Wiercenie otworów po okręgu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Okazało się, że u mnie na jednym z komputerów też nie działa, ale pogrzebałem w makrze i chyba wszystko jest ok. w załączniku poprawiony plik. teraz kreator nie sprawdza czy głębokość otworu (Depth of hole)=0, czy prędkość <0, oraz głębokość jednego kroku (Peck depth)=0. więc należy o tym pamiętać. usunięcie tych warunków usunęło u mnie problemy. pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-07, 21:29 ]
W przypadku problemów z wykonywaniem kodu z generatora sugerujemy ręczne dodanie do rejestru (poprzez dwukrotne kliknięcie) pliku CommaToDecimal.reg
Okazało się, że chyba pomogło. plik comma... znajduje się w folderze mach3
[ Dodano: 2010-05-07, 21:29 ]
W przypadku problemów z wykonywaniem kodu z generatora sugerujemy ręczne dodanie do rejestru (poprzez dwukrotne kliknięcie) pliku CommaToDecimal.reg
Okazało się, że chyba pomogło. plik comma... znajduje się w folderze mach3
- Załączniki
-
- Holepattern.rar
- (2.26 KiB) Pobrany 227 razy
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
krzysiekgrab,
problem jest taki że choć jedna osoba pisze kilka makr które są generatorami w machu robi to na kilka sposobów właśnie problem jest że makro sprawdza czy wartość jest większa od zera trzeba zmienić tylko format pobieranych danych i formuła śmiga
a usuniecie tych bodajże 12 linijek spowoduje że ktoś kiedyś się buchnie i wyjdzie co innego
a druga sprawa to taka że makra był pisane kiedyś obecnie mach rozwija sie a zarazem powstają pewne niuanse to tak jak kiedyś 3 razy 3 a dziś 3 * 3 to samo tylko że inne
krzysiekgrab pamietaj że programy są tworzone dla nas tak jak dokumentacja któej nikt nie czyta skoro jest błąd "Error on line 27: Type mismatch" to spardzamy czy jest odpowiednia zmienna i czy ma dobry typ deklaracji zresztą sam wiesz jak jest i kasujesz kawałęm makra
hehe
problem jest taki że choć jedna osoba pisze kilka makr które są generatorami w machu robi to na kilka sposobów właśnie problem jest że makro sprawdza czy wartość jest większa od zera trzeba zmienić tylko format pobieranych danych i formuła śmiga
a usuniecie tych bodajże 12 linijek spowoduje że ktoś kiedyś się buchnie i wyjdzie co innego
a druga sprawa to taka że makra był pisane kiedyś obecnie mach rozwija sie a zarazem powstają pewne niuanse to tak jak kiedyś 3 razy 3 a dziś 3 * 3 to samo tylko że inne

krzysiekgrab pamietaj że programy są tworzone dla nas tak jak dokumentacja któej nikt nie czyta skoro jest błąd "Error on line 27: Type mismatch" to spardzamy czy jest odpowiednia zmienna i czy ma dobry typ deklaracji zresztą sam wiesz jak jest i kasujesz kawałęm makra

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam - jak wywnioskowałem, problem leży w wersji macha, wobec tego proszę podajcie jaką wersję użytkujecie, i jeszcze u kogo działa grawerowanie w machu?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-08, 10:42 ]
Wielkie dzięki za plik - udało się maszyna wierci otwory aż miło. Jeżeli bedę umiał pomóc to bardzo chętnie się odwdzięcze - obrabiam metal 15 lat i widziałem i robiłem różne rzeczy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-08, 10:42 ]
Wielkie dzięki za plik - udało się maszyna wierci otwory aż miło. Jeżeli bedę umiał pomóc to bardzo chętnie się odwdzięcze - obrabiam metal 15 lat i widziałem i robiłem różne rzeczy.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Mach3Version3.042.040.exe niby najnowsza ale znów coś mają wypościćkarolwrzosek pisze:Witam - jak wywnioskowałem, problem leży w wersji macha, wobec tego proszę podajcie jaką wersję użytkujecie

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
IMO błąd polegał na błędnej interpretacji przecinka przez makro. usunięcie linii w makrze (one tam są tylko oznaczyłem je jako komentarz) wydaje mi się, że pomogło rozwiązać problem(przynajmniej u mnie makro działa). podałem co zmieniłem, więc nie widzę problemu.
dodanie wpisu do rejestru CommaToDecimal (przecinek jako separator dziesiętny) powoduje rozwiązanie problemu bez modyfikacji makra.
dodanie wpisu do rejestru CommaToDecimal (przecinek jako separator dziesiętny) powoduje rozwiązanie problemu bez modyfikacji makra.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Proszę wypróbować to makro, też miałem wspomniany problem, więc trochę poszperałem no i jest ok.
Pozdr. Marek.
Pozdr. Marek.
- Załączniki
-
- 02. Wzór kołowy.zip
- (10.94 KiB) Pobrany 229 razy
-
- Kontakt:
hmm raz podawac kropke raz przecinek? jako rozgraniczenie liczb całkowitych i dziesietnychkrzysiekgrab pisze:dodanie wpisu do rejestru CommaToDecimal (przecinek jako separator dziesiętny) powoduje rozwiązanie problemu bez modyfikacji makra

-
w tym makrze jest zrobione tak, że występują zmienne z kropką, oraz przecinkiem. tam gdzie zmienne występują z przecinkiem występuje błąd(z nim ma problem makro). dodanie rejestru usuwa problem. podobnie problem rozwiązał kolega margor. zmienił zapis zmiennych z przecinka na kropkę.