Wiercenie otworów po okręgu

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: krzysiekgrab » 07 maja 2010, 21:22

Okazało się, że u mnie na jednym z komputerów też nie działa, ale pogrzebałem w makrze i chyba wszystko jest ok. w załączniku poprawiony plik. teraz kreator nie sprawdza czy głębokość otworu (Depth of hole)=0, czy prędkość <0, oraz głębokość jednego kroku (Peck depth)=0. więc należy o tym pamiętać. usunięcie tych warunków usunęło u mnie problemy. pozdrawiam

[ Dodano: 2010-05-07, 21:29 ]
W przypadku problemów z wykonywaniem kodu z generatora sugerujemy ręczne dodanie do rejestru (poprzez dwukrotne kliknięcie) pliku CommaToDecimal.reg

Okazało się, że chyba pomogło. plik comma... znajduje się w folderze mach3
Załączniki
Holepattern.rar
(2.26 KiB) Pobrany 247 razy

Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 07 maja 2010, 21:35

krzysiekgrab,

problem jest taki że choć jedna osoba pisze kilka makr które są generatorami w machu robi to na kilka sposobów właśnie problem jest że makro sprawdza czy wartość jest większa od zera trzeba zmienić tylko format pobieranych danych i formuła śmiga
a usuniecie tych bodajże 12 linijek spowoduje że ktoś kiedyś się buchnie i wyjdzie co innego

a druga sprawa to taka że makra był pisane kiedyś obecnie mach rozwija sie a zarazem powstają pewne niuanse to tak jak kiedyś 3 razy 3 a dziś 3 * 3 to samo tylko że inne :roll:

krzysiekgrab pamietaj że programy są tworzone dla nas tak jak dokumentacja któej nikt nie czyta skoro jest błąd "Error on line 27: Type mismatch" to spardzamy czy jest odpowiednia zmienna i czy ma dobry typ deklaracji zresztą sam wiesz jak jest i kasujesz kawałęm makra :P hehe
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
karolwrzosek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: karolwrzosek » 08 maja 2010, 08:36

Witam - jak wywnioskowałem, problem leży w wersji macha, wobec tego proszę podajcie jaką wersję użytkujecie, i jeszcze u kogo działa grawerowanie w machu?
Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-05-08, 10:42 ]
Wielkie dzięki za plik - udało się maszyna wierci otwory aż miło. Jeżeli bedę umiał pomóc to bardzo chętnie się odwdzięcze - obrabiam metal 15 lat i widziałem i robiłem różne rzeczy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 08 maja 2010, 14:51

karolwrzosek pisze:Witam - jak wywnioskowałem, problem leży w wersji macha, wobec tego proszę podajcie jaką wersję użytkujecie
Mach3Version3.042.040.exe niby najnowsza ale znów coś mają wypościć :neutral:
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 09 maja 2010, 11:56

IMO błąd polegał na błędnej interpretacji przecinka przez makro. usunięcie linii w makrze (one tam są tylko oznaczyłem je jako komentarz) wydaje mi się, że pomogło rozwiązać problem(przynajmniej u mnie makro działa). podałem co zmieniłem, więc nie widzę problemu.

dodanie wpisu do rejestru CommaToDecimal (przecinek jako separator dziesiętny) powoduje rozwiązanie problemu bez modyfikacji makra.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl

margor
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: margor » 11 maja 2010, 23:27

Proszę wypróbować to makro, też miałem wspomniany problem, więc trochę poszperałem no i jest ok.

Pozdr. Marek.
Załączniki
02. Wzór kołowy.zip
(10.94 KiB) Pobrany 251 razy

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 12 maja 2010, 14:51

krzysiekgrab pisze:dodanie wpisu do rejestru CommaToDecimal (przecinek jako separator dziesiętny) powoduje rozwiązanie problemu bez modyfikacji makra
hmm raz podawac kropke raz przecinek? jako rozgraniczenie liczb całkowitych i dziesietnych :roll:

krzysiekgrab

Post napisał: krzysiekgrab » 12 maja 2010, 17:51

w tym makrze jest zrobione tak, że występują zmienne z kropką, oraz przecinkiem. tam gdzie zmienne występują z przecinkiem występuje błąd(z nim ma problem makro). dodanie rejestru usuwa problem. podobnie problem rozwiązał kolega margor. zmienił zapis zmiennych z przecinka na kropkę.
www.steromat.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”