Jaką krawędziarke wybrać TRUMPF czy AMADA

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

pinacom
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: pinacom » 09 kwie 2010, 22:23

Odn POSTU kolegi bartekcnc . Koszty serwisu wiodących firm na rynku niestety nie odbiegaja od siebie , czy jest to TRUMPF czy AMADA czy FINN POWER oscyluja ok 200 zł /h
Niektorzy jak TRUMPF np jako prace serwisanta licza np czas spedzony przez niego w aucie podczas dojazdu . Poza tym kwota faktury zawiera takze koszty dojazdu i tu takze nie ma roznicy z jakiego serwisu korzystasz cena za km to srednio 2 zl .

W sprawie kompensacji maszyn AMADA . Uwazam ze jest to sprawdzony system . Jest to mechaniczny w 90% bezobslugowy system . Jest rozny w maszynach do nacisku 100 ton i inny w maszynach o nacisku powyzej 100 ton . W maszynach ponizej 100 ton dolna plyta posiada dwa ukosne podcięcia odpowiednio uksztaltowane co powoduje ze ma mniejsza sztywnosc na zewnątrz i dużą sztywnosc wewnatrz . W maszynach powyzej 100 ton jest to konstrukcja typu SANDWICH dolna belka to kilka płyt zespolonych blizej srodka dwoma czopami . Ruchoma jest podstawa matrycy ktorej dol uksztaltowany jest w postaci klina i wsuwa sie pomiedzy stalowe plyty na zewnatrz a usztywnia sie wewnatrz .
Niestety jest to sytem opatentowany przez AMADE dlatego niespotykany w innych maszynach . Na pewno to funkcjonuje , inaczej AMADA nie sprzedawala by maszyn . Maszyny z tym systemem pracują od ponad 20 lat . Obecnie na rynku najwieksza ilosc maszyn ma AMADA pozniej EHT czy TRUMPF (obecnie także EHT).

Co do bombażu w AMADZIE nalezy pamiętac ze system dziala w momencie gdy miescimy sie z naciskami w zakresie pracy maszyny czyli pomiedzy minimalnym nastawialnym naciskiem i maksymalnym dopuszczalnym . Np maszyna 50.20 ma maks 50 t a minimum 4 t i mniejszego nie ustawimy . W razie pytań GG 3181826

[ Dodano: 2010-04-09, 22:27 ]
odnosnie kolegi który twierdzi ze AMADA nie wybacza błędów . Podaje nr GG 3181826 . Mam swoje zdanie na ten temat i nie chciałbym tego na forum wyrazac bo moge kogos urazic .

Tagi:

Awatar użytkownika

Dario_W
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Dario_W » 09 kwie 2010, 23:26

Starywilk pisze:Witam.
Odpowiem koledze "Dario_W", ten post nie jest o gilotynach tylko o giętarkach a to jest kolosalna różnica. Piszemy tu o maszynach które zaginają blachę a nie ją przecinają, owszem są i " gilotyny" firmy AMADA czy TRUMPF.
Pozdrawiam Starywilk.
Kolego. Widze u gory temat: "jaka krawedziarke wybrac(...)". ok. moze sie ku...de pomylilem ale nie jestem wprawnym forumowiczem tylko inzynierem znajacym sie na maszynach. Ty za to reprezentujesz tyo wprawnej ludzi ktorzy g...no wiedza a maja duzo do udowowodnienia. jak masz uwage do mnie to napisz kulturnie ze cos zrobilem nie hallo, a jak nie umiesz byc kulturalnym forumowiczem, to pisz te glupoty innym. Forum jest po to zeby pomagac a nie sie glopio wymadrzac.
darek

Starywilk
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Starywilk » 10 kwie 2010, 11:33

Kolego. Widze u gory temat: "jaka krawedziarke wybrac(...)". ok. moze sie

Witam. Bardzo przepraszam jeśli uraziłem Cię swymi słowami, ale nie miałem zamiaru ani Cię obrażać ani ubliżać. Nie jestem inżynierem a to co wiem i umiem to 30-to letnia praktyka na maszynach obróbki skrawaniem a w tym 8 lat pracy na CNC jako "trener"(nauczyciel zawodu).
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam.

tomken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: tomken » 12 kwie 2010, 18:54

kolego wilczku nie musisz wcale przepraszać, bo czytam Twoje posty i czytam i nie znalazłem w nich niestosownych treści, kolega dario natomiast powinien pić mniej kawy bo od niej ciśnienie skacze, może zna się na maszynach ale z kulturą osobistą jest na bakier, pozdrawiam fachowców:mrgreen:

clubber

Post napisał: clubber » 14 kwie 2010, 17:54

clubber84
Ostatnio zmieniony 08 sty 2013, 19:04 przez clubber, łącznie zmieniany 1 raz.

Starywilk

Post napisał: Starywilk » 14 kwie 2010, 22:12

Pracuję na maszynach AMADA (HFB, HFE) i

Witam. Odpowiedź na Twoje problemy z AMADA jest prosta, (nawet chyba pisałem) nie wolno AMADY obciążać programowo, za dużo programów, narzędzi i cały system się krzaczy. Firma AMADA nic w tym kierunku nie zrobiła od "PROMECAM" po "HFB" naj nowsze, za mała pamięć i to wszystko. Tak przy okazji, pulpit masz po Polsku czy Angol? ja pracowałem na Angolu ale poezją była praca na Polskim interfejsie (coś pięknego)
pozdrawiam Starywilk

clubber

Post napisał: clubber » 15 kwie 2010, 15:44

clubber84
Ostatnio zmieniony 08 sty 2013, 19:04 przez clubber, łącznie zmieniany 1 raz.

sikor7

Post napisał: sikor7 » 26 cze 2010, 19:12

poszukuje jakiejś informacji na temat oprogramowania do krawędziarki AMADA. chodzi mi o program którym by można było dodawać nowe st eple i matryce do bazy w maszynie. Podobno był taki program na samej maszynie ale serwis go wykasował z obietnicą instalacji nowego zaktualizowanego a teraz się wszystkiego wypiera a za projekt matrycy i stempla liczy sobie jak za zboże. proszę o jakieś info o programie, cenie i gdzie można co s takiego nabyć

Starywilk

Post napisał: Starywilk » 30 cze 2010, 20:28

poszukuje jakiejś informacji na temat oprogramowania do krawędziarki AMADA.
WITAM
Jak w temacie, całe oprogramowanie do HFE i HFB istniejące oryginalnie w maszynach mam zgrane. Jest tam i program do rysowania stempli , matryc , podstaw i podkładek (ja z nich korzystałem). Instalacja tego była tylko z dyskietek. Jeżeli to sprawa pilna daj znać na maila, prześlę i dokumentację (ksero).
pozdrawiam
[email protected]
TO SĄ ZGRANE DYSKIETKI SERWISOWI Z MASZYNY (oprócz dyskietki językowej, tą dostałem od serwisanta z W-wy.)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”