AutoCad

Paweł100
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: Paweł100 » 14 lis 2006, 13:58

Dzięki, wszystkim za błyskawiczną odpowiedz, jedyne co mogę zrobić to poszukać oprogramowania po polsku. :mrgreen:

Tagi:

kumaty82
Posty w temacie: 1

Post napisał: kumaty82 » 17 maja 2010, 12:28

Witam! mam taki problem kiedys na zajeciach wykladowca pokazywal jak sie tworzy nie typowy ksztalt lini (za pomoca polilini) np. zygzakowa, i mozna ja powielac jakby sie rysowalo normalna line. Znajoma poprosila mnie o narysowanie jej planu zagospodarowania przestrzennego w CAD-zie bo ona calkiem zielona w ty temacie, a mi te srodowisko nie jest opce.

W tym projekcie ma duzo krzewów do narysowania takich jak, żywopłoty, róże itp, karzdy krzew jest oznaczony jakims krztatem lini np. jak na ponizszym zdjeciu

Wiem ze jest mozliwe utworzenie projektu takiej lini za pomoca polilini i powielanie jej jako zwykla linie, za bardzo nie usmiecha mi sie rysowanie karzdego krzewu osrebne googlowalem troche ale nic nie moglem znalesc czegos konkretnego w tym temacie , wiec prosze o pomoc, z gory serdzecznie dziekuje

Rafi.imir
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Rafi.imir » 17 maja 2010, 14:15

Witam,
Co do nauki autocada to najlepiej wygrzebać jakies rysunki 2d i przerysowywac w Autocadzie,posiłkując sie jakąs książką. Ja polecam Pikonia o ile dobrze pamitam. taka cegła :D ale jest w niej wszystko. Oczywisice nie czytałem jej ale zagladalem jak czegos nie wiedzialem. Jak któryś z Panów wczesniej wspomniał nadaje się on jedynie do 2d. Choć pamietam kiedyś na studiach robiłem cos w nim w 3d ale była to kaszana :D Firma autodesk studentom udostepnia specjalne wersje autocada, w pełni funkcjonalne. Jedynie gdy cos chcemy wydrukowac to na ramce wydruku widnieje napis, ze to wersja studencka.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 19 maja 2010, 14:29

Kiedy ja studiowałem można było sobie kupić cały pakiet Autodesk, czyli Inventor, AutoCAD, AutoCAD Mechanical, itd. za 50zł na rok, do tego gruba książka z biblioteki z mnóstwem przykładów - od najprostszych do skomplikowanych projektów i można było nauczyć się danych aplikacji dość szybko, łatwo i przyjemnie :).
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

blue_17
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: blue_17 » 22 maja 2010, 12:51

Dzisiaj też ma się to za free tylko czasami utrudnieniem jest tzw shool email ale w 80% przypadków nie am problemu żeby założyć konto na serwerze uczelni, ale wszystkie programy można ściągać za frre ze strony Autodesku
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." :D

andrzej_szpak

Pikoń Autocad 2012 - czy dobre?

Post napisał: andrzej_szpak » 26 paź 2012, 17:28

Hej,

UJestem tu nowy, przepraszam jeżeli to jest zły dział. Szukam książki o Autocad. Uczę się na razie z forów i tutoriali, ale chce książkę kupić. No i zgodnie z radę kolegi wyżej znalazłem na Helionie książkę Pikonia w promocji http://polishwords.com.pl/blog/2012/ebo ... ch-taniej/. Wielka prośba do formumowiczów, czy ktoś z Was ma tę książkę? Interesuje mnie czy ona jest dobra dla osoby początkującej.
ppzdr

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: 251mz » 26 paź 2012, 20:14

Trochę zły dział.

Prawdziwe kompendium wiedzy to to:
http://allegro.pl/autocad-2007-pl-ksiaz ... 00094.html
Ja i wielu moich kolegów nauczyło się z niej autocada od A-Z
Ma 1200stron i płytę z ćwiczeniami....
Ja w cadzie posługuję się biegle...

Jeśli chcesz to sprzedam Ci książkę dużo taniej niż w internecie , w stanie idealnym oczywiście z płytą.
Mam swoją ale tą co chce sprzedać została mi po koledze który zamówił razem ze mną i nie odebrał jej:( i leży już tak z rok.

Pozdrawiam
jak coś to tel wysyłam na PW

konrad_144

Post napisał: konrad_144 » 29 paź 2012, 10:55

kumaty82 pisze:Witam! mam taki problem kiedys na zajeciach wykladowca pokazywal jak sie tworzy nie typowy ksztalt lini (za pomoca polilini) np. zygzakowa, i mozna ja powielac jakby sie rysowalo normalna line. Znajoma poprosila mnie o narysowanie jej planu zagospodarowania przestrzennego w CAD-zie bo ona calkiem zielona w ty temacie, a mi te srodowisko nie jest opce.

W tym projekcie ma duzo krzewów do narysowania takich jak, żywopłoty, róże itp, karzdy krzew jest oznaczony jakims krztatem lini np. jak na ponizszym zdjeciu

Wiem ze jest mozliwe utworzenie projektu takiej lini za pomoca polilini i powielanie jej jako zwykla linie, za bardzo nie usmiecha mi sie rysowanie karzdego krzewu osrebne googlowalem troche ale nic nie moglem znalesc czegos konkretnego w tym temacie , wiec prosze o pomoc, z gory serdzecznie dziekuje
Do takiego typu rzeczy polecam technikę bloku narysować żądany symbol kliknąć komendę "b" lub w polskim AC blok potwierdzić enterem zaznaczyć wszystkie elementy które mają wchodzić w definicję bloku nazwać blok i mamy gotowy symbol do użycia który możemy wstawiać bądź kopiować ale będzie to już tylko jeden obiekt

[ Dodano: 2012-10-29, 10:58 ]
Jeżeli chodzi o pomoce to ja polecam książki prof. Jaskulskiego. Jest to podręcznik dla osób które są totalnie zielone, krok po kroku będą się w stanie nauczyć wszystkiego wiem co mówię bo ukończyłem ten kurs i AC posługuję się biegle

PawloHT

Post napisał: PawloHT » 02 lut 2013, 13:50

Witajcie!
Mam dosyć nietypowe pytanie.
Jestem studentem I roku MiBM. Skończyliśmy właśnie rysunek techniczny.
W II semestrze zaczyna się grafika komputerowa.

Poszukuje dla siebie laptopa/netbooka za ok 1200zł.
Są to sprzęty ze zintegrowaną grafiką w procesorze (ponoć są lepsze jak grafiki dedykowane z przed paru lat z przedziały low end). Mają zazwyczaj 2/4 gb ramu.
Jeśli chodzi o zastosowanie takiej maszynki. To pewnie będą to tylko jakieś projekty. Czyli 2D.
Może później jakieś 3D. Ale to też pewnie nic złożonego.

Ogólnie taki laptop ma mi zastąpić stacjonarkę, żebym nie musiał się za każdym razem z nią wozić.

I najważniejsze pytanie. Na jakich sprzętach działa normalnie tego typu oprogramowanie?
Na czym pracowało się np. parę lat temu i było dobrze?
To będą zastosowania czysto amatorskie i wydaję mi się, że w tej chwili wszystko daję sobie rade ze stawianiem cienkiej/grubej linii + jakieś modele 3D. No ale może się mylę.
Na pewno duża grupa ludzi pracuję tutaj w tego typu programach. Byłbym wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam!

Barymarz

Post napisał: Barymarz » 10 mar 2014, 07:16

Sam nie radziłem sobie na początku z AutoCADEm, dlatego szybko przeniosłem się na BricsCAD i poszło mi o wiele sprawniej. Nie wiem czemu, skoro te programy są praktycznie takie same. Z tym, że Brics jest tańszy, także w ogóle rewelka jak dla mnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”