Frezarka-grawerka
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Pierwsze uruchomienie , pierwsze frezowanie ile radości potem z biegiem czasu nabiera człowiek obrazu i doświadczenia co i jak by tu poprawić w swojej maszynie , czasem marzymy żeby posuwy g0 g1 były o wiele szybsze mimo że z początku często pomijane.Fajnie, że do końca pokazujesz swoją pracę i zapewne posłuży jako wzór i przykład dla przyszłych budujących swoja pierwszą maszynę.
Napisz co byś zmienił gdyby to wchodziło w grę w swojej maszynie jakie słabe punkty ?
Napisz co byś zmienił gdyby to wchodziło w grę w swojej maszynie jakie słabe punkty ?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 21
Najsłabszy punkt to niestety chyba jeszcze jest w mojej osobiegmaro pisze: Napisz co byś zmienił gdyby to wchodziło w grę w swojej maszynie jakie słabe punkty ?

W ruchu jałowym specjalnie dałem małe prędkości

Pozdrawiam
Piotrek
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
A może warto pomyśleć o wałkach podpartycholepiotr pisze:Zmieniłbym (i kiedyś to zrobie) wałki na większe z porządnymi łożyskami liniowymi

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
przy takich prędkościach pracy ( pomimo,że jak piszesz mogą być troche większe) obawiam się , że nie zarobisz....;(
raczej trzeba traktować urządzenie jako "królika doświadczalnego".
Ale książka w ręke i można się szkolić z MTS'a i wiedzieć cos więcej niż G00 i G01
ceny na rynku są strasznie wyżyłowane...
ja zastanawiam się teraz nad zbudowaniem głowicy minimum 3 wczecionowej ( ale to pod konkretną robotę) bo się inaczej kiepsko opłaca...dodam , że posuw roboczy w granicach 5000 mm / min .
najważniejsza jest sztywność maszyny. Jeśli ktoś myśli, że zbuduje latawiec ( nie mówie o tej konstrucji ale ogólnie) i jakoś tam w miekkich materiałach będzie, to się myli i to bardzo. minimalne drganie podczas prowadzenia frezu prowadzą do tego ,że frez nie zostawia czystej powierzchni...inna rzecz to stosowanie narzędzi o odpowiedniej średnicy do oddowiednich prac, tak żeby frez dodatkowo nie drgał.Dganie to również nieregularne warunki skrawania frezów- ich szybsze zużycie oraz szybsze zużywanie łożysk wrzeciona.
a tam gdzie się chce sztywno i szybko, a i pole robocze ma być stosunkowo duże...tam zaczynają się grube pieniadze.
raczej trzeba traktować urządzenie jako "królika doświadczalnego".
Ale książka w ręke i można się szkolić z MTS'a i wiedzieć cos więcej niż G00 i G01

ceny na rynku są strasznie wyżyłowane...
ja zastanawiam się teraz nad zbudowaniem głowicy minimum 3 wczecionowej ( ale to pod konkretną robotę) bo się inaczej kiepsko opłaca...dodam , że posuw roboczy w granicach 5000 mm / min .
najważniejsza jest sztywność maszyny. Jeśli ktoś myśli, że zbuduje latawiec ( nie mówie o tej konstrucji ale ogólnie) i jakoś tam w miekkich materiałach będzie, to się myli i to bardzo. minimalne drganie podczas prowadzenia frezu prowadzą do tego ,że frez nie zostawia czystej powierzchni...inna rzecz to stosowanie narzędzi o odpowiedniej średnicy do oddowiednich prac, tak żeby frez dodatkowo nie drgał.Dganie to również nieregularne warunki skrawania frezów- ich szybsze zużycie oraz szybsze zużywanie łożysk wrzeciona.
a tam gdzie się chce sztywno i szybko, a i pole robocze ma być stosunkowo duże...tam zaczynają się grube pieniadze.
-
Witam serdecznie 
Co nieco działam przy moim maleństwie
Wrzuce pare zdjęc z postępów.
Stolik i cała maszyna. Maleństwo jest przymocowane do stołu z profili 20x20mm. Stół został wzmocniony i maszyna jest przykręcona do profili.

W osi X i Y wyrzuciłem sprężyny i kasowanie luzu jest “na sztywno”. W osi Z zostawiłem ze sprężynami ponieważ nie mam tam jak tego narazie zrobić. Ale to też będe chciał poprawić

A to podpora.

i silniczek Y

Siostrzeńcowi wycinam literki
Niech się brzdąc uczy i niech ma czym rzucać
Siostra się ze sprzątania ucieszy
Wysokość liter 120mm.

