było pare słów zamienić
.Proszę o w miare szybko odpowiedz

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Funkcje przygotowawcze G2 i G3 są używane do programowania interpolacji kołowej. Te kody określają kierunek ścieżki kołowej jak widać z dodatniego końca osi , prostopadłej do płaszczyzny interpolacji.
G2 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (CW)
G3 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (CCW )
Te kody są programowane w bloku , gdzie zachodzi efektywnie interpolacja kołowa i pozostają ważne aż do zaprogramowania nowego typu interpolacji przy użyciu funkcji przygotowawczych.
PUNKT STARTOWY
Punkt startowy ( X lub U , Y lub V , Z lub W współrzędne ) jest wynikiem poprzedniego bloku informacji – albo końcem poprzedniego łuku ( interpolacja kołowa ) , albo końcem linii ( interpolacja liniowa ).
PUNKT ŚRODKOWY
Punkt środkowy we współrzędnych X lub U , Y lub V , Z lub W , jest środkiem łuku kołowego
I słowo opisuje wartość współrzędnej X lub U
J słowo opisuje wartość współrzędnej Y lub V
K słowo opisuje wartość współrzędnej Z lub W
Punkt końcowy , we współrzędnych X lub U , Y lub V i/lub Z lub W, jest to punkt końcowy , gdzie oś ścieżki narzędzia kończy łuk kołowy. Punkt końcowy jest zawsze opisany przez X lub U, Y lub V , i/lub Z lub W słowa i musi być programowany w każdym bloku używającym interpolacji kołowej.
G2 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (CW)
G3 – powoduje ruch postępowy narzędzia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (CCW )
Te kody są programowane w bloku , gdzie zachodzi efektywnie interpolacja kołowa i pozostają ważne aż do zaprogramowania nowego typu interpolacji przy użyciu funkcji przygotowawczych.
PUNKT STARTOWY
Punkt startowy ( X lub U , Y lub V , Z lub W współrzędne ) jest wynikiem poprzedniego bloku informacji – albo końcem poprzedniego łuku ( interpolacja kołowa ) , albo końcem linii ( interpolacja liniowa ).
PUNKT ŚRODKOWY
Punkt środkowy we współrzędnych X lub U , Y lub V , Z lub W , jest środkiem łuku kołowego
I słowo opisuje wartość współrzędnej X lub U
J słowo opisuje wartość współrzędnej Y lub V
K słowo opisuje wartość współrzędnej Z lub W
Punkt końcowy , we współrzędnych X lub U , Y lub V i/lub Z lub W, jest to punkt końcowy , gdzie oś ścieżki narzędzia kończy łuk kołowy. Punkt końcowy jest zawsze opisany przez X lub U, Y lub V , i/lub Z lub W słowa i musi być programowany w każdym bloku używającym interpolacji kołowej.
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Piracik !!
Na papierze to mnie nie interesuje ja tez mam ale do CNC 432, a tak wogule to pracujesz jako operator cnc ! Interesuje mnie wymiana doświadczeń ja jestem ustawiaczem maszyn cnc ? odp. na e-mail [email protected]
Na papierze to mnie nie interesuje ja tez mam ale do CNC 432, a tak wogule to pracujesz jako operator cnc ! Interesuje mnie wymiana doświadczeń ja jestem ustawiaczem maszyn cnc ? odp. na e-mail [email protected]
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
sadzisz ze jak ktos pracuje jako operator cnc to nie ma pojecia o maszynach i programowaniu? mysle ze wiem o tym tysiac razy wiecej niz ty... poza tym z ciebie taki ustawiacz jak z koziej du** trabka skoro nie wiesz co to jest I i K !!! wiec nie zadzieraj...
- Tokarki CNC -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Cinus,
Zobacz na
http://www.automation.siemens.com/docon ... &scope=all
Jest tu wszystko na temat Sinumerika i nie tylko...
Jezeli malbys jakies pytania to sie nie krepuj....
Zobacz na
http://www.automation.siemens.com/docon ... &scope=all
Jest tu wszystko na temat Sinumerika i nie tylko...
Jezeli malbys jakies pytania to sie nie krepuj....
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<