piaskowanie,
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam!
Ja w swojej samoróbce (100 l. butla po gaśnicy proszkowej) mam zamontowany trójnik dzielący sprężone powietrze na to wchodzące do zbiornika z piaskiem, oraz, na porywające piasek za zaworem tarczowym. Ta druga odnoga jest zaopatrzona w zawór kulowy którym reguluję ciśnienie, gdy mało piasku jest na dyszy, przykręcam zawór i odwrotnie.
Ja w swojej samoróbce (100 l. butla po gaśnicy proszkowej) mam zamontowany trójnik dzielący sprężone powietrze na to wchodzące do zbiornika z piaskiem, oraz, na porywające piasek za zaworem tarczowym. Ta druga odnoga jest zaopatrzona w zawór kulowy którym reguluję ciśnienie, gdy mało piasku jest na dyszy, przykręcam zawór i odwrotnie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
a jednak moja piaskarka nie działa zbyt dobrze
zawór kulowy nie spełnia swojego zadania jedynie przy pełnym otwarciu piasek leci (ale wtedy daje całym strumieniem i szybko sie piasek kończy) a przy nawet minimalnym przymknięciu piasek sie zawiesza, gdyby nie to to wszystko byłoby ok. spróbuję zamieścić rysunek tego co jest w tej chwili ale nie wiem czy sie uda
myślałem jeszcze żeby dotoczyć to co jest nad zaworem z takimi gwintami jak trzeba tylko z ładnym stożkiem w środku żeby nie było takich przełamań czy to coś pomoże ? a ma ktoś może jakieś zdjęcia albo rysunki jak wykonać samemu taki zawór tarczowy do piasku

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Witam
Moje spostrzeżenia co do piaskowania. Aby piasek się nie zapychał musi być bardzo suchy. Powietrze ze sprężarki musi być pozbawione wilgoci. Ja stosowałem pojedynczy odwadniacz i to niestety było za mało, woda powodowała sklejanie piasku i zapychanie zaworu. w planach jest budowa chłodnicy powietrza tak aby maksymalnie pozbyć się wilgoci. Co do zaworu do regulacji ilości podawanego piasku to ja zastosowałem zawór tzw zasuwa do wody. Jest on stosunkowo tani i pozwala na precyzyjne dozowanie. A tak na koniec to moja piaskarka to butla LPG 45l, sprężarka o pojemności skokowej 2l wykonana z kompresora chłodniczego o wydajności ok 800l/min (mogło by być więcej, wystarcza do dyszy max 3-4mm).
Moje spostrzeżenia co do piaskowania. Aby piasek się nie zapychał musi być bardzo suchy. Powietrze ze sprężarki musi być pozbawione wilgoci. Ja stosowałem pojedynczy odwadniacz i to niestety było za mało, woda powodowała sklejanie piasku i zapychanie zaworu. w planach jest budowa chłodnicy powietrza tak aby maksymalnie pozbyć się wilgoci. Co do zaworu do regulacji ilości podawanego piasku to ja zastosowałem zawór tzw zasuwa do wody. Jest on stosunkowo tani i pozwala na precyzyjne dozowanie. A tak na koniec to moja piaskarka to butla LPG 45l, sprężarka o pojemności skokowej 2l wykonana z kompresora chłodniczego o wydajności ok 800l/min (mogło by być więcej, wystarcza do dyszy max 3-4mm).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
-
-
- Posty w temacie: 6
-
-
- Posty w temacie: 1
Tu można zobaczyć jak gościu zbudował sobie piaskarkę z komorą i systemem odpylania:
http://www.chipmaker.ru/index.php?showtopic=33842&st=0
http://www.chipmaker.ru/index.php?showtopic=33842&st=0
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.