Łozysko baryłkowe jednorzędowe

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
imho
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Łozysko baryłkowe jednorzędowe

Post napisał: imho » 18 kwie 2010, 14:00

Witam
Chciałbym zapytać forumowiczów czy dysponuje ktoś katalogiem łożysk baryłkowych jednorzedowych?? Niestety w katalogach które mam sa tylko 2 rzędowe a w internecie na stronach producentów coś trudno mi to poszukać.
Chodzi mi dokładnie o przekrój takiego łożyska o wymiarach :
śred. zewnętrzna 110
śred. wewnętrzna 50
szerokość 27

jeżeli znajdzie się ktoś kto siedzie mocno w temacie łożysk i będzie mógł pomóc to będę bardzo wdzięczny...

pozdrawiam

Tagi:

Mc_Kansy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mc_Kansy » 18 kwie 2010, 15:16

Chodzi Ci dokładnie o rysunek wymiarowy łożyska, czy po prostu chcesz widzieć, jak to łożysko wygląda w przekroju?

Tutaj masz stronę: http://bearings.webpassion.pl/index.php ; intuicyjnie wybierasz każdy krok po kolei zaczynając od "Dobór" - dla ułatwienia Twoje łożysko będzie nosić oznaczenie "21310" i tam znajdziesz wymiary główne, jak i wymiary związane z zabudową :smile:

Poniżej masz przekrój takiego łożyska:

Obrazek

Pozdrawiam!

Autor tematu
imho

Post napisał: imho » 18 kwie 2010, 16:38

Jako, że mam do wykonania rysunek szczegółowy takiego łożyska, to wymiary bardzo by mi w pomogły, jeżeli jest możliwość pokazania rysunku wymiarowego to bardzo bym poprosił.
Sama budowa nie jest zbyt skomplikowana ale wymiary trzeba by zachować. Dziękuję za link przyda się jeszcze na pewno.
:smile:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoti » 18 kwie 2010, 20:40

Mc_Kansy, łożysko 21310 jest inne niż te ze zdjęcia . Te ze zdjęcia wg katalogu SKF nazywają się walcowe . Nie jestem znawca łożysk wiec może się mylę . Jednak pozwoliłem sobie ściągnąć ze strony SKF dxf-y tego łożyska i łożyska n310 .
Załączniki
n310.ZIP
(23.48 KiB) Pobrany 892 razy
21310 3d.ZIP
(21.39 KiB) Pobrany 334 razy
21310.ZIP
(1.46 MiB) Pobrany 406 razy
n310 3d.ZIP
(9.17 KiB) Pobrany 574 razy

Autor tematu
imho

Post napisał: imho » 22 kwie 2010, 15:52

Dzięki bardzo za pliki dxf, jednak łożyska które można tam zobaczyć wyglądają na łożyska walcowe a nie na baryłkowe jednorzędowe, w przeciwieństwie do tego na zdjęciu które dał @ Mc_Kansy, oznaczenie "21310" może się nie zgadza, ale w katalogu SKF według @ skoti pod tym oznaczeniem jest łożysko walcowe co widać na rysunkach...

Hmm, spróbuję poszukać jeszcze w katalogach i w necie, może znajdę jakieś wymiary. Gdyby ktoś miał gdzieś jakiś przekrój tego łożyska wraz z wymiarami to chętnie bym zobaczył, ale i tak dzięki za pomoc ;)
pozdrawiam !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”