Faktycznie masz rację, zapominałem o zmianie rezystancji w raz z zmianą temperatury a tu zakres zmian będzie spory.
Mam tylko pytanie - czemu wyższe napięcie?
Samą regulację prądu można zrobić potencjometrem przy czym tu już jest zabawa bo są dwie opcje.
Można założyć moc układu na poziomie do 5 W ale zanim drut się nagrzeje trochę minie. Potencjometr kosztuje koło 10 zł.
Przyjmując moc na poziomie 5 W i napięcie powiedzmy 12 V obliczamy prąd 0,41 A
Aby popłynęło w obwodzie max 0,41 A przy napięciu 12 V rezystancja musi mieć 29 om dla takiej mocy czyli jak dam potencjometr 25 om i drut 1,5 m o rezystancji łącznie około 3 om powinno się sprawić.
Ponieważ rezystancja drutu będzie rosła prąd zgodnie z prawem oma prąd będzie malał aby utrzymać stały poziom prądu na tym poziomie zmienimy rezystancje potencjometru w kierunku zera na czuja w czasie gdy rezystancja drutu będzie rosła (wystarczy wpiąć w szereg amperomierz i można to dokładnie zrobić)
Przyznam że ten pomysł z transformatorem też jest ciekawy ale chyba trudniejszy w realizacji. Tutaj daję tylko w szereg amperomierz i potencjometr do tego podłączam ładowarkę od telefonu która ma na wyjściu stabilizowane 12 V i tyle
diodas1 - tu małe pytanie, miałeś okazję robić takie rzeczy w praktyce? No bo wiesz teoria teorią ale w praktyce można spotkać się z różnymi niespodziankami, pamiętam jak uczyłem się programować mikrokontroler - na symulatorze prawie wszystko działa jak należy ale po wgraniu do klocka to już z tym przeróżnie bywa a tego typu maszynka będzie moim pierwszym dziełem tego typu.
Swoją drogą ładnie forum się rozrosło, jak zaczynałem studia tu się rejestrowałem ale było za trudno, teraz jak kończę jest to chyba dobre miejsce do kontynuacji nauki