Cnc i samochody koncepcyjne

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

d.b.c
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: d.b.c » 21 mar 2010, 19:57

Hej,
rallyman podaj jakieś fotki repliki :)

Tagi:

Autor tematu
rallyman
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Post napisał: rallyman » 21 mar 2010, 21:20

pabloz90 to też metoda bardzo pracochłonna aż przypominam sobie czasy młodości i klejenie małego modelarza :) właśnie tej pracochłonności chce uniknąć. Zawsze staram się wszytko upraszczać czasem różnie wychodzi ;)

bartuss1 wycinarkę termiczną do styro już mam tyle że manual :) bez napędów ale pięknie się tnie. Bardzo fajnie opisałeś opcje tworzenia na przykładzie 2 osi i obrotu ale jednak mam straszne ciśnienie na frezarkę 3 osie bo moje pomysły na nadwozie są dość skomplikowane co do kształtów i wszelakiego typu obłości
Może spytam tak :
powiedzmy posiadam już projekt w solidworks powierzchni np. błotnika i czy to trudna droga aby to wyfrezować w negatywie na styro ?

d.b.c zdjęcia moich kitów były w "Samochody Świata" bodajże wydanie 2005 pod marką Fusioncars to było lata temu ale coś znajdę to wkleję (mam filmiki, wkleję na youtube), właśnie zaczynam reaktywacje :) i mam bardzo śmiałe pomysły

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Bbuli » 21 mar 2010, 21:36

Droga jest dosyć prosta,musisz poznać jeszcze jeden program-coś musi wygenerować ścieżki dla frezarki.

Autor tematu
rallyman

Post napisał: rallyman » 21 mar 2010, 22:05

Czyli np. Mach ? tam wstawiam projekt z solidworks i tam muszę ustawić cały proces frezowania ? czyli wielkość obrabianego bloku, punkt startowy, prędkość posuwu i tego typu dane tak?

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: 251mz » 21 mar 2010, 22:12

mach to sterownik........ coś jak sterownik w maszynie...

musisz użyć programu CAM ,
MasterCam , EdgeCam , itp

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 22 mar 2010, 20:19

No--- czyli musisz poznać trzy programy- do rysowania, do generowania ścieżek i do sterowania maszyną-całość wbrew pozorom jest dosyć łatwa.No oczywiście na początku trochę czasu poświęcisz.Tak samo jak materiału i frezów ;-)

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 22 mar 2010, 20:58

Bbuli pisze:całość wbrew pozorom jest dosyć łatwa
chyba kolega za bardzo widzi świat w kolorach pastelowych... :)))

może i program sterujący tak ,
żeby wygenerować kod camem , trzeba mieć "trochę pojęcia"
a kolega chce frezować nadwozie , czyli takie zwykłe zwykłe 3d nie wystarczy...
następnie cad:
opcje modelowania płaszczyzn itp , nie wystarczy sobie coś nabazgrolić i tyle ,
bo niektóre płaszczyzny się nie połaczą ze sobą itp itd itp i potem sa kłopociki...

rallyman

może kolega źle zrozumieć mnie lecz ja nie zniechęcam, ja tylko uświadamiam na co się porywasz:)
to co mówie jest poparte własnymi doświadczeniami...
Znam Inventora 2009 , mimo iż rysuję w nim ponad pół roku czynnie to i tak wszystkiego nie znam do końca i nad pewnymi rzeczami się zastanawiać jak podejść/narysować....

pozdrawiam i radzę dobrze zapoznać się z tematyką cad/cam/cnc zanim kolega się porwie...
bo w innym wypadku szkoda czasu:)

Autor tematu
rallyman

Post napisał: rallyman » 22 mar 2010, 21:25

Słowo "proste" każdy określi inaczej :) zależy z jakiej perspektywy na to spojrzeć.
Przyznaje racje, nie ma sensu zaczynać przygody od budowy maszynki (zakładając w ciemno że się świetnie opanuje oprogramowanie), mam zamiar poznać jak kolega napisał cad/cam , pogenerować i oddać znającym temat do sprawdzenia czy to już nadaje się pod maszyne.
Aby zacząć zabawe dobry będzie duet :
Solidworks i Edgecam ?
czy może Inventor i Mastercam ?
czy jakaś inna fuzja? (znam nieźle soft do grafiki Studio max 3d)

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 22 mar 2010, 21:47

Bo to jest łatwe.Moim zdaniem.Nauczyłem się tego i teraz mam z tego chlebek.
Nie jestem osobą,która ustawia maszynę zasłaniając ją plecami.Często ci co zasłaniają frezarkę boją się ujawnić jakie to jest proste.Bo szacun zniknie,błyskać się przestanie...
Co do rysowania-projektowania-to trzeba lubić.Inaczej się nie da.Czasem jest lepsze od gry w snajpera czy innego kilera.Trzeba tylko odpowiedni dla siebie soft odkryć.Mój to Rhino.Zawsze są oponęci-że nie parametryczne ,a to i tamto.Ale mi styka.Wszystko da się w nim narysować.Może inaczej-wszystko się w nim rysuje i projektuje.Dosłownie wszystko.
Powstają w nim także i koncepty.Faktem jest,że trzeba trochę polotu,artyzmu i smaku.Inaczej rysuje się kaloryfer czy dzwigienkę do galopkasty tiptronika a inaczej nadkole koncepta czy kolczyk z perłą.
Potem program Cam.To już można bez serca robić.Frez,wrzeciono i naprzód-sama matematyka.Automat.
Siedzisz sobie i patrzysz-budzik.Ładny taki made in coś tam.A zaprojektował go taki mały skośny...a drugi mały skośny wyfrezował foremkę i poszło w świat.A Ty co ?Mniej zdolny jesteś?Nie nauczysz się? NAUCZYSZ SIĘ, nauczysz.A jaki dumny będziesz!!!!

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 23 mar 2010, 09:43

polecam inventor + mastercam

oba programy jeśli są zainstalowane integrują się ( w cadzie pojawia Ci się ikonka od razu do cama itp)

do inventora jest dużo książek na rynku
do mastercama również dostaniesz książki oraz w necie jest troche materiałów.

z solidem nie miałem doczynienia , wiem ,że na uczelniach go "męczą" :)

w Rihno bawiłem sie tydzień , program nie jest trudny w obsłudze ale przydał by się do niego tutek... Jednak dla mnie trochę zbyt mało intuicyjny
Albo jestem zbyt tępy :wink:

[ Dodano: 2010-03-23, 09:43 ]
polecam inventor + mastercam

oba programy jeśli są zainstalowane integrują się ( w cadzie pojawia Ci się ikonka od razu do cama itp)

do inventora jest dużo książek na rynku
do mastercama również dostaniesz książki oraz w necie jest troche materiałów.

z solidem nie miałem doczynienia , wiem ,że na uczelniach go "męczą" :)

w Rihno bawiłem sie tydzień , program nie jest trudny w obsłudze ale przydał by się do niego tutek... Jednak dla mnie trochę zbyt mało intuicyjny
Albo jestem zbyt tępy :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”