Ładnie wycina ale martwi mnie jakość
Nie wiem czy luz źle skasowałem (jak docisne śróbki na nakrętce to silnik nie daje już rady
) czy może jest to wynik tego że oś X jest nie podparta i wałki tylko 16,3mm. I przez to jest mała sztywność
Dzieje mi się tak tylko w osi X, w żadnej innej nie zachodzi takie zjawisko.

Prędkości jakie osiąga nie są niestety zadawalające
Może opory na wałkach są zbyt duże i jak się to wszystko dotrze to będzie lepiej chodzić... Zobaczymy.
Zdjątka do albumu dodam jak net będzie lepiej działał...
Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: 2010-08-02, 12:07 ]
Dwa filmiki z planowania stołu.
Ten robiony telefonem i troche jakość słaba
Troche lepsza aparatem
Splanowane i taka jest rzeczywista wielkość pola roboczego maszyny (200mm/250mm)

Takie na próbe programiki na szybko zrobiłem. Frez aż fi 3mm i tam gdzie powinny być wcięcia tam są zaokrąglenia za duże
No ale zabawa to zabawa 

Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: 2010-10-28, 21:34 ]
Niedawno "skoczyłem w przepaść" i się hajtnąłem
Na szybko w ostatnim tygodniu przed weselem zrobiłem coś takiego:

literki wycinane z aluminium i naklejone na wyciętą i wymalowaną płytę MDF.
Co do samej maszyny... Nadal na emigracji przesiaduje i nie ma zbytnio możliwości na choćby zabawy. Ale na wiosne (może wcześniej) chce ją poprawić. Tzn dać porządne wałki i łozyska liniowe. Teraz będę pomału sobie rozrysowywał co i jak poprawić i wycieniać ile to będzie kosztować.
Pozdrawiam
Piotrek

Co nieco działam przy moim maleństwie

Stolik i cała maszyna. Maleństwo jest przymocowane do stołu z profili 20x20mm. Stół został wzmocniony i maszyna jest przykręcona do profili.

W osi X i Y wyrzuciłem sprężyny i kasowanie luzu jest “na sztywno”. W osi Z zostawiłem ze sprężynami ponieważ nie mam tam jak tego narazie zrobić. Ale to też będe chciał poprawić

A to podpora.

i silniczek Y

Siostrzeńcowi wycinam literki

Ładnie wycina ale martwi mnie jakość

Prędkości jakie osiąga nie są niestety zadawalające

Zdjątka do albumu dodam jak net będzie lepiej działał...
Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: 2010-08-02, 12:07 ]
Dwa filmiki z planowania stołu.
Ten robiony telefonem i troche jakość słaba

Troche lepsza aparatem

Splanowane i taka jest rzeczywista wielkość pola roboczego maszyny (200mm/250mm)

Takie na próbe programiki na szybko zrobiłem. Frez aż fi 3mm i tam gdzie powinny być wcięcia tam są zaokrąglenia za duże

Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: 2010-10-28, 21:34 ]
Niedawno "skoczyłem w przepaść" i się hajtnąłem

literki wycinane z aluminium i naklejone na wyciętą i wymalowaną płytę MDF.
Co do samej maszyny... Nadal na emigracji przesiaduje i nie ma zbytnio możliwości na choćby zabawy. Ale na wiosne (może wcześniej) chce ją poprawić. Tzn dać porządne wałki i łozyska liniowe. Teraz będę pomału sobie rozrysowywał co i jak poprawić i wycieniać ile to będzie kosztować.
Pozdrawiam
Piotrek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
Wydaje mi się że to z powodu małej sztywności i lekkiego bicia śruby. Wałki dość kiepskie (fi 16,3mm) i niepodparte. Śruba powoduje że Z-ką buja do przodu i do tyłu... Im wyżej znajduje się wrzeciono tym mniej jest to widoczne. Dlatego podłożyłem na stół grubą płyte MDF. Jak coś frezuje to mniej jest to widoczne.
Jak zmienie wałki na większe to się przekonam czy mam racje. Myśle nad fi 25 na osie Z i Y a na oś X chyba się skusze na fi 30
Pozdrawiam
Piotrek
Jak zmienie wałki na większe to się przekonam czy mam racje. Myśle nad fi 25 na osie Z i Y a na oś X chyba się skusze na fi 30
Pozdrawiam
Piotrek