Wycinanie elementow z arkusza

Autor tematu
hinix
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wycinanie elementow z arkusza

Post napisał: hinix » 24 maja 2010, 22:56

Witam wszystkich.

Od 2 tyogdni mam w pracy frezarke CNC (dokladnie taka: Klik) i na mojej glowie spoczela jej obsluga. Dziala na Mach3. Mam do tego SolidWorksa 2010 i SolidCAM'a 2009 (Machowy postprocesor znalazlem). Dodatkowo Corel, ale osobiscie go nie lubie.

Frezarka sluzy glownie do obrabiania drewna. Jakies otwory, wzorki itp. generalnie nic skomplikowanego. ALe nie wiem jak zrobic jedna rzecz - Z jednej plyty (~1,5x3m) wyciac kilkanascie elementow. Przykladowo mam w Corelu rozrysowany ten arkusz i wszystkie ksztalty jakie chce z niego wykonac. Jak taki plik przygotowac, aby frezarka tylko obeszla po krawedziach kazdy element i je doslownie powycinala?

Tagi:

Rafi.imir
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Rafi.imir » 25 maja 2010, 00:02

Nie robiłem nic nigdy w solidcamie ale jak dla mnie najprościej jak juz masz jakiegos cama to przeniesc geometrię do niego i po każdym elemencie obórbke konturową zrobić i wygenerowac kod z pomocą tego postprocesra co masz :smile:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bildder » 25 maja 2010, 00:22

Corel to sie srednio do tego nadaje... Ale do dxf'a chyba tez da sie zapisac.

Uzywajac SW robisz dokladnie to co w Corelu (tyle, ze precyzyjnie poslugujac sie wymiarami i relacjami). Majac taka plyte wybierasz zapisz jako i format taki, ktory czyta program CAM. Jezeli jest to plaski element to najlepiej bedzie chyba zapisac jako dwg/dxf z wyborem plaszyczny rzutu, jezeli jest to inna bryla 3D to plaski rzut nic nie da i trzeba zastosowac inna strategie w zaleznosci od ilosci osi - ale to juz jest kwestia solidcama a nie solidworksa.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Autor tematu
hinix
Posty w temacie: 2

Post napisał: hinix » 25 maja 2010, 08:13

Pamietam z poprzedniej roboty jak do sterowania uzywali PC-CAMa. Tam wrzucali 2D w formacie PLT, ustawial czy ma wycinac od zewnatrz czy wewnatrz a sciezki juz program sam liczyl. Ustawial tylko glebokosc frezowania i wsio. Tu widze trzeba sie bedzie bardziej sklikac. No nic, jakos trzeba to zrobic ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”