Dobór przełożenia kół pasowych do mini tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Dobór przełożenia kół pasowych do mini tokarki
nie ważne
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, 15:26 przez dziabi3, łącznie zmieniany 3 razy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Nie wiem jak w tokarce ale do frezarki ja daję koła pasowe HTD 5M szer. 15 mm.
Koła:
mniejsze: 15 z
większe: 60 z
Przekładnia 1:4.
Jeśli chodzi o kasowanie luzu to chodzi Ci o luz śruby w łożysku? Można by na siłę wcisnąć śrubę w łożysko.
Koła:
mniejsze: 15 z
większe: 60 z
Przekładnia 1:4.
Jeśli chodzi o kasowanie luzu to chodzi Ci o luz śruby w łożysku? Można by na siłę wcisnąć śrubę w łożysko.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
-
- Kontakt:
Rozumie, a więc tak.
Między łożyskami musi być jakaś ścianka która będzie stała. Dajesz jedno łożysko od strony śruby, a drugie po drugiej stronie ścianki. Śrubę trapezową toczysz na odpowiedni wymiar (pod łożyska) i zaraz za nimi schodzisz na wymiar taki by można zrobić gwint metryczny (nakrętka metryczna). Po nakręceniu tej nakrętki nie ma prawa by śruba się przesunęła nakrętka będzie się kręcić z łożyskiem i jednocześnie dociskać go tak, by śruba nie miała miejsca do ruszenia się.
Mam nadzieję że to w miarę jasno napisałem
Między łożyskami musi być jakaś ścianka która będzie stała. Dajesz jedno łożysko od strony śruby, a drugie po drugiej stronie ścianki. Śrubę trapezową toczysz na odpowiedni wymiar (pod łożyska) i zaraz za nimi schodzisz na wymiar taki by można zrobić gwint metryczny (nakrętka metryczna). Po nakręceniu tej nakrętki nie ma prawa by śruba się przesunęła nakrętka będzie się kręcić z łożyskiem i jednocześnie dociskać go tak, by śruba nie miała miejsca do ruszenia się.
Mam nadzieję że to w miarę jasno napisałem

Pozdrawiam Paweł Z.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
tak kolego właśnie myślałem jak piszesz bo nie trzeba blokować zewnętrznych bieżni łożyska a środkowe są dociągane nakretką
napisz jakiego typu łożyska stosujesz o jakim koncie??
ale śruba jak i oprawa łożysk muszą być wytoczone pod łożysko lecz sówliwie żeby można był skasować luz ??
dobrze pisze ??
a i kolego czy w kolach pasowych 15 zębów z strony sponsora samemu trzeba wiercić otwory bo niema podanego wymiaru na jaką oś są przeznaczone
napisz jakiego typu łożyska stosujesz o jakim koncie??
ale śruba jak i oprawa łożysk muszą być wytoczone pod łożysko lecz sówliwie żeby można był skasować luz ??
dobrze pisze ??
a i kolego czy w kolach pasowych 15 zębów z strony sponsora samemu trzeba wiercić otwory bo niema podanego wymiaru na jaką oś są przeznaczone
-
- Kontakt:
Koła zamówiłem w innym sklepie. Na stronie sponsora pewnie są otwory pilotażowe.
Odnośnie łożysk ja mam śrubę tylko w osi Z. Reszta to listwy zębate szlifowane. Łożyska dla osi Z to łożysko skośne dwurzędowe (ja daję dwa od strony silniczka + 1 jako podtrzymanie).
Nie rozumiem tego zdania:
Staczasz tylko śrubę (łożysko zostaw w spokoju). Rdzeń śruby 16x4 ma fi 10.1 czyli toczysz to 10 i dobierasz łożysko pod taki rozmiar. Ile to stoczenia? 2*długość łożyska + grubość ścianki + długość nakrętki metrycznej + koło pasowe.
Odnośnie łożysk ja mam śrubę tylko w osi Z. Reszta to listwy zębate szlifowane. Łożyska dla osi Z to łożysko skośne dwurzędowe (ja daję dwa od strony silniczka + 1 jako podtrzymanie).
Nie rozumiem tego zdania:
Staczasz tylko śrubę (łożysko zostaw w spokoju). Rdzeń śruby 16x4 ma fi 10.1 czyli toczysz to 10 i dobierasz łożysko pod taki rozmiar. Ile to stoczenia? 2*długość łożyska + grubość ścianki + długość nakrętki metrycznej + koło pasowe.
Pozdrawiam Paweł Z.
-
- Kontakt:
Powód stosowania tych łożysk to taki że mam takie na stanie i akurat pasują co do projektu.
ścianka pomiędzy łożyskami na 26 mm
ścianka pomiędzy łożyskami na 26 mm

Pozdrawiam Paweł Z.
-
- Posty w temacie: 2
Najprościej dać z jednej strony łożysko skośne dwurzędowe (osadzone na sztywno) a z drugiej strony zwykłe. Skoro kolega zainwestował w lepsze silniki i sterowniki to może pomyśleć o śrubach kulowych. Ja mam przy tych samych silnikach śruby 16x4 i bezpośredni napęd osi Z (1:1), w X ta sama śruba kulowa i przełożenie 1:2. A tokarka trochę większa (C6).
W osi X może być problem ze zmieszczeniem nakrętki pod suportem , możesz zobaczyć na moim chomiku jak jest to u mnie rozwiązane.
W osi X może być problem ze zmieszczeniem nakrętki pod suportem , możesz zobaczyć na moim chomiku jak jest to u mnie rozwiązane.
Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC