, ale w/g mnie jest to opcja.
Gwintowanie na sztywno
-
rafalxfiles
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
beny025
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 2
a u mnie w pracy to wszystko na sztywno leci od m2,5 do m42 (więcej nie bo wrzeciono nie daje rady ) maszyny dmc 103 dmu 70 i oprawki kompensacyjne tez mamy ale żadko stosujemy jak można zapytać to jakie parametry dajecie na m4 m5 m6 i polecam terebol (olej do gwintów) w alu ja no m3 s2600 m4 1600 gwintowniki dormery garanty super a kiedyś tez łamały się bo parametry s600 max 800
-
ciacho
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Witam!
Mam podobny problem że jak dobieram otwór pod gwint z literatury to zrywa gwintownik ale tylko przy gwintowaniu otworów nieprzelotowych. Wie ktoś jak sprawdzić czy Mazak VCN 410A ma gwintowanie na sztywno? Przy opisie gwintownika w danych narzędzia jest możliwość wybrania gwintowania na sztywno ale nie wiem czy to coś daje. Druga sprawa dla M8 przy gwintowaniu sztywnym 300 obrotów to nie za mało? Gwintownik zwykle ukręca przy wyjeździe.
Pozdr
Mam podobny problem że jak dobieram otwór pod gwint z literatury to zrywa gwintownik ale tylko przy gwintowaniu otworów nieprzelotowych. Wie ktoś jak sprawdzić czy Mazak VCN 410A ma gwintowanie na sztywno? Przy opisie gwintownika w danych narzędzia jest możliwość wybrania gwintowania na sztywno ale nie wiem czy to coś daje. Druga sprawa dla M8 przy gwintowaniu sztywnym 300 obrotów to nie za mało? Gwintownik zwykle ukręca przy wyjeździe.
Pozdr
-
rafalxfiles
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
CFA
- ELITA FORUM (min. 1000)

Nie wiem czy to mało czy dużo na gwintownik, którego używasz.ciacho pisze:Druga sprawa dla M8 przy gwintowaniu sztywnym 300 obrotów to nie za mało? Gwintownik zwykle ukręca przy wyjeździe.
Ja np dla M8 daję S800/F1000 zarówno w stali zwykłej jak i w aluminium i nic mi się nie urywa. Otwór daję 6,8 z fazką 1mmx45. Otwór staram się, żeby był wymiarowy (nie rozbity, bo odbiorca sprawdzianu wprawdzie nie ma, ale umie zmierzyć średnicę wewnętrzną gwintu), więc często powiercam te 6,8. (tzn robię fi5 i potem 6.
Aha, no i staram się nie robić głębiej niż 2D (gwintowniki, których używam są chyba do 2,5 czy 3D)
-
ciacho
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Tu jest mój problem opisany dokładnie https://www.cnc.info.pl/topics91/proble ... htm#253828
Ostatni post. To są narzędzia które my wykorzystujemy przy maszynach więc otwór może być rozbity. Obrotów mam 315 i posuw 1,25 mm/obr (skok). Przy otworach przelotowych nie ma najmniejszego problemu a przy nieprzelotowych strzelają gwintowniki aż miło :/
Ostatni post. To są narzędzia które my wykorzystujemy przy maszynach więc otwór może być rozbity. Obrotów mam 315 i posuw 1,25 mm/obr (skok). Przy otworach przelotowych nie ma najmniejszego problemu a przy nieprzelotowych strzelają gwintowniki aż miło :/